A sütés nélkül elkészíthető avokádós csokitorta alapját a zabpehely, a dió és a datolya adja, és a csokoládékrém is hozzáadottcukor-mentes, mézzel édesítjük. Fontos, hogy az étcsokoládé jó minőségű legyen, és legalább 60%-os kakaótartalmú.
Avokádós csokitorta
Hozzávalók (1 tortához/kb. 12-14 szelethez):
Az alaphoz:
90 g kimagozott datolya
65 g darált dió
80 g zabpehely
A csokikrémhez:
3 db avokádó
35 g kakaópor
50 g 60 százalékos étcsokoládé
75 g kókuszzsír
45 g méz
½ db vaníliarúd kikapart magja
a forma kikenéséhez semleges ízű olaj
ízlés szerint pár szem dió és némi kakaópor a díszítéshez
Elkészítése:
1. A kimagozott datolyákat minimum 1 órára áztassuk be. Egy 20 cm-es tortaformát vékonyan kenjünk ki olajjal vagy fújjuk be olajspray-vel. Ha kapcsos formát használunk, annak az aljába tehetünk sütőpapírt, így könnyebb lesz kivenni majd a formából a sütit.
2. Tegyük aprítógépbe a kinyomkodott datolyát, és a dióval meg a zabpehellyel dolgozzuk krémes állagúra. Az így elkészült masszát egyenletesen oszlassuk el a forma aljában. Ehhez használhatunk egy egyenes oldalú és aljú poharat, amit egy kis olajjal bekenünk, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Hűtőben pihentessük, amíg elkészül a krém.
3. Az avokádót vágjuk félbe, a magját szedjük ki, és a húsát kanalazzuk egy aprítóba vagy turmixba. A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá az avokádóhoz az olvadt kókuszzsírral, a mézzel, a kakaóporral és a vaníliarúd kikapart magjával együtt, és krémesítsük az egészet. Arra kell figyelni, hogy minden összetevő szoba-hőmérsékletű legyen!
4. Az avokádós csokikrémet kenjük rá a zabpelyhes, datolyás alapra, és az elkészült tortát tegyük vissza a hűtőbe dermedni minimum egy órára. Tálaláskor megszórhatjuk az avokádós csokitorta tetejét kakaóporral, díszíthetjük apróra vágott dióval.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 3 alacsony szénhidráttartalmú desszert csokoládéval
- Csokis cukkinisüti
- Édességek a fogyókúrában: 3 csokis recept
- 3 könnyű kakaós desszert 30 perc alatt