Nem minden desszert ellenség az egészséges étrendet követők számára sem. Ezt bizonyítja Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász alábbi receptje is!

Édes és egészséges: avokádós csokitorta sütés nélkül

A sütés nélkül elkészíthető avokádós csokitorta alapját a zabpehely, a dió és a datolya adja, és a csokoládékrém is hozzáadottcukor-mentes, mézzel édesítjük. Fontos, hogy az étcsokoládé jó minőségű legyen, és legalább 60%-os kakaótartalmú.

 

Avokádós csokitorta

Hozzávalók (1 tortához/kb. 12-14 szelethez):

Az alaphoz:

90 g kimagozott datolya

65 g darált dió

80 g zabpehely

A csokikrémhez:

3 db avokádó

35 g kakaópor

50 g 60 százalékos étcsokoládé

75 g kókuszzsír

45 g méz

½ db vaníliarúd kikapart magja

a forma kikenéséhez semleges ízű olaj

ízlés szerint pár szem dió és némi kakaópor a díszítéshez

 

Elkészítése:

1. A kimagozott datolyákat minimum 1 órára áztassuk be. Egy 20 cm-es tortaformát vékonyan kenjünk ki olajjal vagy fújjuk be olajspray-vel. Ha kapcsos formát használunk, annak az aljába tehetünk sütőpapírt, így könnyebb lesz kivenni majd a formából a sütit.

2. Tegyük aprítógépbe a kinyomkodott datolyát, és a dióval meg a zabpehellyel dolgozzuk krémes állagúra. Az így elkészült masszát egyenletesen oszlassuk el a forma aljában. Ehhez használhatunk egy egyenes oldalú és aljú poharat, amit egy kis olajjal bekenünk, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Hűtőben pihentessük, amíg elkészül a krém.

3. Az avokádót vágjuk félbe, a magját szedjük ki, és a húsát kanalazzuk egy aprítóba vagy turmixba. A csokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá az avokádóhoz az olvadt kókuszzsírral, a mézzel, a kakaóporral és a vaníliarúd kikapart magjával együtt, és krémesítsük az egészet. Arra kell figyelni, hogy minden összetevő szoba-hőmérsékletű legyen!

4. Az avokádós csokikrémet kenjük rá a zabpelyhes, datolyás alapra, és az elkészült tortát tegyük vissza a hűtőbe dermedni minimum egy órára. Tálaláskor megszórhatjuk az avokádós csokitorta tetejét kakaóporral, díszíthetjük apróra vágott dióval.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink