Alamuszi nyuszi ám a só! Hiába nem sózzuk agyon a levest, nem használunk az ételekhez utólag plusz hozzáadott sót, mégis előfordulhat, hogy túl sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe. Mi ezzel a baj? Azonkívül, hogy az ételek elveszítik valódi ízüket, még számos egyéb baj is van.

Sóstop!

A túl sok só megterheli a szívet és érrendszert. Túlzott fogyasztása könnyen vezet magas vérnyomáshoz. Ráadásul a só megköti a vizet a szervezetben, nem engedi természetes úton távozni a felgyülemlett méreganyagokat. Éppen ezért mindig érdemes ügyelni arra, hogy a lehető legkisebb arányban terheljük szervezetünket sóbevitellel. Nem csak úgy csökkenthetjük a túlzott bevitelt, hogy kevesebbet szorongatjuk a sószórót és csínján bánunk az első számú ételízesítőnkkel a főzés során. Akad néhány apró trükk, amelyekkel észrevétlenül is óvhatjuk egészségünket.

Fűszerezzen!

A só helyett alkalmazzon a sütés-főzés során intenzív ízű, egzotikus fűszereket. Minél intenzívebb vagy pikánsabb egy fűszer, annál finomabb lesz az étel és annál kevésbé fogja kívánni a sós ízt. Érdemes kísérletezni a csípős fűszerekkel, amelyek égetik a zsírt és serkentik az anyagcserét, de nagyon jó választás lehet a fahéj, a curry vagy a fűszerkömény is.

Vegyen frisset!

Kétségkívül jó szolgálatot tehetnek a kész fűszerkeverékek, szószok, mártások, de sajnos gyakran rengeteg sót tartalmaznak. Részben az ízesítés, részben pedig a tartósítás miatt. Ha csak lehet, kerülje az ilyen félkész, tartósítószeres ételeket, mert nagyon sok rejtett sót vihet be a szervezetébe. Igyekezzen friss ételeket vásárolni, friss fűszerekkel ízesíteni, és minél kevesebb tasakos, tubusos, üveges, zacskós ételt vagy hozzávalót vásárolni.

Kevesebb gyorsétterem

Azt minden, gyorsétterembe járó ember megtapasztalhatta már, hogy a sült krumpli több mint sós. Szinte mindenhol. De nem a burgonya az egyetlen felesleges sóforrás. A hamburgerek, szendvicsek, levesek, sőt gyakran még a saláták is rengeteg rejtett sót tartalmaznak. Nem véletlenül vagyunk olyan szomjasak egy-egy gyorséttermi étkezés után. Ha csak lehet, kerüljük ezeket a helyeket, és ebédeljünk inkább étteremben vagy szendvicsbárban.

Óvatosan a kenyérrel!

Sok csomagolt kenyeret a tartósság meghosszabbítása miatt túlsóznak. Éppen ezért vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját. Választhatja persze a frissen sült kenyeret is, ha lehet, abból is a rozsosat vagy a teljes kiőrlésűt. A rozsos, magvas kenyerek előnye, hogy a magoknak köszönhetően sok B-vitamint tartalmaznak, és serkentik az emésztést.

Csak semmi zsírszegény!

Sajnos az alacsony zsírtartalmú, zsírszegény, zsírmentes, cukormentes és ilyen-olyan mentes dolgokat valahogy fogyaszthatóvá kell tenni, ha már az egyik összetevő mennyiségét alaposan megkurtítják. Ilyenkor szoktak túl sok sót vagy éppen cukrot adni a termékhez, hogy ízében és állagában emlékeztessen az eredetire. Így azonban sajnos rejtett cukor vagy só kerül a termékbe, ami több kárt okoz, mintha jó zsírosan ennénk. Csak semmi flanc, mindenből válasszuk az eredeti összetevőkkel rendelkező terméket.

Kínait csak otthon

Ha valami, hát a kínai gyorséttermek bizony tobzódnak a sóban. Nem véletlen, hogy tengernyi vizet kívánunk inni egy-egy kiadós kínai vacsora után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az édes-savanyú levesről vagy a brokkolis csirkéről. Inkább szerezzünk be minden hozzávalót és főzzünk sómentes kínai vacsorát otthon. Így legalább bátran kísérletezgethetünk a pikánsabb fűszerekkel is.

Ezek is érdekelhetnek

Otthoni fitnesz rutin kialakítása egyszerű eszközökkel
Az otthoni aktív életmód nem igényel drága gépeket vagy teljes edzőtermi felszerelést.
Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?