A túl sok só megterheli a szívet és érrendszert. Túlzott fogyasztása könnyen vezet magas vérnyomáshoz. Ráadásul a só megköti a vizet a szervezetben, nem engedi természetes úton távozni a felgyülemlett méreganyagokat. Éppen ezért mindig érdemes ügyelni arra, hogy a lehető legkisebb arányban terheljük szervezetünket sóbevitellel. Nem csak úgy csökkenthetjük a túlzott bevitelt, hogy kevesebbet szorongatjuk a sószórót és csínján bánunk az első számú ételízesítőnkkel a főzés során. Akad néhány apró trükk, amelyekkel észrevétlenül is óvhatjuk egészségünket.
Fűszerezzen!
A só helyett alkalmazzon a sütés-főzés során intenzív ízű, egzotikus fűszereket. Minél intenzívebb vagy pikánsabb egy fűszer, annál finomabb lesz az étel és annál kevésbé fogja kívánni a sós ízt. Érdemes kísérletezni a csípős fűszerekkel, amelyek égetik a zsírt és serkentik az anyagcserét, de nagyon jó választás lehet a fahéj, a curry vagy a fűszerkömény is.
Vegyen frisset!
Kétségkívül jó szolgálatot tehetnek a kész fűszerkeverékek, szószok, mártások, de sajnos gyakran rengeteg sót tartalmaznak. Részben az ízesítés, részben pedig a tartósítás miatt. Ha csak lehet, kerülje az ilyen félkész, tartósítószeres ételeket, mert nagyon sok rejtett sót vihet be a szervezetébe. Igyekezzen friss ételeket vásárolni, friss fűszerekkel ízesíteni, és minél kevesebb tasakos, tubusos, üveges, zacskós ételt vagy hozzávalót vásárolni.
Kevesebb gyorsétterem
Azt minden, gyorsétterembe járó ember megtapasztalhatta már, hogy a sült krumpli több mint sós. Szinte mindenhol. De nem a burgonya az egyetlen felesleges sóforrás. A hamburgerek, szendvicsek, levesek, sőt gyakran még a saláták is rengeteg rejtett sót tartalmaznak. Nem véletlenül vagyunk olyan szomjasak egy-egy gyorséttermi étkezés után. Ha csak lehet, kerüljük ezeket a helyeket, és ebédeljünk inkább étteremben vagy szendvicsbárban.
Óvatosan a kenyérrel!
Sok csomagolt kenyeret a tartósság meghosszabbítása miatt túlsóznak. Éppen ezért vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját. Választhatja persze a frissen sült kenyeret is, ha lehet, abból is a rozsosat vagy a teljes kiőrlésűt. A rozsos, magvas kenyerek előnye, hogy a magoknak köszönhetően sok B-vitamint tartalmaznak, és serkentik az emésztést.
Csak semmi zsírszegény!
Sajnos az alacsony zsírtartalmú, zsírszegény, zsírmentes, cukormentes és ilyen-olyan mentes dolgokat valahogy fogyaszthatóvá kell tenni, ha már az egyik összetevő mennyiségét alaposan megkurtítják. Ilyenkor szoktak túl sok sót vagy éppen cukrot adni a termékhez, hogy ízében és állagában emlékeztessen az eredetire. Így azonban sajnos rejtett cukor vagy só kerül a termékbe, ami több kárt okoz, mintha jó zsírosan ennénk. Csak semmi flanc, mindenből válasszuk az eredeti összetevőkkel rendelkező terméket.
Kínait csak otthon
Ha valami, hát a kínai gyorséttermek bizony tobzódnak a sóban. Nem véletlen, hogy tengernyi vizet kívánunk inni egy-egy kiadós kínai vacsora után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az édes-savanyú levesről vagy a brokkolis csirkéről. Inkább szerezzünk be minden hozzávalót és főzzünk sómentes kínai vacsorát otthon. Így legalább bátran kísérletezgethetünk a pikánsabb fűszerekkel is.