Alamuszi nyuszi ám a só! Hiába nem sózzuk agyon a levest, nem használunk az ételekhez utólag plusz hozzáadott sót, mégis előfordulhat, hogy túl sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe. Mi ezzel a baj? Azonkívül, hogy az ételek elveszítik valódi ízüket, még számos egyéb baj is van.

Sóstop!

A túl sok só megterheli a szívet és érrendszert. Túlzott fogyasztása könnyen vezet magas vérnyomáshoz. Ráadásul a só megköti a vizet a szervezetben, nem engedi természetes úton távozni a felgyülemlett méreganyagokat. Éppen ezért mindig érdemes ügyelni arra, hogy a lehető legkisebb arányban terheljük szervezetünket sóbevitellel. Nem csak úgy csökkenthetjük a túlzott bevitelt, hogy kevesebbet szorongatjuk a sószórót és csínján bánunk az első számú ételízesítőnkkel a főzés során. Akad néhány apró trükk, amelyekkel észrevétlenül is óvhatjuk egészségünket.

Fűszerezzen!

A só helyett alkalmazzon a sütés-főzés során intenzív ízű, egzotikus fűszereket. Minél intenzívebb vagy pikánsabb egy fűszer, annál finomabb lesz az étel és annál kevésbé fogja kívánni a sós ízt. Érdemes kísérletezni a csípős fűszerekkel, amelyek égetik a zsírt és serkentik az anyagcserét, de nagyon jó választás lehet a fahéj, a curry vagy a fűszerkömény is.

Vegyen frisset!

Kétségkívül jó szolgálatot tehetnek a kész fűszerkeverékek, szószok, mártások, de sajnos gyakran rengeteg sót tartalmaznak. Részben az ízesítés, részben pedig a tartósítás miatt. Ha csak lehet, kerülje az ilyen félkész, tartósítószeres ételeket, mert nagyon sok rejtett sót vihet be a szervezetébe. Igyekezzen friss ételeket vásárolni, friss fűszerekkel ízesíteni, és minél kevesebb tasakos, tubusos, üveges, zacskós ételt vagy hozzávalót vásárolni.

Kevesebb gyorsétterem

Azt minden, gyorsétterembe járó ember megtapasztalhatta már, hogy a sült krumpli több mint sós. Szinte mindenhol. De nem a burgonya az egyetlen felesleges sóforrás. A hamburgerek, szendvicsek, levesek, sőt gyakran még a saláták is rengeteg rejtett sót tartalmaznak. Nem véletlenül vagyunk olyan szomjasak egy-egy gyorséttermi étkezés után. Ha csak lehet, kerüljük ezeket a helyeket, és ebédeljünk inkább étteremben vagy szendvicsbárban.

Óvatosan a kenyérrel!

Sok csomagolt kenyeret a tartósság meghosszabbítása miatt túlsóznak. Éppen ezért vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját. Választhatja persze a frissen sült kenyeret is, ha lehet, abból is a rozsosat vagy a teljes kiőrlésűt. A rozsos, magvas kenyerek előnye, hogy a magoknak köszönhetően sok B-vitamint tartalmaznak, és serkentik az emésztést.

Csak semmi zsírszegény!

Sajnos az alacsony zsírtartalmú, zsírszegény, zsírmentes, cukormentes és ilyen-olyan mentes dolgokat valahogy fogyaszthatóvá kell tenni, ha már az egyik összetevő mennyiségét alaposan megkurtítják. Ilyenkor szoktak túl sok sót vagy éppen cukrot adni a termékhez, hogy ízében és állagában emlékeztessen az eredetire. Így azonban sajnos rejtett cukor vagy só kerül a termékbe, ami több kárt okoz, mintha jó zsírosan ennénk. Csak semmi flanc, mindenből válasszuk az eredeti összetevőkkel rendelkező terméket.

Kínait csak otthon

Ha valami, hát a kínai gyorséttermek bizony tobzódnak a sóban. Nem véletlen, hogy tengernyi vizet kívánunk inni egy-egy kiadós kínai vacsora után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az édes-savanyú levesről vagy a brokkolis csirkéről. Inkább szerezzünk be minden hozzávalót és főzzünk sómentes kínai vacsorát otthon. Így legalább bátran kísérletezgethetünk a pikánsabb fűszerekkel is.

Ezek is érdekelhetnek

Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.

Ajánlataink