Egész évben fogyaszthatjuk lé vagy aszalvány formájában, mégis ősszel, az érés idején jön el igazán a szőlőkedvelők ideje. Együnk belőle rendszeresen, mert vitamindús, ráadásul a mítosszal ellentétben bele tudod illeszteni a fogyókúrába is.

Helló ősz, helló szőlő! Igazi egészségbomba, aminek most van a szezonja

 

szőlő

A szőlő valódi egészségvédő csodaszer
Fotó: Shutterstock

Nem véletlen, hogy ókori feljegyzések és a Biblia is többször kiemelten említi a szőlőt. Egyes Szentírás-értelmezések szerint az Édenkertben is termett szőlő, sőt, Noé első teendői között volt az özönvíz után elültetni a mentett szőlőtőkét. A gyümölcs latin neve (vitis) a vita, vagyis az élet szóból származik, a sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. De miért is olyan népszerű ez a bonyolult termesztésű, sok gondoskodást igénylő növény? Mert nemcsak finom, de igazán egészséges is, valódi szupergyümölcs, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. Előszeretettel használja nem csak az élelmiszer-, de a kozmetikai ipar is.

 

Egészségünk őre

  • Az ősszel érő gyümölcs víz- és energiatartalma igen magas, remek vértisztító, méregtelenítő, emellett vízhajtó hatása is ismert.
  • Magas cukortartalma ellenére glikémiás indexe alacsony, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Igaz, C-vitamint kisebb mértékben tartalmaz, de B- és Kvitamin-, folsav-, magnézium-, cink- és vastartalma magas.
  • Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.
  • A szőlőben többféle polifenol található, amelyek erős antioxidánsok. Ennek köszönhetően a szőlő segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
  • A sötét, vörös és lila színű szőlőfélék flavonoidtartalma magas, ezek erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk miatt fontosak a szervezet egészségének fenntartása szempontjából.
  • Ha rendszeresen eszünk szőlőt, sokat teszünk a vérnyomásunk csökkentéséért, a szívünk és az érrendszerünk egészségéért.
  • Viszonylag magas cukortartalma ellenére – alacsony glikémiás indexe miatt – diétázók is fogyaszthatják, de azért módjával: este inkább már ne egyék kilószámra, napközben viszont, két étkezés között kifejezetten jó, ha egy kis szőlőt majszolnak. Cukorbetegek is ügyeljenek a megfelelő mennyiségre.

 

szőlő, Waldorf saláta

Gyors és tápláló fogás a Waldorf saláta: alma, zeller, szőlő, dió, kéksajt és kevés joghurtos öntet
Fotó: Shutterstock

 

Szőlő aszalva vagy pohárban

Mindegy, hogy milyen formában kerül elénk, a szőlő mindenképp egészséges, de ha aszalva, mazsolaként esszük, vagy must, bor formájában fogyasztjuk, legyünk mértékletesek. Kis mennyiségben kifejezetten egészséges, nagy mennyiségben viszont egészségügyi problémákhoz, elhízáshoz vezethet.

 

Szőlő a kozmetikában

Nem csak belsőleg, külsőleg használva is igen hasznos: a szőlőmagolajból készült termékeket már régóta használja a kozmetika. A szőlő magjából olajat préselnek ki, amelyben nagy mennyiségű telítetlen ómega-6 zsírsav van.

 

Receptajánló

Lazac hagymás szőlőmártással

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet lazacfilé

őrölt fekete bors

1 ek vaj

1 szál kisebb, vékony póréhagyma (vagy egy nagyobbnak a harmada)

3 ek (körülbelül 30 g) aprított mogyoróhagyma

150-160 g magozott vörös szőlő

12 darab olajbogyó

4 tk vörösborecet

 

Elkészítése:

A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd grillserpenyőben, kevés zsiradék hozzáadásával, 12-15 perc alatt süssük készre. A vajat olvasszuk fel egy kisebb lábosban, dobjuk rá a felaprított hagymákat, két perccel később pedig a félbe-negyedbe vágott szőlőszemeket, majd a magozott olajbogyókat. Egyszer-kétszer forgassuk át, öntsük hozzá a vörösborecetet, keverjünk rajta egyet, majd vegyük le a tűzről. A frissen sült lazaccal tálaljuk.

DF-tipp:

Lazac helyett csirke- vagy pulykamellből is elkészítheted ezt a fogást.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.