Egész évben fogyaszthatjuk lé vagy aszalvány formájában, mégis ősszel, az érés idején jön el igazán a szőlőkedvelők ideje. Együnk belőle rendszeresen, mert vitamindús, ráadásul a mítosszal ellentétben bele tudod illeszteni a fogyókúrába is.

Helló ősz, helló szőlő! Igazi egészségbomba, aminek most van a szezonja

 

szőlő

A szőlő valódi egészségvédő csodaszer
Fotó: Shutterstock

Nem véletlen, hogy ókori feljegyzések és a Biblia is többször kiemelten említi a szőlőt. Egyes Szentírás-értelmezések szerint az Édenkertben is termett szőlő, sőt, Noé első teendői között volt az özönvíz után elültetni a mentett szőlőtőkét. A gyümölcs latin neve (vitis) a vita, vagyis az élet szóból származik, a sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. De miért is olyan népszerű ez a bonyolult termesztésű, sok gondoskodást igénylő növény? Mert nemcsak finom, de igazán egészséges is, valódi szupergyümölcs, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. Előszeretettel használja nem csak az élelmiszer-, de a kozmetikai ipar is.

 

Egészségünk őre

  • Az ősszel érő gyümölcs víz- és energiatartalma igen magas, remek vértisztító, méregtelenítő, emellett vízhajtó hatása is ismert.
  • Magas cukortartalma ellenére glikémiás indexe alacsony, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Igaz, C-vitamint kisebb mértékben tartalmaz, de B- és Kvitamin-, folsav-, magnézium-, cink- és vastartalma magas.
  • Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.
  • A szőlőben többféle polifenol található, amelyek erős antioxidánsok. Ennek köszönhetően a szőlő segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
  • A sötét, vörös és lila színű szőlőfélék flavonoidtartalma magas, ezek erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk miatt fontosak a szervezet egészségének fenntartása szempontjából.
  • Ha rendszeresen eszünk szőlőt, sokat teszünk a vérnyomásunk csökkentéséért, a szívünk és az érrendszerünk egészségéért.
  • Viszonylag magas cukortartalma ellenére – alacsony glikémiás indexe miatt – diétázók is fogyaszthatják, de azért módjával: este inkább már ne egyék kilószámra, napközben viszont, két étkezés között kifejezetten jó, ha egy kis szőlőt majszolnak. Cukorbetegek is ügyeljenek a megfelelő mennyiségre.

 

szőlő, Waldorf saláta

Gyors és tápláló fogás a Waldorf saláta: alma, zeller, szőlő, dió, kéksajt és kevés joghurtos öntet
Fotó: Shutterstock

 

Szőlő aszalva vagy pohárban

Mindegy, hogy milyen formában kerül elénk, a szőlő mindenképp egészséges, de ha aszalva, mazsolaként esszük, vagy must, bor formájában fogyasztjuk, legyünk mértékletesek. Kis mennyiségben kifejezetten egészséges, nagy mennyiségben viszont egészségügyi problémákhoz, elhízáshoz vezethet.

 

Szőlő a kozmetikában

Nem csak belsőleg, külsőleg használva is igen hasznos: a szőlőmagolajból készült termékeket már régóta használja a kozmetika. A szőlő magjából olajat préselnek ki, amelyben nagy mennyiségű telítetlen ómega-6 zsírsav van.

 

Receptajánló

Lazac hagymás szőlőmártással

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet lazacfilé

őrölt fekete bors

1 ek vaj

1 szál kisebb, vékony póréhagyma (vagy egy nagyobbnak a harmada)

3 ek (körülbelül 30 g) aprított mogyoróhagyma

150-160 g magozott vörös szőlő

12 darab olajbogyó

4 tk vörösborecet

 

Elkészítése:

A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd grillserpenyőben, kevés zsiradék hozzáadásával, 12-15 perc alatt süssük készre. A vajat olvasszuk fel egy kisebb lábosban, dobjuk rá a felaprított hagymákat, két perccel később pedig a félbe-negyedbe vágott szőlőszemeket, majd a magozott olajbogyókat. Egyszer-kétszer forgassuk át, öntsük hozzá a vörösborecetet, keverjünk rajta egyet, majd vegyük le a tűzről. A frissen sült lazaccal tálaljuk.

DF-tipp:

Lazac helyett csirke- vagy pulykamellből is elkészítheted ezt a fogást.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink