Három ínycsiklandó vegetáriánus recept következik Kovács Judit dietetikus-szakács és Ujvári Szilvia cukrász ajánlásával.
Ropogós tofu rozmaringos pirított kesudióval
Ez egy igazán különleges ízvilágú, tápláló, tej- és cukormentes fogás, valamint ha méz helyett agávésziruppal készítjük, akkor vegán étel. A tofu fehérjékben és vitaminokban gazdag, különösen fontos alapétel a vegetáriánus és a vegán étrendben.
Hozzávalók (4 személyre):
A tofuhoz:
400 g füstölt tofu
150 ml zabtej
80 g rozsliszt
50 g zabkorpa
só
bors
kevés olívaolaj a sütéshez
A pirított kesudióhoz:
175 g sózatlan kesudió
1 fej mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
½ ek olívaolaj
2 ág friss rozmaring
méz vagy agávészirup
csilipaprika
só
Elkészítése:
1. A tofut szeleteljük fel. A lisztet és a zapkorpát keverjük össze a zabtejjel, sózzuk, borsozzuk meg. A csilit, a hagymát és a fokhagymát szeleteljük fel, a rozmaringot aprítsuk fel.
2. A kesudiót tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, helyezzük a sütőbe, és 200 fokon pirítsuk meg, ezzel fokozzuk az ízét.
3. A tofuszeleteket forgassuk meg a lisztes-zabtejes keverékben, és kevés olajon süssük ki.
4. A hagymát és a fokhagymát teflonserpenyőben, a felhevített olajon dinszteljük meg az aprított rozmaringgal.
5. Ha megpirult a kesudió, vegyük ki a sütőből, tegyük egy tálba. Még melegen keverjük össze a csilivel, a megdinsztelt hagymával, a mézzel, és ízlés szerint sózzuk meg. A sült tofut tálaljuk a pirított kesuval.
Elkészítési idő: 30 perc
Kuszkuszos tabulé
A jól ismert finom és egészséges tabulé kuszkuszos változata ez a vegetáriánus recept. Az egyszerű, de nagyszerű tabulé (petrezselyemsaláta) önmagában vagy köretként is tálalható.
Hozzávalók (4 személyre):
100 g kuszkusz
1 csokor petrezselyemzöld
2 szál újhagyma
1,5 ek aprított mentalevél
2 db paradicsom
1,5 ek citromlé
1,5 ek extraszűz olívaolaj
só
Elkészítése:
1. A kuszkuszt tegyük egy tálba, majd öntsünk rá 100 ml forró vizet. Hagyjuk állni kb. 5 percig, hogy magába szívja a vizet és megduzzadjon. Vágjuk finomra a petrezselymet. Aprítsuk fel az újhagymát, kockázzuk fel a paradicsomot.
2. Adjuk a kuszkuszhoz a hagymát, a paradicsomot. Locsoljuk rá az olívaolajat és a citromlevet. Szórjuk rá az aprított mentát és petrezselyemzöldet, majd alaposan keverjük össze. Ízlés szerint ízesítsük egy kevés sóval.
Elkészítési idő: 15 perc
Gluténmentes céklás pizza
Ez a vegetáriánus recept egy sokféleképpen elkészíthető ételt takar, amelyet mindenki kedve szerint variálhat a feltétekkel. Igazán laktató, a céklának köszönhetően vasban és antioxidánsokban gazdag.
Hozzávalók:
A pizzaalaphoz:
275 g finomra reszelt nyers cékla
100 g őrölt tökmag
50 g őrölt lenmag
150 g rizsliszt
1 db M-es méretű tojás
50 g reszelt sajt
80 g kókuszzsír
A feltéthez:
3 db kaliforniai paprika
1 fel lila hagyma
100 g kéksajt
1 tk só
45 olajbogyó
kókuszzsír a sütőforma kikenéséhez
Elkészítése:
1. A pizzasütőformát vagy tepsit kenjük ki kókuszzsírral.
2. Egy tálban gyúrjuk össze a reszelt céklát az őrölt lenmaggal és tökmaggal, a kókuszzsírral, a reszelt sajttal, a tojással és a rizsliszttel. Az így elkészült tésztát osszuk 4 egyenlő részre. Ha van pizzasütő lapunk, akkor terítsük szét abban, vagy egy tepsin kör formában.
3. Helyezzük el a választott feltéteket a tésztán.
4. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig.
Elkészítési idő: 30 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Alakbarát diétás pizza – Ezeket a recepteket próbáld ki!
- Alternatív megoldások egészséges pizzához – 5 tuti recept
- Lehet egészséges a street food? Persze!
- A kuszkusz nem csak egy köret! Receptválogatás