A cigarettáról való teljes leszokás a legjobb dolog, amit egy dohányos tehet önmaga és a környezete egészsége érdekében. Az elhatározást követoen meg kell találni a legjobb megoldást, ami segít, hogy végigmenj a leszokás néha nem is olyan könnyu útján.

Tedd le a cigarettát, segítünk!

A legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni. Azonban ha már megtörtént, jobb minél hamarabb leszokni róla. Sokan önerőbol, mások a családjuk vagy a barátaik biztatására, megint mások szakemberek segítségével hagyják abba a füstölést. Előfordul, hogy különféle eszközökre van szükség ahhoz, hogy megszabaduljunk a káros szenvedélytől. Bármi is legyen a módszer, a legfontosabb, hogy minél előbb hagyjuk abba a füstölést! És ha már egyszer elhatároztuk magunkat, akkor lássuk, hogy mik az elérhető lehetőségek!

Nikotinmentes módszerek

Pszichoterápia (viselkedésterápia, hipnózis), amit pszichológus vagy orvos végez, segíthet a leszokásban. Egyéni és csoportterápiás módszerek is hozzáférhetok. Emellett‰ léteznek nikotin nélküli, vényköteles gyógyszerkészítmények is, ezek igénybevételéhez kérhetünk orvosi segítséget.

Nikotinpótló eszközök: Rágógumi és tapasz

Mind a rágógumi, mind a borre helyezhető tapaszok különbözo mennyiségu nikotint tartalmaznak. Annak megfeleloen, hogy ki milyen eros dohányos, illetve éppen hol tart a leszokásban, csökkeno mértéku nikotinmennyiségu szert kell választania és alkalmaznia. A rágógumi rágásával vagy „pihentetésével” a használója önmaga szabályozza a felszabaduló nikotinmennyiséget. A tapaszoknál a felszabadulás automatikus, a tapasz hatóanyag-tartalma a borön tartózkodás ideje ala‰ folyamatosan és egyenletesen szabadul fel, és szívódik fel a szervezetbe.

Nikotintable‰tták

A nikotint tartalmazó pasztillák kioldódnak a szájban, illetve a nyelv alá.

Orrsprayk

A nikotinos orrsprayk az orrnyálkahártyán keresztül felszívódva ju‰ atják el a nikotint a véráramba.

És mi van azokkal, akik nem szoknak le?

Égés és füst nélkül muködo alternatív technológiák Egyre több olyan megoldás létezik, amely égés nélkül teszi lehetové a nikotinbevitelt. Ezek a technológiák olyanok számára jelenthetnek megoldást, akik már többszörpróbálkoztak a leszokással, de sajnos nem jártak sikerrel. Ok tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kite‰ttséggel járó füstmentes technológiákról, amelyek használata során nem történik égés, de a fogyasztó hozzájut általuk a nikotinhoz. Ha valaki valamilyen okból mégsem szokik le a dohányzásról, érdemes tájékozódnia ezekről a technológiákról, ezzel ugyanis csökkentheti a dohányzással járó ártalmakat. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ezek nem leszokást segítő eszközök! A dohányzással járó ártalmak a leszokással csökkenthetők a legnagyobb mértékben.

TUDTAD? Sokan nem tudják, de elsosorban nem a nikotin, hanem az égés során létre jövő füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért. Égés során rengeteg káros anyag szabadul fel, és jut be a dohányosok szervezetébe. Egy cigare€ttában kb. 7000 különböző kémiai vegyület található, amelyeknek csak egyike a függőség kialakulásáért felelos nikotin. A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, néhány közülük rákkeltő hatású is lehet!

Hozzászólások

Ne hagyd megöregedni a bőrt! Így marad feszes a mell
Minden nő rémálma, hogy mellei idővel elveszítik rugalmasságukat, megereszkednek. Az életkor, a rossz melltartó, a szoptatás, súlygyarapodás, napozás bizony nem kíméli a melleket.
Megjelent az új Diéta és Fitnesz magazin, a címlapon Kiss Virággal
Megjelent a Diéta és Fitnesz magazin legújabb száma! Keresd az újságosoknál,
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án.
Ünnep egészségesen! Mi legyen a mikuláscsomagban?
Vajon sikerülhet-e megtörnünk ezt a hagyományt egy egészségesebb ötlettel, vagy ebben az évben is nyer a csoki meg a szaloncukor? Kovács Judit dietetikus írása.
Szájápolási kisokos: Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?
A megfelelő szájhigiéné kéz a kézben jár az egészséges szájjal és fogakkal, sőt, testünk egészének állapotát is befolyásolja.
5 zseniális trükk, hogy idén ne hízz el karácsonykor
Ugye veled is előfordult már, hogy az ünnepek után alig jöttek rád a ruháid, és közel öt kilóval többet mutatott a mérleg? Nos, mindez néhány egyszerű trükkel megelőzhető!
Leállt a fogyás? Ezek a ételek segítenek túllendülni a holtponton
Lelkesen fogyózol, de egy idő után leállt a fogyás? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb kalóriához. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá enned!
Így lesz sokkal egészségesebb a fasírt, nem kell hozzá olaj!
Utálod az átható bűzt a konyhában? Rosszul vagy az olajtól csöpögő ételektől, de imádod a fasírtot? Van megoldás! Ezt nézd!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.