Szójatej
Gazdag fehérjében és rostban, telítettzsírsav-tartalma alacsony. Szójababból készítik, teljes mértékben koleszterinmentes. A szója segíti a kollagén termelődését a szervezetben, lassítva az öregedés látható jeleinek megjelenését. Segít a vashiány és a csontritkulás megelőzésében. Azonban azt, hogy a szójatej egészséges alternatívája lenne a tehéntejnek, az utóbbi években egyre többen vitatják. Az ellenzői szerint a szójában található káros anyagok hatása a fermentálás után megszűnik (mint például a tofuban), de a nem fermentált szójatermékekről, mint a szójatej, ez már nem mondható el.
Ilyenkor ugyanis a szójában található természetes hormonszerű anyagok daganatkeltő hatásúak lehetnek. Cukortartalma is elég magas, különösen az ízesített változatokban, és nem tartalmaz elegendő kalciumot sem. A különböző márkák eltérőek lehetnek, de általánosságban elmondható, hogy a szójatej állaga krémes és sűrű, íze édes, a mogyoróra emlékeztet.
Rizstej
Az egyik legkönnyebb, legédesebb ital a tejhelyettesítők közül. Tápláló, nem tartalmaz koleszterint. Magas magnéziumtartalma segít a vérnyomás szabályozásában, a vas és a réz elősegíti a vörösvérsejtek termelődését. Gazdag szelénben és mangánban, melyek antioxidáns hatásúak. A barna rizsnek magas a B-vitamin-tartalma, így jó hatással van a keringésre és az emésztésre.
Hátránya, hogy magas a keményítőtartalma, és kevesebb fehérje található benne, mint a tehéntejben. A kalciumtartalma minimális, így érdemes olyat választani, amelyet kalciummal dúsítanak a gyártás során. Magas a szénhidráttartalma is, így cukorbetegek, diétázók csak mértékkel fogyaszthatják.
Zabtej
Koleszterinmentes, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns E-vitamint. Alapja a legnagyobb fehérjetartalmú gabonaféle, ezért jótékonyan hat az idegrendszerre és sejtmegújító hatása is erős. Gazdag telítetlen zsírsavakban, cellulózban – az utóbbi tisztítja és szabályozza a belek működését. Jó magnéziumforrás, magas rosttartalma miatt nem terheli a szervezetet, sőt kifejezetten jót tesz emésztési problémák esetén. Negatívumként említhető magas cukortartalma.
Kókusztej
Ízletes ital, amit a kókuszdió reszelt húsából állítanak elő. Olajtartalmának köszönhetően védi a szív és az érrendszer egészségét, erősíti az immunrendszert, segít a vércukorszint optimalizálásában. Gazdag laurinsavban, amely antivirális és antibakteriális tulajdonságú, fokozza az immunrendszer működését és javítja a bélbolyhok egészségét. Telítettzsír-tartalma viszonylag magas, így érdemes mértékkel fogyasztani.
Mandulatej
Nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat − például ómega 3 zsírsavat −, amik segítenek megelőzni a szívbetegségeket és a magas vérnyomás betegséget. Magnéziumtartalma a csontok egészségének megőrzése szempontjából fontos. Jó mangán-, szelén- és E-vitamin-forrás. Az utóbbi fontos antioxidáns, mely megvédi a sejtmembránokat.
A mandulatejben nincs koleszterin és telített zsír, magas a B-vitamin-tartalma, vasban és riboflavonban gazdag, melyek elengedhetetlenek az izmok növekedéséhez, egészségéhez. Mindezek mellett nem teljes értékű helyettesítője a tejnek, mert nem biztosít a szervezet számára elegendő kalciumot és proteint.