Egy kanál mézzel vagy egy kanál cukorral édesítenéd inkább a teádat? Míg az előbbinek többnyire pozitív, addig a cukornak egyre inkább negatív a megítélése. De vajon tényleg jobb a méz, mint a cukor?

Tényleg jobb döntés a méz, mint a cukor?

Energia

Méz: 22 kcal/1 teáskanál

Cukor: 16 kcal/1 csapott teáskanál

Igen, a méz fajtától függően a finomított cukornál is több kalóriát tartalmazhat. Azonban a tiszta méz sűrűbb, mint a kristálycukor, így grammonként nézve valójában kevesebb. Ennek ellenére a mézet is mértékkel szabad csak fogyasztani!

 

Glikémiás index (GI)

Méz: 3565 (alacsony vagy mérsékelten magas, fajtától függően)

Cukor: 68 (mérsékelten magas)

A táplálékkal bevitt szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, a glükóz pedig, felszívódva megemeli a vércukorszintet. A glikémiás index egy 100-as skálán azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. A legtöbb méz glikémiás indexe 50-55 körüli, egy kicsivel alacsonyabb a cukorénál, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért jobb választás az egyenletes vércukor- és energiaszint szempontjából.

 

Bélrendszerre gyakorolt hatás

Méz: káros

Cukor: káros

A méz 55 százalékban gyümölcscukorból, fruktózból áll, amit az IBS-ben szenvedő betegek nehezebben emésztenek.

Fogak egészségére gyakorolt hatás

Méz: nagyon káros

Cukor: káros

Mindkettő fogyasztása elősegíti a lepedékképződést és fogszuvasodást okoz, a méz ráadásul még rosszabb a fogakra tapadó állaga miatt.

Végeredmény: döntetlen

Táplálkozási szempontból érdemes kerülni a cukrok használatát, legyen szó mézről vagy cukorról. Bár a méz antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal bír, a kedvező hatás érvényesüléséhez elég nagy mennyiséget kellene fogyasztani – ami pedig más szempontból nem egészséges.

Ezek is érdekelhetnek!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.