Energia
Méz: 22 kcal/1 teáskanál
Cukor: 16 kcal/1 csapott teáskanál
Igen, a méz fajtától függően a finomított cukornál is több kalóriát tartalmazhat. Azonban a tiszta méz sűrűbb, mint a kristálycukor, így grammonként nézve valójában kevesebb. Ennek ellenére a mézet is mértékkel szabad csak fogyasztani!
Glikémiás index (GI)
Méz: 35‒65 (alacsony vagy mérsékelten magas, fajtától függően)
Cukor: 68 (mérsékelten magas)
A táplálékkal bevitt szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, a glükóz pedig, felszívódva megemeli a vércukorszintet. A glikémiás index egy 100-as skálán azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. A legtöbb méz glikémiás indexe 50-55 körüli, egy kicsivel alacsonyabb a cukorénál, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért jobb választás az egyenletes vércukor- és energiaszint szempontjából.
Bélrendszerre gyakorolt hatás
Méz: káros
Cukor: káros
A méz 55 százalékban gyümölcscukorból, fruktózból áll, amit az IBS-ben szenvedő betegek nehezebben emésztenek.
Fogak egészségére gyakorolt hatás
Méz: nagyon káros
Cukor: káros
Mindkettő fogyasztása elősegíti a lepedékképződést és fogszuvasodást okoz, a méz ráadásul még rosszabb a fogakra tapadó állaga miatt.
Végeredmény: döntetlen
Ezek is érdekelhetnek!