A szivárványdiétát az egészségfenntartó diéták közé soroljuk. Lényege, hogy rengeteg színpompás zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérra, megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz juttatva a szervezetet. Miért fontos, hogy minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk? A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák a zöldségek és gyümölcsök színét adó pigmentekhez kötődnek. Ha a fogásokat a szivárvány színeiben állítjuk össze, nagy valószínűséggel kielégítjük a napi tápanyagigényünket.

Szivárványdiéta – Méregtelenít, energetizál, védelmez

Egészséges ragyogást nyújtó narancssárgák

A narancsszínű gyümölcsök és zöldségek a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrásai. Ha a szervezetben elegendő mennyiségű karotin van, megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól – az UV-sugárzástól is –, lassítva a bőr öregedését, elősegítve a szép barnulást.

Ezeket fogyassza: Édesburgonya, sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, ananász, mangó, mandarin, tök

Tisztító pirosak

A piros ételek a likopin nevű antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. Ez az anyag védi a szervezetet a szabad gyököktől, a rákos megbetegedésektől, óvja a szív és az érrendszer, valamint a tüdő egészségét. A piros és vörös ételek sok flavonoidot tartalmaznak, ami serkenti a vérkeringést, és erősíti a véredénykék falát.

Ezeket fogyassza: Paradicsom, cékla, retek, vöröskáposzta, gránátalma, piros szőlő, piros paprika, rebarbara

Méregtelenítést segítő zöldek

A zöld színű zöldségek a klorofill nevű anyagnak köszönhetik színüket és jótékony hatásukat. A klorofill mellett magas a víz- és rosttartalmuk, így a legjobb méregtelenítők. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet. Segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett káros anyagokat, és ellensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkohol és az egészségtelen életvitel hatásait. A rák számos fajtája elleni küzdelemben is segít.

Ezeket fogyassza: Brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, saláta, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű

Energetizáló sárgák

A sárga zöldségek tele vannak C-vitaminnal, amely a legfontosabb immunvédő vitamin. Védi a szervezetet a betegségektől, segíti a baktériumok, vírusok, gombák elleni harcot. Ez a vitamin az antioxidáns-védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttműködik az E-vitaminnal és karotinokkal. Véd a szív- és érrendszeri betegségektől, erősíti az artériák kollagénszerkezetét, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza a vérrögképződést. Mivel vízben oldódik, naponta szükséges a pótlása.

Ezeket fogyassza: Citrom, körte, grépfrút, paprika, spárga

Nélkülözhetetlen fehérek

A fehér tápanyag szempontjából a fehérjéket jelenti, melyek testünk számára nélkülözhetetlenek. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyekből húszféle létezik. Az állati eredetű fehérjék tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezért ezek teljes értékű fehérjék. A növényi eredetű élelmiszerekben nem mindig található meg mind, ezért a vegetáriánusoknak jobban kell figyelni az étkezésükre.

Ezeket fogyassza: Csirkehús, pulykahús, halak, tej, joghurt, sajt, tofu, hüvelyesek, gabonák, csonthéjasok

Idegrendszert erősítő barnák

A barna színt a diófélék, magok, maghéjak és gabonacsírák képviselik, melyek a legjobb B-vitamin-források. A B-vitaminok idegeink táplálói, segítik a koncentrálókészséget és javítják az emlékezőtehetséget. Rendszeres fogyasztásuk jótékonyan hat az idegrendszerre, de a bőr és a haj egészsége szempontjából is fontosak.

Ezeket fogyassza: Teljes kiőrlésű kenyér, mandula, dió, mogyoró, napraforgómag

Védelmező lilák

A sötétlila gyümölcsök a legjelentősebb antioxidánsok. Lilára az antocián nevű anyag színezi őket, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, segítik a véráramban szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat. Az antocián segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.

Ezeket fogyassza: Szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli

Okostányér – Így a legegyszerűbb követni a diétát

Szénhidráttal a szép alakért

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink