A fogyókúrázók gyakori hibája, hogy száműzik étrendjükből a szénhidrátokat. Pedig rosszul teszik, az összetett – vagy a köznyelvben csak „jónak” emlegetett – szénhidrátok kifejezetten egészségesek és hasznosak, ha formálódni, izmosodni, erősödni szeretnénk. 

Nem ellenség, hanem barát! Szénhidrátok a szép alakért

ÁRPA

Nem csak egészséges, de igazi „étvágygyilkos” is a szénhidrátok között. Hat grammnyi rostot tartalmaz, ami segít csökkenteni a koleszterin-, illetve a vércukorszintet. Segít helyrehozni az emésztési problémákat és még az izomépítésben is hasznunkra lehet.

TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA

Nem csak, hogy nem kerülendő, de kifejezetten javallott a teljes kiőrlésű tészta fogyasztása egy-egy keményebb edzés, verseny előtt. Rostban és tápanyagokban gazdag, fogyasztása után még hosszú órákig garantáltan nem leszünk éhesek.

TÖKFÉLÉK

Rostban, vitaminokban, tápanyagokban gazdagok. 200 g tökféle tartalmazza a napi C-vitamin-szükséglet 30 százalékát, felpörgeti a zsírégetést, segít az izomépítésben.

HÜVELYESEK

Lencse, csicseriborsó, borsó, bab – mind-mind hatékony segítséget nyújt, ha szeretnénk ledolgozni a hasi zsírpárnákat. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen esznek hüvelyeseket (hetente legalább négyszer), több súlyt vesztettek azonos idő alatt, mint a hasonló diétán élő, ám hüvelyeseket nem fogyasztó társaik. Csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást. Készítsünk belőlük salátát, fogyasszuk edzés után.

ZABKÁSA

Nagy kedvencünk a zab, hiszen remek összetett szénhidrátforrás, emellett rostban gazdag élelmiszer. A szénhidrátok között igazi jolly joker, főleg edzés nagyjából 1-2 órával, mert feltölt energiával, segíti az izomépítést. Ráadásul ezerféleképpen elkészíthető, különböző gyümölcsökkel még egészségesebbé és finomabbá tehetjük a reggeli zabkásánkat.

QUINOA

Több fehérjét tartalmaz, mint más gabonafélék, ráadásul gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ráadásul telítetlen zsírokban gazdag – minél gyakrabban fogyasztjuk, annál többet teszünk a szívünk és az érrendszerünk egészségéért. B-vitaminban gazdag.

KAMUT

Nem véletlenül hívják a kamutot a gabonafélék fáraójának. Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották: ómega 3 zsírsavban gazdag, fehérjetartalma magas, kalóriatartalma alacsony. Már félcsészényi kamut 30 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint egy átlagos gabonaféle, és mindössze csak 140 kalória. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterin- és vércukorszintet, segít legyőzni a különböző gyulladásokat.

HAJDINA

A quinoához hasonlóan a gluténmentes szénhidrátok közé tartozik, és a fehérjetartalma is magas – vagyis tökéletes étel, ha izomépítés a célunk. Rostokban és magnéziumban gazdag, hosszan tartó teltségérzetet biztosít, hiszen a glikémiás indexe alacsony, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

TEFF

Az Etiópiából származó gluténmentes teff szeme a legkisebb a gabonafélék között. Itthon még kevéssé elterjedt, pedig tápanyagtartalma igen magas. A teffből készült liszt korpában és csírában gazdag, vagyis segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Rengeteg kalciumot tartalmaz, így erősíti a csontokat, rendszeres fogyasztásával pedig csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Főve, zöldségekkel elkeverve, de levesbe feltétként is kiváló választás.

SPENÓT

Nem véletlenül imádta már Popeye is: jó, ha minél gyakrabban fogyasztjuk ezt a zsírégető, izomnövelő zöldséget. Izomnövelő, hiszen fehérjében gazdag (egy csészényivel körülbelül annyi proteint viszünk be a szervezetünkbe, mint egy főtt tojással), és tudjuk, minél több az izmunk, annál hatékonyabb a zsírégetés. Ráadásul étvágycsökkentő hatással is bír – már csak ezért is érdemes hetente többször fogyasztanunk.

AMARÁNT

Újabb gabonaféle, amely az izomépítésben segít: az amaránt is gluténmentes, illetve rostokban és fehérjében gazdag. Jelentős mennyiségű kalciumot és magnéziumot tartalmaz – az utóbbi az izomregenerációban játszik fontos szerepet. Segít kordában tartani az éhséget. Szórjunk keveset a reggeli zabkásánkba vagy keverjük el salátával.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink