Sokan, miután súlyfeleslegünk nagyobbik részét leadták, úgy gondolják, célegyenesbe értek. Ám sajnos, az utolsó kilók a tudatos táplálkozás és a sportolás ellenére is makacsul ragaszkodhatnak az emberhez. Jó hír, hogy egy apró étrendi változtatás elég a sikerhez!

Ennyi szénhidrátot, cukrot és zsírt egyél vacsorára, ha fogyni szeretnél!

A fogyókúra olyan, mint egy futóverseny: a cél előtti utolsó lépések a legnehezebbek. Egy hatékony diéta finisében már látni a biztató eredményt a tükörben, ám a kényes pontokon még feszülhet a nadrág. Ilyenkor érdemes átgondolni, mit lehet változtatni a taktikán.

FONTOS, MIKOR ESZÜNK!

A vacsora talán a diéta legkényesebb pontja. Van, aki beállt napirend szerint él, de sokan farkaséhesen esnek haza munka után. Ráadásul sokszor nem sikerül mindig ugyanabban az időpontban asztalhoz ülni. Szakértők szerint az emésztőrendszernek legalább két órát kell pihennie lefekvés előtt, a nap utolsó étkezését érdemes ehhez igazítani. Íratlan szabályként él a köztudatban, hogy este hat után már nem szabad enni. Ám annak, aki éjfélig nem alszik el, nincs értelme hat óra óta éheznie. Persze ez nem jelenti azt, hogy a késői vacsora a megfelelő, de ebben az esetben például érdemes nyolc órakor megejteni. Viszont aki este tízkor már ágyban van, annak a hét óra az ideális a nap utolsó étkezésére.

AZ SEM MINDEGY, MI A MENÜ

A lényeg, hogy könnyen emészthető, mégis tápláló fogást válassz! A tésztaételekről sem kell lemondanod, csak ügyelj a mennyiségére!

Kalória
Ha fogyni szeretnél, akkor 450 kcal-nál többet ne tartalmazzon a vacsorád. Amennyiben viszont a súlyod megtartása a cél, akkor 550 kcal bevitele a megengedett esténként.

Szénhidrát
Napi menü utolsó fogásának 50-75 g szénhidrátot kell tartalmaznia, ami körülbelül 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyérnek vagy 150 g durumtésztával készült fogásnak felel meg.

Fehérje
Ha lehet, a vacsorád mindig tartalmazzon 25-35 g fehérjét, ami létfontosságú az izmok újjáépítéséhez és fenntartásához. A fogyókúra alatt elvárt zsírégetéshez bizony egészséges izomzat szükséges!

Zsírok
Összesen 15-25 g-ot ajánlott este megenni, ami a teljes vacsora kalóriatartalmának 30-35 százalékát tegye ki. Felejtsd el azonban a zsíros sajtokat vagy a szaftos marhahúst, helyettük fogyassz avokádót, olajbogyót vagy dióféléket!

Rostok
Ebből szükséges a legkevesebb, mindössze 8 g. Ezt elsősorban a zöldségekből, főleg a hüvelyesekből és gyümölcsökből tudod fedezni.

Cukor
Talán mondani sem kell, hogy az élelmiszerekben található természetes cukrokról van szó. A nap utolsó étkezésének ezekből maximum 7 g-ot szabad tartalmaznia. Tilos a finomított cukor bármilyen formája, ha mégis valami édesre vágysz, használj édesítőszert!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink