Az antioxidánsokat úgy is ismerjük, mint a sejtek védelmezői. Ezért jó, ha minél többet juttatunk belőlük szervezetünkbe, így erősítve immunrendszerünket is. A legerősebb antioxidáns vegyületek egyébként a C-vitamin, a vas, a cink, a Q10, az E-vitamin, az Omega3 zsírsav és a szelén.

Ezektől az antioxidánsoktól maradunk egészségesek

Mindegyik zöldségben és gyümölcsben más és más antioxidánsok találhatóak – írja az Egészségőrző. Ezért fontos, hogy amikor lehetőségünk van rá, színesítsük étrendünket ezekkel a természetben is fellelhető szuperételekkel. Egészségesebbek leszünk, a beleinkkel is jót teszünk, ráadásul még változatosabb is lesz az étkezésünk.

Fekete áfonyaAz egész testre kihat ennek a gyümölcsnek az antioxidáns védeleme. A benne található flavonoidok erősítik a hajszálereket, támogatja a szem vérkeringését, így nem véletlen, hogy a bogyós gyümölcsök királynőjének tartják.

KakaóporHangulatjavító hatása van, hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, így a koncentráció és memória javításhoz is nagyban hozzájárul. Kevesen tudják, de az öregedési folyamatok lassításában is sokat segít.

DióA- és E-vitaminban gazdag, sok benne a magnézium és a kálium. Fontos antioxidáns, az Omega-3 zsírsav tartalma miatt pedig nagyon jó hatással van az idegrendszerre. Napi 1-2 szem dió fogyasztása ajánlott, igen jótékony hatással van a szervezetre.

PekándióFantasztikusan finom ízén kívül azért érdemes fogyasztani, mert nagyon magas az antioxidáns tartalma, emellett pedig 19 vitamin és ásványi anyag található benne. Többek között A-, E-, B1-vitaminok, kalcium, magnézium és cink. Csökkenti a koleszterinszintet!

Vörös vesebabCsökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A babfélék között a legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van. Ásványi anyagok közül jelentős a vas tartalma is, de B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium és nátrium forrás is.

Aszalt szilvaSzámos tanulmány igazolja, hogy a szilva segíti elkerülni a sejtek sérülését. Magas a rost tartalma, emiatt székletlazító hatása is van. Védi a szabad gyököket az agyban, szellemileg frissít, fokozza a teljesítő képességet, a szívműködést és az idegrendszert pedig erősíti.

Fekete ribizliKimagasló a C-vitamin tartalma. Gyulladás csökkentő, öregedést lassító hatása is van, a vashiánnyal küszködőknek pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Minden szeme egy igazi kincs, mert tartalmaz még A-vitamint, B1-, B5-, B6-, vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot.

CéklaNagyon magas az antioxidáns tartalma, ezt a mélyvörös színe is mutatja. A testünk egyik legfontosabb méregtelenítő szervére, a májra van elképesztően jó hatással. Ebben a szervben a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek, emellett még nagyon jó vértisztító is.

Zöld teaA zöld tea egészségvédő hatása évezredek óta ismert. Ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt. Erősíti az immunrendszerünket, elűzi a fáradtságot, véd a fertőzésektől.

GránátalmaRengeteg antioxidáns található ebben a gyümölcsben is, ráadásul védi a májat és a vesét is. Gyulladás csökkentő hatású, fokozza a szervezet vitalitását, antibakteriális hatását pedig már az ókori népek is ismerték.

AlmaTalán ma már mindenki ismeri azt a mondást, hogy „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Nem véletlenül használták az őseink is ezt a gyümölcsöt gyógyszerként. Enyhíti a szívbetegség kockázatát, növeli a tüdőkapacitást, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását, növeli az állóképességet. A pektinnek köszönhetően, béltisztító tulajdonsággal is bír. Az alma is a magas flavonoidtartalmú gyümölcsök közé tartozik, szóval érdemes gyakran fogyasztani.

SzederAz egyik legfinomabb nyári gyümölcs. Csökkenti a kollagénszintet, de C-vitamin, A- vitamin, K-vitamin és karotinoidok is bőségesen vannak benne. Erősíti az immunrendszert, öregedésgátló, védi az érfalakat. Egyébként memóriazavar ellen is alkalmazhatjuk.

KurkumaAmellett, hogy fűszerként kiváló ízt ad ételeinknek, nagyon jó vírusölő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, továbbá a daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. via Egészségőrző

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink