Ön is biztosan tisztában van azzal, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen testünk és immunrendszerünk karbantartásához. Ám van, hogy sokszor munkánk, vagy a család miatt nincs, vagy csak nagyon kevés időnk van rá. Szerencsére erre is van megoldás!

10 érvvel győzünk meg arról, hogy miért jó a rendszeres mozgás

Nos, nekik van egy jó hírünk; már ha legalább heti három alkalommal legalább csak fél órát végzünk valamilyen testmozgást, azzal máris tettünk egészségünkért. Az Egészségőrző életmód magazin most összeszedett 10 olyan érvet, amiért érdemes felállni a kanapéról, és mozgásba lendülni.

1. Vérnyomás Ha elkezd mozogni, akkor nem csak a végtagjait, hanem a vénáit és az ereit is munkára fogja. Bizonyított tény, hogy elég mindössze napi fél óra intenzívebb mozgás annak érdekébe, hogy rendbe hozza a vérnyomást, így nagy mértékben csökkenthető a stroke és szívinfarktus kialakulásának esélye is.

2. KreativitásBiztos ön is tapasztalta már, hogy egy kiadósabb edzés után még az agy is jobban működik. Ha nem, akkor próbálja ki! A tudományos magyarázat erre annyi, hogy sportolás közben megnövekedett oxigénellátás elképesztő módon segíti a gondolatok szabad áramlását.

3. Edzés=boldogságAz agy dopamintermelését úgy fokozhatjuk a leggyorsabban, ha mondjuk felkapunk egy futócipőt, és nyakunkba vesszük a legközelebbi erdei, vagy városi futópályát. Miért is jó, ha dopamint termelünk? Ez egy különleges boldogsághormon, aminek termelése elégedettséggel és nyugodtsággal tölt el.

4. ÖnbizalomMozgás közben különféle célokat tűz ki magának az ember. Egyre nagyobb távokat tesz meg futva, vagy nagyobbnál nagyobb súlyokat mozgat meg az edzőteremben, vagy egy bizonyos gyakorlatsort egyre gyorsabban végez el. Ez egyre nagyobb magabiztosságot ad, arról nem beszélve, hogy egy idő után a tükörbe nézve is szemmel látható lesz a pozitív eredmény. Higgye el, ezt mások is észre fogják venni. Ettől nőhet csak igazán az önbizalom!

5. Stresszes az életed? Mozogj!Bizonyított tény, hogy ha nem vagyunk edzésben, sokkal stresszesebbek leszünk. Legyenek kötélből az idegei! Vezesse le a fölösleges negatív energiákat. Ha megfogadja ezt a tanácsot, akkor rövid időn belül felvértezheti magát az úgynevezett stresszpajzzsal.

6. Gyógyszer a depresszióra? Inkább vegyél egy futócipőt!Számtalan kutatás bebizonyította, hogy a rendszeres mozgás kedvezően hat a hangulatra, idővel pedig megszüntetni a szorongást és depresszió tüneteit is.

7. Asztma ellenA sport erősíti a tüdőt és a hörgőket, így az asztma kialakulásának esélye is jelentősen csökken. Diagnosztizált asztmások körében a rendszeres mozgás bizonyítottan csillapítja a tüneteket.

8. Hányadik pontnál is járunk?Egy memóriára irányuló tudományos kutatás több esetben is bebizonyította, hogy rendszeres mozgással a már bekövetkezett memóriaromlást is sikerrel kezelhetjük. Nem csak megelőző szerepe van, de a kognitív leépülést is jócskán lassítja.

9. Törj ki a függőségbőlKi gondolta volna, hogy a mozgás közben képződő dopamin úgy hat az agyunkra, mint a káros szenvedélyekhez kötött boldogságérzet. Így, ha megvan a kezdeti elhatározás, akkor simán előfordulhat, hogy a cigit, vagy a sörösüveget felváltja egy pár súlyzó, illetve futócipő.

10. A munka hőseAzok a munkavállalók, akik rendszeresen sportolnak, sokkal produktívabbak, mint a mozgásszegény életmódot folytató társai. Ritkábban vesznek ki betegszabadságot, hiszen immunrendszerük erősebb lett, így a betegségekkel szemben is sokkal ellenállóbbak.
via Egészségőrző

 

  1. Edzésterv (újra)kezdő úszóknak
  2. Mit ehet egy szívbeteg?
  3. Ez történik, ha minden nap iszol almaecetet

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink