Szeretne alkalmankénti pancsolóból a hosszokat heti háromszor profin nyomó úszóvá válni? Íme néhány fontos tudnivaló!

Tippek (újra)kezdő úszóknak

1. Felejtse el a kétségeit!

Uszodába úszni járnak az emberek, nem azért, hogy másokat mustrálgassanak vagy figyeljék az úszótársak tempóját, technikáját. Ha már régóta nem járt uszodában, ne szégyelljen segítséget kérni. Keressen fel egy úszásoktatót az uszodában, és vegyen tőle néhány órát.

2. Tökéletesítse a technikáját!

A futáshoz hasonlóan az úszásba sem lehet ész nélkül belevágni. Először is el kell döntenie, hogyan úszik.

  • Mellúszás: Fektessen egyenlő hangsúlyt a váll és a láb munkájára. Ne csupán lábbal akarjon haladni, adjon teljes erőt a karmunkába is.
  • Gyorsúszás: Gyorsan, de ne túl erőteljesen tempózzon a lábával, különben nagyon hamar elfárad. Inkább a víz alatt tempózzon, ne fröcsköljön a víz felett. Nyúljon olyan messzire a csapó karjával, amennyire csak tud, ez a mozdulat automatikusan oldalra fordítja a testét, így könnyebb lesz lélegezni is.
úszás

Fotó: Shutterstock

 

  • Hátúszás: Először is találja meg a helyes testtartást. Feküdjön egyenesen a vízen úgy, hogy egy végtagja se legyen teljesen a víz alatt. Számolja meg, faltól falig hányszor kell levegőt vennie, így elkerülheti, hogy a táv végén beverje a fejét a falba.

3. Maradjon érdekes az úszás

Hétről hétre róni a hosszokat az uszodában egy idő után unalmassá válhat. Tűzzön ki különféle feladatokat, részcélokat maga elé. Egyik alkalommal végezzen erőteljesebb lábmunkát, másik alkalommal a karmunkára koncentráljon. Variálja, hogy milyen erőbedobással ússza végig a hosszokat. Ússzon egyet könnyedén, lassabban, majd a következő kettőt teljes erőbedobással.

Amire feltétlenül szüksége lesz az uszodában:

  • Úszódressz: Válasszon az alakot szorosan követő, egyrészes dresszt. Az úszás sport, nem érdemes bikinivel bajlódnia.
  • Úszószemüveg: A klóros víz nagyon irritálja a szemet. Ettől véd meg az úszószemüveg. A legprofibb szemüvegek már direkt úgy vannak kidolgozva, hogy ne hagyjanak kerek nyomot a szem körül.
  • Törülköző: Legalább kettőt vigyen magával az uszodába. Szüksége lesz egyre a medencénél, egyre pedig a zuhanyozóban. Törekedjen a jó nedvszívó képességgel rendelkező darabok beszerzésére, mert az uszoda páratartalma miatt nehezebb teljesen szárazra törölni magát.

 

 

Mit egyen, ha rendszeresen sportol?

Ha rendszeresen végez kardió jellegű edzéseket, különösen akkor, ha ez a futás és az úszás, amelyek erőnlétet igényelnek, érdemes kicsit megváltoztatni az étkezési szokásait. Ez nem azt jelenti, hogy koplalnia kell, sőt! A magas zsírégető hatással járó edzések kifejezetten igénylik a kiegyensúlyozott, fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó étrendet.

  • Soha ne hagyja ki a reggelit! Fogyasszon reggelente magas fehérjetartalmú ételeket, kombinálva teljes értékű szénhidráttal. Ez lehet tojás, teljes kiőrlésű pirítós, cukormentes müzli sovány tejjel vagy akár házilag készített joghurt.
  • Ebédre fogyasszon fehérjét és teljes értékű szénhidrátot. Ügyeljen rá, hogy mindig kerüljön legalább két-háromféle zöldség a tányérjára. Kiváló ebéd lehet egy szelet grillezett csirkemell barna rizzsel, mellé saláta. De kombinálhatja a teljes értékű szénhidrátokat párolt zöldséggel is. Így készíthet zöldséges kölest tonhallal, zöldséges bulgurt sovány hússal vagy akár két szelet teljes kiőrlésű kenyérből álló szendvicset sovány csirke- vagy pulykahússal. Mellé egy nagy adag saláta remek, könnyű ebéd.
  • A reggelijéhez mindig tálaljon valamilyen sötétzöld színű zöldséget. Ez lehet spenót vagy zöld saláta. Sokkal több lendülete, energiája lesz a nap folyamán. Ráadásul a sötét színű zöldségek segítik a szénhidrátok felszívódását, így azok akár egész napra elegendő energiát nyújthatnak.
  • Kerülje a finomított cukrot! A cukor villámgyorsan glükózzá változik, hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd ugyanolyan hirtelen a mélybe is rántja. Lehet, hogy pillanatnyilag csillapítja az éhséget, de sajnos ez rövid ideig tart. Ha elviselhetetlenül önre törne az éhségérzet, törjön magának egy-két szelet 70-80%-os étcsokoládét.
  • Edzés előtt és után egyen valami könnyűt. Ez lehet egy darab banán, esetleg egy pohár natúr joghurt, kevés teljes kiőrlésű keksz, bármilyen mogyoró- vagy dióféle. Ezáltal nem csak elegendő energiája lesz ahhoz, hogy sportoljon, de táplálja az izmait és serkenti az emésztését is.

 

 

Ezek is érdekelhetik:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink