Egy kanál mézzel vagy egy kanál cukorral édesítenéd inkább a teádat? Míg az előbbinek többnyire pozitív, addig a cukornak egyre inkább negatív a megítélése. De vajon tényleg jobb a méz, mint a cukor?

Tényleg jobb döntés a méz, mint a cukor?

Energia

Méz: 22 kcal/1 teáskanál

Cukor: 16 kcal/1 csapott teáskanál

Igen, a méz fajtától függően a finomított cukornál is több kalóriát tartalmazhat. Azonban a tiszta méz sűrűbb, mint a kristálycukor, így grammonként nézve valójában kevesebb. Ennek ellenére a mézet is mértékkel szabad csak fogyasztani!

 

Glikémiás index (GI)

Méz: 3565 (alacsony vagy mérsékelten magas, fajtától függően)

Cukor: 68 (mérsékelten magas)

A táplálékkal bevitt szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, a glükóz pedig, felszívódva megemeli a vércukorszintet. A glikémiás index egy 100-as skálán azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. A legtöbb méz glikémiás indexe 50-55 körüli, egy kicsivel alacsonyabb a cukorénál, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért jobb választás az egyenletes vércukor- és energiaszint szempontjából.

 

Bélrendszerre gyakorolt hatás

Méz: káros

Cukor: káros

A méz 55 százalékban gyümölcscukorból, fruktózból áll, amit az IBS-ben szenvedő betegek nehezebben emésztenek.

Fogak egészségére gyakorolt hatás

Méz: nagyon káros

Cukor: káros

Mindkettő fogyasztása elősegíti a lepedékképződést és fogszuvasodást okoz, a méz ráadásul még rosszabb a fogakra tapadó állaga miatt.

Végeredmény: döntetlen

Táplálkozási szempontból érdemes kerülni a cukrok használatát, legyen szó mézről vagy cukorról. Bár a méz antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal bír, a kedvező hatás érvényesüléséhez elég nagy mennyiséget kellene fogyasztani – ami pedig más szempontból nem egészséges.

Ezek is érdekelhetnek!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink