Tojás
Azóta már több kutatás is igazolta, hogy nincs összefüggés a magas koleszterinszint és a tojásfogyasztás között. Legalábbis nem több, mint bármilyen más étel esetében, amelyből túl sokat fogyasztunk. Egy tojássárgájában annyi koleszterin van, amennyi még egy diétás étrendbe is bőven belefér. Ráadásul cinket, vasat, a- és D-vitamint is tartalmaz. Mi több, a sárgája étvágycsökkentő fehérjében gazdag. Ez az oka annak, hogy a csupán fehérjéből készített omlett vagy rántotta korántsem hat olyan kielégítően az éhségre, mint egy teljes tojás. Egy tojástól sokkal tovább leszünk jóllakottak, mint akár két-három fehérjétől.
Kókuszolaj
Nagyon divatos lett kókuszolajat, sőt kókuszzsírt használni. Kiderült ugyanis, hogy a kókuszolaj közepes láncú triglicerideket tartalmaz – laurinsav –, amelyek igencsak felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat. Jobban, mint mondjuk a napraforgóolajban található hosszú láncú fajták. A közepes láncúakat a szervezet nem építi be zsírként, energiaforrásként nyúl hozzájuk. Gyorsul a zsírégetés és javul az emésztés. Ami még fontosabb, a laurinsavnak köszönhetően védi az immunrendszert, gomba- és vírusölő hatású, ellenállóbbá válik a szervezet a megbetegedésekkel szemben.
Banán
A banán kálium- és magnéziumtartalma jótékony hatással van a szívre, ráadásul a csontjainkat is védi. A banán összetevőinek köszönhetően megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal véd a gyomorsavtól. Mivel rostban gazdag, segíti az emésztést, javítja a tápanyagok felszívódását. Energiában gazdag, az egyik legjobb élelmiszer, ha napközben hirtelen ránk törne az éhség. Triptofántartalma miatt ráadásul még a kedélyünket is javítja.
Vörös hús
A legnagyobb érv a vörös húsok ellen az volt, hogy a benne található telített zsírsavak ártanak a szívnek. Mára azonban kiderült, hogy a telített zsírsavak – moderált mennyiségben – nem vezetnek egyenesen szívbetegségek kialakulásához. sőt. a vörös hús gazdag vasban, cinkben és B12-vitaminban. Vasra és B12vitaminra különösen a nőknek van szükségük, akik ezekből a menstruáció idején hiányt szenvednek. Esszenciális aminosavakban gazdag, magas fehérjetartalma pedig kellemesen telít, laktat. Csodák nincsenek, a vörös húsok tartalmaznak zsírokat, de ha a soványabb darabokat részesítjük előnyben, akkor igenis segítik a fogyást.
Vaj
Mivel a vaj tejből készül, benne maradnak a tejben is megtalálható, zsírban oldódó vitaminok. 10 gramm vajban mindössze 23 gramm koleszterin található, ezért mértékkel fogyasztva nem kell lemondani róla. Különösen annak tudatában, hogy az egészséges táplálkozási elvek szerint naponta 300 mg-nyi koleszterin bevihető a szervezetbe táplálékkal. Zsírtartalma magas, 80%, de ezzel igazolható valódi, természetes volta. a közhiedelemmel ellentétben könnyen emészthető táplálék, még akkor is felszívódik és hasznosul, ha egyébként felszívódási vagy emésztőrendszeri zavarokkal küzd a szervezet. a-, D- és E-vitamint is tartalmaz.