Még nem olyan régen kígyót-békát kiabáltak rájuk, ma pedig újra ők az ételek szupersztárjai. Időről időre bizonyos ételek feketelistára kerülnek, hogy aztán kiderüljön, valaki bizony tévedett, és mégsem károsak az egészségre, sőt. Az alább bemutatott élelmiszerek éppen sokadik fénykorukat élik.

Tiltólistás ételek újra az élvonalban!

Tojás

Azóta már több kutatás is igazolta, hogy nincs összefüggés a magas koleszterinszint és a tojásfogyasztás között. Legalábbis nem több, mint bármilyen más étel esetében, amelyből túl sokat fogyasztunk. Egy tojássárgájában annyi koleszterin van, amennyi még egy diétás étrendbe is bőven belefér. Ráadásul cinket, vasat, a- és D-vitamint is tartalmaz. Mi több, a sárgája étvágycsökkentő fehérjében gazdag. Ez az oka annak, hogy a csupán fehérjéből készített omlett vagy rántotta korántsem hat olyan kielégítően az éhségre, mint egy teljes tojás. Egy tojástól sokkal tovább leszünk jóllakottak, mint akár két-három fehérjétől.

Kókuszolaj

Nagyon divatos lett kókuszolajat, sőt kókuszzsírt használni. Kiderült ugyanis, hogy a kókuszolaj közepes láncú triglicerideket tartalmaz – laurinsav –, amelyek igencsak felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat. Jobban, mint mondjuk a napraforgóolajban található hosszú láncú fajták. A közepes láncúakat a szervezet nem építi be zsírként, energiaforrásként nyúl hozzájuk. Gyorsul a zsírégetés és javul az emésztés. Ami még fontosabb, a laurinsavnak köszönhetően védi az immunrendszert, gomba- és vírusölő hatású, ellenállóbbá válik a szervezet a megbetegedésekkel szemben.

Banán

A banán kálium- és magnéziumtartalma jótékony hatással van a szívre, ráadásul a csontjainkat is védi. A banán összetevőinek köszönhetően megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal véd a gyomorsavtól. Mivel rostban gazdag, segíti az emésztést, javítja a tápanyagok felszívódását. Energiában gazdag, az egyik legjobb élelmiszer, ha napközben hirtelen ránk törne az éhség. Triptofántartalma miatt ráadásul még a kedélyünket is javítja.

Vörös hús

A legnagyobb érv a vörös húsok ellen az volt, hogy a benne található telített zsírsavak ártanak a szívnek. Mára azonban kiderült, hogy a telített zsírsavak – moderált mennyiségben – nem vezetnek egyenesen szívbetegségek kialakulásához. sőt. a vörös hús gazdag vasban, cinkben és B12-vitaminban. Vasra és B12vitaminra különösen a nőknek van szükségük, akik ezekből a menstruáció idején hiányt szenvednek. Esszenciális aminosavakban gazdag, magas fehérjetartalma pedig kellemesen telít, laktat. Csodák nincsenek, a vörös húsok tartalmaznak zsírokat, de ha a soványabb darabokat részesítjük előnyben, akkor igenis segítik a fogyást.

Vaj

Mivel a vaj tejből készül, benne maradnak a tejben is megtalálható, zsírban oldódó vitaminok. 10 gramm vajban mindössze 23 gramm koleszterin található, ezért mértékkel fogyasztva nem kell lemondani róla. Különösen annak tudatában, hogy az egészséges táplálkozási elvek szerint naponta 300 mg-nyi koleszterin bevihető a szervezetbe táplálékkal. Zsírtartalma magas, 80%, de ezzel igazolható valódi, természetes volta. a közhiedelemmel ellentétben könnyen emészthető táplálék, még akkor is felszívódik és hasznosul, ha egyébként felszívódási vagy emésztőrendszeri zavarokkal küzd a szervezet. a-, D- és E-vitamint is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink