Ánizs
Az uborkára emlékeztető illatú, enyhén diós aromájú növény jól harmonizál a tojásos ételekkel, levesek, saláták, zöldség- és halételek különleges fűszere.
Mire jó?
Szíverősítő hatású és gazdag C-vitaminban.
Borágó
A szőrös levelű növény zsengén leszedve a legfinomabb. Kék virága ehető dekorációként szolgál. Saláták, különösen az uborkasaláta fűszerezésére alkalmas, de főzelékek, levesek és mártások ízesítésére is használható, különösen finom fűszervajba keverve.
Mire jó?
Enyhíti a meghűlés tüneteit.
Borsfű, borsikafű, csombor
Nálunk csak szárítva, morzsolva vagy porítva kapható, de kiskertben könnyen termeszthető. Fűszeres, borsos íze jól illik a babos ételekhez, uborka és paradicsom eltevéséhez nagyon alkalmas. A káposzta-, krumpli-, gombaételek fűszere, de hurkát, savanyúságot, pecsenyéket is szokás ízesíteni vele.
Mire jó?
Csökkenti a hüvelyesek puffasztó hatását, diétás étrendben tökéletesen pótolja a borsot.
Görcsoldó, étvágygerjesztő hatású. Erős illata miatt afrodiziákum. Frissítő fürdőbe is keverik.
Izsóp
Az enyhén kesernyés ízű növény a mentára és a kakukkfűre hasonlít. Raguk, hús- és halételek, fűszerolajak, krumpli, hüvelyesek, fűszervaj és majonéz ízesítője.
Mire jó?
Illóolaja fertőtlenítő hatású, a növényből főzött tea csillapítja a köhögést.
Lestyán
Frissen és szárítva egyaránt használható. A gyönge, fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. Zellerre emlékeztető, intenzív aromája miatt nagyon jól illik zöldséges levesekhez, egytálételekhez, mártásokhoz és halas fogásokhoz. Húsos ízt kölcsönöz az ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő.
Mire jó?
Vízhajtó és emésztést javító hatása miatt teának elkészítve is fogyasztható. Segít a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésében, erősíti a szervezetet. Magjának vagy levelének főzete jótékony az inkontinenciára
Turbolya
Az egyik legtörékenyebb, legérzékenyebb fűszernövény. A leveleket csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a forró ételbe. Jól illik a tojáshoz, a spárgához, a krumplihoz, és különösen a sárgarépához. Krémleveshez, mártásokhoz nagyon finom.
Mire jó?
Élénkíti a vese működését és az emésztést. Kitűnő salaktalanító.
Citromfű
Már az ókori görögök és a rómaiak is ismerték az Európában őshonos, különlegesen finom, évelő fűszernövényt, amelyet nemcsak ételízesítőként, hanem dekorációként is használhatunk, teaként is finom és hasznos. A leveleit összedörzsölve – a nevének megfelelően – citromillatot áraszt. Ideális italok, például limonádé és koktélok, valamint desszertek és gyümölcssaláták ízesítéséhez és díszítéséhez. Gyümölcslevesek, saláták, halak, szárnyasok, mártások hozzávalója is lehet.
Mire jó?
Teája görcsoldó, idegnyugtató hatású, álmatlanság ellen kiválóan használható. Fürdővízbe téve azonnal segít fáradtság esetén, pihentető hatása mellett puhává és illatossá teszi a bőrt. A mézfűnek is nevezett növény enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat, összehúzza a pattanásokat, hatékony segítséget nyújthat asztma, stresszallergia, fejfájás és vérnyomásingadozás esetén. Szívnyugtató hatása is jelentős, ezért idősebbeknek kifejezetten ajánlott napi egy csésze citromfűtea fogyasztása.