Az illatos, aromás zöldfűszerek amellett, hogy az ételek ízesítésére, díszítésére alkalmasak, számos jótékony hatással is rendelkeznek. Használja ki ezeknek a növényeknek gyógyító, szépítő hatásait és a konyhában is legyen bátrabb, fűszerezze ételeit új ízekkel.

Varázslat a kertből - Zöldfűszerek

Ánizs

Az uborkára emlékeztető illatú, enyhén diós aromájú növény jól harmonizál a tojásos ételekkel, levesek, saláták, zöldség- és halételek különleges fűszere.

Mire jó?
Szíverősítő hatású és gazdag C-vitaminban.

Borágó

A szőrös levelű növény zsengén leszedve a legfinomabb. Kék virága ehető dekorációként szolgál. Saláták, különösen az uborkasaláta fűszerezésére alkalmas, de főzelékek, levesek és mártások ízesítésére is használható, különösen finom fűszervajba keverve.

Mire jó?
Enyhíti a meghűlés tüneteit.

Borsfű, borsikafű, csombor

Nálunk csak szárítva, morzsolva vagy porítva kapható, de kiskertben könnyen termeszthető. Fűszeres, borsos íze jól illik a babos ételekhez, uborka és paradicsom eltevéséhez nagyon alkalmas. A káposzta-, krumpli-, gombaételek fűszere, de hurkát, savanyúságot, pecsenyéket is szokás ízesíteni vele.

Mire jó?
Csökkenti a hüvelyesek puffasztó hatását, diétás étrendben tökéletesen pótolja a borsot.
Görcsoldó, étvágygerjesztő hatású. Erős illata miatt afrodiziákum. Frissítő fürdőbe is keverik.

Izsóp

Az enyhén kesernyés ízű növény a mentára és a kakukkfűre hasonlít. Raguk, hús- és halételek, fűszerolajak, krumpli, hüvelyesek, fűszervaj és majonéz ízesítője.

Mire jó?
Illóolaja fertőtlenítő hatású, a növényből főzött tea csillapítja a köhögést.

Lestyán

Frissen és szárítva egyaránt használható. A gyönge, fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. Zellerre emlékeztető, intenzív aromája miatt nagyon jól illik zöldséges levesekhez, egytálételekhez, mártásokhoz és halas fogásokhoz. Húsos ízt kölcsönöz az ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő.

Mire jó?
Vízhajtó és emésztést javító hatása miatt teának elkészítve is fogyasztható. Segít a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésében, erősíti a szervezetet. Magjának vagy levelének főzete jótékony az inkontinenciára

Turbolya

Az egyik legtörékenyebb, legérzékenyebb fűszernövény. A leveleket csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a forró ételbe. Jól illik a tojáshoz, a spárgához, a krumplihoz, és különösen a sárgarépához. Krémleveshez, mártásokhoz nagyon finom.

Mire jó?
Élénkíti a vese működését és az emésztést. Kitűnő salaktalanító.

Citromfű

Már az ókori görögök és a rómaiak is ismerték az Európában őshonos, különlegesen finom, évelő fűszernövényt, amelyet nemcsak ételízesítőként, hanem dekorációként is használhatunk, teaként is finom és hasznos. A leveleit összedörzsölve – a nevének megfelelően – citromillatot áraszt. Ideális italok, például limonádé és koktélok, valamint desszertek és gyümölcssaláták ízesítéséhez és díszítéséhez. Gyümölcslevesek, saláták, halak, szárnyasok, mártások hozzávalója is lehet.

Mire jó?
Teája görcsoldó, idegnyugtató hatású, álmatlanság ellen kiválóan használható. Fürdővízbe téve azonnal segít fáradtság esetén, pihentető hatása mellett puhává és illatossá teszi a bőrt. A mézfűnek is nevezett növény enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat, összehúzza a pattanásokat, hatékony segítséget nyújthat asztma, stresszallergia, fejfájás és vérnyomásingadozás esetén. Szívnyugtató hatása is jelentős, ezért idősebbeknek kifejezetten ajánlott napi egy csésze citromfűtea fogyasztása.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink