Természetesen mindannyian törekszünk arra, hogy helyesen étkezzünk – amennyire lehet –, de még a kiegyensúlyozott étrendbe is csúszhat hiba. Például, ha vitaminhiány lép fel a szervezetben. Íme, három tápanyag, amely semmiképpen ne hiányozzon a hétköznapjainkból.

Vitaminhiány ellen

B-vitamin

FELLENDÍTI AZ AGYMŰKÖDÉST ÉS VÉDI A SZÍVET

A B-vitaminok közül a B12-vitamin és a folsav a legismertebb. A folsavat legtöbbször a terhes nőknek ajánlják, holott mindannyiunknak nagy szüksége van rá. Vízben oldódó vitaminként a szervezet nagy mennyiségben nem tudja tárolni, a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. A javasolt mennyiség naponta 300 mikrogramm (serdülők és várandós nők esetében ez 4-500 mikrogramm). A folsav részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében. A B1-vitamin a „szellem” vitaminja, optimalizálja az agyi funkciókat, pozitívan hat a tanulási képességekre, fontos a szívizmok megfelelő működéséhez. A B12-vitamin a vörösvérsejtek képzésében játszik fontos szerepet.

HONNAN JUTHATUNK HOZZÁ? Legjobb forrás a tojás, a sajt, a hal, a tej, a vörös hús, a joghurt. Folsavhoz juthat a szervezet spenótból, spárgából, kelbimbóból, babfélékből és különböző gabonafélékből.

HOGYAN TURBÓZZUK FEL?

Smoothie: Turmixoljunk össze bébispenótot, egy kisebb banánt, mandulatejet, kevés mandulavajat, csicseriborsólisztet és őrölt fahéjat.
Saláta: Tépjünk kisebb darabokra egy-két maréknyi római salátát, pakoljunk rá avokádókrémet, szórjunk rá kevés fekete babot, grillezett garnélát.
Leves: Aprítsunk fel egy kisebb fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, kevés olajon pirítsuk üvegesre, majd öntsük fel két csésze zöldségalaplével. Hagyjuk felforrni, majd vegyük le a lángot, öntsünk bele egy csésze főtt lencsét, egy csésze friss spenótot. Időnként keverjük meg, főzzük addig, míg a spenót megpuhul. Kevés joghurttal tálaljuk.

D-vitamin

A NAP VITAMINJA A CSONTOK ÉS AZ IMMUNRENDSZER EGÉSZSÉGÉÉRT

A tudósok még ma is vitatkoznak azon, hogy pontosan mennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetünknek. Az azonban bizonyos, hogy az egészséges szervezethez elengedhetetlen ez a napfényből is nyerhető vitamin. Fontos, hiszen segíti a kalcium felszívódását, vagyis közreműködik a csontok erősítésében. Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni az autoimmun betegségek kialakulását.

HONNAN JUTHATUNK HOZZÁ? Már akár napi félórányi napon tartózkodás is sokat segíthet a megfelelő D-vitamin-bevitelben. A téli időszakban jó hír, hogy a napfényen kívül több élelmiszerből is nyerhet a szervezetünk D-vitamint. Tojássárgája, olajos halak, mint például a szardínia, narancslé, különböző tejtermékek tartalmazzák.

D-VITAMINBAN GAZDAG NAP

Reggelire: Rántotta két tojásból, shiitake gombából és fél vöröshagymából
Ebédre: Hummusz összekeverve egy tonhalkonzervvel, spenóttal, reszelt répával
Vacsorára: Sütőtök pépesítve, szardíniával

Magnézium

NYUGTATÓ, FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ÁSVÁNYI ANYAG

Bár tisztában vagyunk, mennyire fontos ásványi anyag, kutatások szerint a társadalom nagy része magnéziumhiányos. Ha étrend-kiegészítőként, pirula formájában fogyasztjuk, együk este, hiszen segít az elalvásban, de nagyon hatékony stresszes időszakban is, hiszen nyugtató hatású. Sportolók számára kiemelten fontos, hogy minél több magnéziumot fogyasszanak, hiszen így elkerülhetik a görcsöket, illetve segíthetik a gyorsabb izomregenerációt. De fájdalomcsillapítóként is kiváló: migrénes fejfájással küzdők szedjék minél gyakrabban, fogyasszanak magnéziumban gazdag ételeket.

HONNAN JUTHATUNK HOZZÁ?

A magas rosttartalmú ételekből: zöldségekből vagy barna rizsből. Fontos, hogy az étrendünk jó zsírokat tartalmazzon, együnk minél több dió- és magfélét, amelyek mindegyike remek magnéziumforrás.

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.