Mik a vitaminok?
Kalória nélküli szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó vitaminokat. Az előbbieket a szervezet képes raktározni, és szükség esetén felhasználni, az utóbbiakat mindennap fogyasztanunk kell, hiszen a szervezetünk nem képes tárolni őket. Ugyanígy nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok és a nyomelemek: az anyagcsere-folyamatokban, a sejtek, szövetek felépítésében és működésében vesznek részt.
Szüksége van vitaminpótlásra?
- A felnőtteknek naponta 7-10 adag zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy a minimális vitamin- és ásványianyag-bevitelt biztosítsák. Ez csak akkor megvalósítható, ha minden étkezés tartalmaz zöldséget vagy gyümölcsöt, kezdve a reggelitől az ebéden át a vacsoráig.
- Sok receptköteles és vény nélkül kapható gyógyszer komoly hatással van a szer
- vezet tápanyaggal való ellátottságára. az orális fogamzásgátlók például, amelyek ösztrogént tartalmaznak, „kiürítik” a szervezetből a folsavat, a B2-, B6-, B12- és a C-vitamint, a szelént és a cinket úgy, hogy ezek felszívódásának hatékonysága csökken.
- A tartós stressz gyakorlatilag kimeríti a szervezetből a b-vitaminokat. Általában a hölgyek nem tudják megfelelően felmérni, milyen élelmiszerekkel lehet ellensúlyozni a stressz káros
- hatásait. a b6-vitamin-források közé tartozik a banán, a burgonya és a lazac.
- A dohányzás befolyásolja egyes létfontosságú vitaminok és ásvány anyagok felszívódását és beépülését. A dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része ugyanis megköt egyes vitaminokat, főleg a C-vitamint.
- A vegán, illetve vegetáriánus táplálkozást folytatóknál fennáll a veszélye alapvető tápanyagok, így a B12-vitamin és a vas hiányának.