Mi okozhatja az csapból folyó ivóvíz furcsa mellékízét?
Az ivóvíz tisztítása soklépcsős folyamat, amely komoly ellenőrzés alatt áll, ahogy a fertőtlenítése is. Hazánkban ez a szabályozás különösen szigorú, még európai viszonylatban is! Az ivóvíz több mint 90 százaléka nehezen szennyeződő rétegvízből, felszín alatti forrásokból származik. A szennyvizek közvetlen ivóvízzé tisztítása nálunk nem vált gyakorlattá – mondja a dietetikus szakember a Diéta és Fitnesznek.
A tisztítás mértéke régiónként változhat, például a Dunánál és a Balatonnál fokozottabb kezelés szükséges, s kiterjed az adott területre jellemző szennyezettség fajtájára is. Például: ahol magas a víz vastartalma, ott vastalanítanak. A fertőtlenítés klórgáz vizes oldatának bekeverésével történik, olyan mértékben, hogy az elfogyasztott víz ne okozzon egészségügyi problémát. A csapvíz kiengedésekor tapasztalt elillanó fehérséget nem a vízben lévő klór okozza (a klórgáz egyébként is színtelen), hanem az oldott levegő, ami a kiengedett vízből eltávozik.
A csapvízben lévő ásványi anyagokra szükségünk van!
A vízben nincs tápanyag, kalória, viszont ásványi anyagokat, mikroelemeket tartalmaz, melynek tartalma attól függ, hogy a víz milyen talajrétegen halad keresztül. A csapvízben lévő ásványi anyagokra az emberi szervezetnek szüksége van:
- Az ivóvíz keménységét a kalcium és magnézium (mésztartalom) adja. Minél nagyobb a mésztartalom, annál keményebb a víz és fordítva. Hazánkban a vízművek többnyire közepes keménységű, 10–14 német keménységi fokú (nko) vizet szolgáltatnak. A lágy víz csak a mosógépnek jó!
- A csapvíz természetes komponensének tekinthető még többek között a jodid-ion is, aminek fontos szerepe van a szervezet jódháztartásában. Az ország nagy részén az ivóvíz jódszegény, ilyen területeken a jódozott konyhasó fogyasztását ajánlják.
- Említésre méltó komponens a fluorid, ami hozzájárul az egészséges fogzománc kialakulásához. Sajnos hazánkban a vizek többsége fluoridban szegény.
Vízszűrőt csak okosan!
A házi vízszűrök drágák, és nem elég csupán beszerelni, rendszeres karbantartást igényelnek. A tartósan használt, nem gondozott készülékek másodlagosan, bakteriálisan szennyezhetik az ivóvizet az elhasználódott szűrőn megtelepedő baktériumok által. Ez igaz még az aktív szenet tartalmazókra is. Egyes készülékek a vízben lévő értékes és hasznos ásványi sók egy részét is eltávolítják.
Hazánkban a csapvíz szinte mindenhol biztonságosan fogyasztható, könnyen elérhető és olcsó, de ha valaki mégis ragaszkodik a víztisztítóhoz, alaposan nézzen utána, hogy milyet választ, és a vízforgalomhoz igazodva gondoskodjon a rendszeres karbantartásról – javasolja a Diéta és Fitnesz szakértője.
Ivóvíz és a koronavírus
A Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, hogy az ivóvízkezelés során alkalmazott, az egészségre nem ártalmas fertőtlenítőszerek alkalmasak a COVID-19 koronavírus elpusztítására – írta meg korábban a mindmegette.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvízben használt kis mennyiségű klór hatására azonnal elveszíti a fertőző képességét. Ennek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni a vezetékes vízben!
Budapesten például a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz teljesen zárt, automatizált, ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Ez idő alatt sem emberrel, sem állattal nem kerül kapcsolatba. Ezért, amikor otthon megnyitja valaki a csapot, ő az első ember, aki érintkezik a vízzel. Kizárt annak a lehetősége, hogy egy főként cseppfertőzéssel terjedő vírus eljusson a felhasználókig.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Maga az élet! A víz, mint az egészség, a táplálkozás és a sport alapja
- Egészségteszt: Vajon iszol eleget?