Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van? A Diéta és Fitnesznek Kreisz Andrea dietetikus válaszol.

Kell-e a víztisztító, ha mellékíze van a csapból folyó ivóvíznek?

 

ivóvíz, csapvíz

Az ivóvíz fontos ásványi anyagokat tartalmaz
Fotó: Shutterstock

Mi okozhatja az csapból folyó ivóvíz furcsa mellékízét?

Az ivóvíz tisztítása soklépcsős folyamat, amely komoly ellenőrzés alatt áll, ahogy a fertőtlenítése is. Hazánkban ez a szabályozás különösen szigorú, még európai viszonylatban is! Az ivóvíz több mint 90 százaléka nehezen szennyeződő rétegvízből, felszín alatti forrásokból származik. A szennyvizek közvetlen ivóvízzé tisztítása nálunk nem vált gyakorlattá – mondja a dietetikus szakember a Diéta és Fitnesznek.

A tisztítás mértéke régiónként változhat, például a Dunánál és a Balatonnál fokozottabb kezelés szükséges, s kiterjed az adott területre jellemző szennyezettség fajtájára is. Például: ahol magas a víz vastartalma, ott vastalanítanak. A fertőtlenítés klórgáz vizes oldatának bekeverésével történik, olyan mértékben, hogy az elfogyasztott víz ne okozzon egészségügyi problémát. A csapvíz kiengedésekor tapasztalt elillanó fehérséget nem a vízben lévő klór okozza (a klórgáz egyébként is színtelen), hanem az oldott levegő, ami a kiengedett vízből eltávozik.

Az ivóvíz „furcsa ízét” a szállítócsövek is okozhatják, de a keményebb víznek is van mellékíze.

 

A csapvízben lévő ásványi anyagokra szükségünk van!

A vízben nincs tápanyag, kalória, viszont ásványi anyagokat, mikroelemeket tartalmaz, melynek tartalma attól függ, hogy a víz milyen talajrétegen halad keresztül. A csapvízben lévő ásványi anyagokra az emberi szervezetnek szüksége van:

  • Az ivóvíz keménységét a kalcium és magnézium (mésztartalom) adja. Minél nagyobb a mésztartalom, annál keményebb a víz és fordítva. Hazánkban a vízművek többnyire közepes keménységű, 10–14 német keménységi fokú (nko) vizet szolgáltatnak. A lágy víz csak a mosógépnek jó!
  • A csapvíz természetes komponensének tekinthető még többek között a jodid-ion is, aminek fontos szerepe van a szervezet jódháztartásában. Az ország nagy részén az ivóvíz jódszegény, ilyen területeken a jódozott konyhasó fogyasztását ajánlják.
  • Említésre méltó komponens a fluorid, ami hozzájárul az egészséges fogzománc kialakulásához. Sajnos hazánkban a vizek többsége fluoridban szegény.

 

Vízszűrőt csak okosan!

A házi vízszűrök drágák, és nem elég csupán beszerelni, rendszeres karbantartást igényelnek. A tartósan használt, nem gondozott készülékek másodlagosan, bakteriálisan szennyezhetik az ivóvizet az elhasználódott szűrőn megtelepedő baktériumok által. Ez igaz még az aktív szenet tartalmazókra is. Egyes készülékek a vízben lévő értékes és hasznos ásványi sók egy részét is eltávolítják.

A csapvízben lévő, rémhírek szerinti állítólagos hormonokat, gyógyszervegyületeket egyik házi víztisztító rendszer sem lenne képes kiszűrni!

Hazánkban a csapvíz szinte mindenhol biztonságosan fogyasztható, könnyen elérhető és olcsó, de ha valaki mégis ragaszkodik a víztisztítóhoz, alaposan nézzen utána, hogy milyet választ, és a vízforgalomhoz igazodva gondoskodjon a rendszeres karbantartásról – javasolja a Diéta és Fitnesz szakértője.

 

Ivóvíz és a koronavírus

A Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette, hogy az ivóvízkezelés során alkalmazott, az egészségre nem ártalmas fertőtlenítőszerek alkalmasak a COVID-19 koronavírus elpusztítására – írta meg korábban a mindmegette.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy a koronavírus az ivóvízben használt kis mennyiségű klór hatására azonnal elveszíti a fertőző képességét. Ennek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni a vezetékes vízben!

Budapesten például a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz teljesen zárt, automatizált, ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Ez idő alatt sem emberrel, sem állattal nem kerül kapcsolatba. Ezért, amikor otthon megnyitja valaki a csapot, ő az első ember, aki érintkezik a vízzel. Kizárt annak a lehetősége, hogy egy főként cseppfertőzéssel terjedő vírus eljusson a felhasználókig.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Vágjunk bele az orvosi diétába szakember segítségével!
Praktikus tippekkel, trükkökkel pl. szaktanácsadással elérhetjük a kívánt alakot, és ismét jól érezhetjük magunkat a bőrünkben.
Hogyan kerülhető el a jojóeffektus a ketogén diéta után?
Hogyan lehet a ketogén diétáról visszatérni a „normális”, kiegyensúlyozott étrendhez anélkül, hogy visszahíznánk a leadott kilókat? Fülöp Lili dietetikus válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.