Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.

10 óriási változás, ha rendszeresen úszol

A negyedik legnépszerűbb tevékenység világszerte az úszás, ráadásul bárki gyakorolhatja, kortól, egészségi állapottól, állóképességtől, erőnléttől függetlenül. Ja! És még kikapcsolódásnak, közös családi programnak is remek!

1. Edzés az egész testnek

Az úszás egyik legnagyobb előnye, hogy valóban megdolgoztatja az egész testet, tetőtől talpig. Növeli a pulzusszámot anélkül, hogy megterhelné a szervezetet, tonizálja az izmokat, erőt épít és növeli a kitartást. A legjobb, ha váltogatjuk az úszástípusokat, tehát nemcsak a mellúszást gyakoroljuk, hanem a hátúszást, pillangót, vagy akár a kutyaúszást. Mindegyik más-más izomcsoportra összpontosít, és a víz gyengéd ellenállást biztosít számunkra.

2. Jót tesz a szívünknek az úszás

Az úszás megerősíti a szívet, az érrendszert és a tüdőt, még a halálozás kockázatát is csökkentheti. Az inaktív emberekhez képest a rendszeres úszóknak a halálozási kockázata nagyjából a felére csökken. Több tanulmány kimutatta, hogy az úszás segíthet a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában is.

3. Majd ez is elmúlik!

Az sem jelent akadályt, ha különböző problémákkal küzdünk, például sportsérüléssel, ízületi gyulladással, vagy más betegségben szenvedünk, az úszás csak előnyünkre válhat. Még a fájdalmat is csökkentheti, vagy segítheti a sérülések utáni felépülését. Az ízületi betegségek esetén kimondottan hatékony lehet, mivel nemcsak a fájdalmat és a merevséget enyhíti, de mivel a vízben minden mozdulat sokkal könnyebben végezhető, így nem kerülünk abba az ördögi körbe, hogy nem mozgunk, mert fáj, és fáj, merev, mert nem mozgunk.

4. Asztmára is kiváló

Ha asztmával küzdünk, akkor pontosan tudjuk, hogy a sport nem a legjobb barátunk, hiszen ahogy mozogni kezdünk, egyre nehezebbé válik a légzés, és ránk tör az asztmaroham. A víz párás környezete viszont segít ennek a problémának a leküzdésében, főleg akkor, ha van arra lehetőségünk, hogy sós vízben ússzunk. Ráadásul az úszáshoz szükséges légzéstechnikák, mint például a lélegzet-visszatartás, segíthet növelni a tüdőkapacitást, és könnyebbé teszi a levegővételt számunkra.

5. Segít az SM-es betegeknek is az úszás

A sclerosis multiplexben (SM) szenvedőknek a legjobb mozgásforma az úszás. A víz gyengéd ellenállása biztosítja a könnyedebb mozgást, miközben edzi, erősíti az izmokat. Lendületessé teszi a végtagokat, segítve azok mozgását edzés közben. Egy tanulmány szerint a rendszeres úszás jelentősen csökkenti a fájdalmat az SM-ben szenvedőknél, de olyan tüneteik is enyhültek, mint a krónikus fáradtság, a depresszió és a mozgáskorlátozottság.

6. Égeti a zsírt és a kalóriát

Az úszás hatékony módja a kalóriaégetésnek, ráadásul mivel a belső szerveket is alaposan átmozgatja, az emésztést is kellőképpen felpörgeti. Egy 160 kilós ember körülbelül 423 kalóriát éget el óránként, miközben alacsony vagy mérsékelt tempóval úszik. Ugyanez a személy, akár 715 kalóriát is elégethet óránként, ha gyorsabb tempóban úszik. Összehasonlítva ezeket a számokat más népszerű, alacsony intenzitású tevékenységekkel, ugyanaz a 160 kilós ember csak körülbelül 314 kalóriát éget el, ha például 60 percig gyalogol átlagos sebességgel, 183-at, ha jógázik és még az elliptikus trénerrel is csak 365 kalóriától szabadul meg.

7. Javítja az alvás minőségét

Ha álmatlanságban szenvedünk, egy percet késlekedjünk, kezdjünk el rendszeresen úszni. Idősebb korban is hasznos lehet, ha már nem annyira vágyunk az intenzív mozgásra, vagy hamar elfáradunk. Az álmatlanság borzasztóan rossz hatással van a szervezetre, nem csak fáradttá tesz minket, de csökkenti a teljesítményünket, és még a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Ingerlékennyé, mogorvává és akár depresszióssá tehet minket.

8. Vidámabbak leszünk tőle

A víz közege, de már csak a puszta látványa is fantasztikus hatással van a lelki és mentális állapotunkra. Kutatók demenciában szenvedők egy kis csoportját vizsgálták, és jelentős hangulatjavulást tapasztaltak, miután részt vettek egy 12 hetes úszásprogramon. Az úszás egyértelműen javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt, jobbá teszi az általános közérzetet és fokozza az agyműködést.

9. Biztonságos terhesség alatt

A várandós nőkre és a csecsemőkre is fantasztikus hatással van, ha rendszeres úsznak. A csecsemőket például megvédheti bizonyos idegrendszeri problémák ellen, megelőzheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, mint ahogy a légzőszervek működését is erősíti. A kismamák számára ráadásul mindhárom trimeszterben végezhető tevékenység, amelynek semmiféle káros hatása sincs, és biztosítja a rendszeres és megfelelő testmozgást a terhesség alatt. Egy tanulmány rávilágított, hogy azoknál a terhes nőknél, akik a babavárás idején mindvégig úsztak, kisebb volt a koraszülés és a veleszületett rendellenességek kockázata.

kismama, félelmek, terhesség, úszás

Fotó: Shutterstock

10. Gyerekeknek a legjobb az úszás!

A gyerekeknek nagyon fontos, hogy már kicsi koruktól rendszeresen mozogjanak, és erre az egyik legjobb választás az úszás. Rendkívüli módon segíti a fejlődésüket, erősíti a csontjaikat, ízületeiket, az izmaikat, még a belső izmokat is. Akkor is javasolt számukra, ha túlsúllyal küzdenek, mert könnyedén, megerőltetés nélkül olvasztja le a súlyfelesleget, vagy megakadályozza az elhízást, emellett segít levezetni a feszültséget. Az már csak hab a tortán, hogy az úszás nem végezhető otthon, a monitor előtt ülve, így kénytelenek kimozdulni otthonról, ami kiváló lehetőség arra, hogy valós társakra találjanak, szociális életet éljenek. Ez utóbbi egyébként nem csak a gyerekek számára fontos, hanem minden korosztálynak.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink