Idén se hagyják otthon az edzőruhát és edzőcipőt, ha nyaralni indulnak. Nem is sejtik, mennyire könnyű egy hosszú hétvége vagy egy egyhetes nyaralás alatt is fittnek maradni. Egyedül, párban, barátokkal, családdal mozogni – számos lehetőség kínálkozik. Ha idén sem akarják naphosszat henyéléssel tölteni a szabadságukat, próbálják ki az alábbi 5 tipp egyikét… Vagy mindegyik napon egyet!

5 tuti nyaralós edzés

1. HIIT, kardió, bárhol

Tengerpart vagy erdős hegység? Kardiózni szinte bárhol lehet. Az már más kérdés, hogy nem akarunk naponta 2 órát lassú kocogással tölteni a szabadságunk alatt, igaz? Ehelyett végezzünk inkább magas intenzitású edzést 20-30 percig: egy alapos bemelegítés után kezdjünk el sprintelni minimum 45, maximum 90 másodpercig. Ekkor a pulzusunk az egekbe szökik. A „munkaidő” leteltével álljunk meg (ne sétáljunk és ne is üljünk le), majd várjunk minimum 45, maximum 60 másodpercet, és kezdjünk sprintelni megint. Fél óra alatt jobban elfáradunk így, mintha 2 órán keresztül alacsony intenzitású aerob edzést végeztünk volna, ráadásul ezzel a módszerrel elérhetjük az utózsírégető hatást is. Futás közben pedig kikapcsolódunk és megcsodálhatjuk a tájat is.

2. Könnyűbúvárkodás

Még időt sem kell szakítanunk a sportolásra, sem háttérbe szorítani miatta a szórakozást! A könnyűbúvárkodás ugyanis amellett, hogy aktívan megdolgoztatja az izmainkat, kiváló nyaralós-kikapcsolós időtöltés, ráadásul még a lenyűgöző tengervilággal is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk. Félórás könnyűbúvárkodással egy kisebb csokinak megfelelő kalóriamennyiséget égethetünk el úgy, hogy szinte észre sem vesszük, sportolunk.

3. Sziklamászás

Bár a sportág kifejezetten helyhez kötött, ha nincs ötletünk, hogy merre induljunk nyaralni, látogassunk át a szomszédos Ausztriába egy Via Ferrata túrára. A jó minőségű felszerelés mellé nem árt egy tapasztalt idegenvezetőt is fogadni, aki magabiztosan keresztülvezet bennünket az erdőn a megmászható sziklafalig. Vigyázat, felszerelés nélkül mászni nem csak életveszélyes és tilos, de a következő öt nyaralásunk árának megfelelő büntetésre meg is bírságolhatnak bennünket. „Ajánlott hosszú nadrágban, sportruházatban, esetleg szabadidőruhában érkezni.

A cipő legyen kényelmes, stabil, masszív, és tartsa jól a bokát. Ha nincs bakancsunk, egy jobb minőségű terepfutó cipő is alkalmas lehet az első mászásra – később azért ajánlott beszerezni egy túrabakancsot is. Vigyünk egy sportkesztyűt is, hogy könnyebben tudjunk kapaszkodni majd a drótkötélbe, és a sziklák ne sértsék fel a tenyerünket” – javasolja Vaskó Tamás túraszervező.

4. Homok a zsákban

Ha otthon maradt a sportruha, nincs se cipőnk, se eszközünk, akkor sincs kifogás! Ha homokos tengerparton nyaralunk, percek alatt összedobhatunk magunknak egy Sandbaget, ami nem más, mint egy kisméretű sporttáska, megtöltve homokkal. Ezzel aztán számos gyakorlatot tudunk kivitelezni, a kitöréstől kezdve a guggoláson át a nehezített fekvőtámaszig. Ha nem vagyunk a Do It Yourself (DIY) mozgalom hívei, szerezzünk be egy Sparrowbaget – egy babzsák alakú sporteszközt. „Egy hagyományos kézi súlyzó és a Sparrowbag között az a különbség, hogy az utóbbiban a speciális kvarchomok folyamatosan mozgásban van, így sose tudjuk kétszer ugyanúgy megfogni, tehát mindig változatos maradhat az edzés” – magyarázza Barta Péter Sparrowbag-trainer.

5. SUP jóga

Ha idén a Balatont választjuk, akkor sem kell lemondanunk az egzotikusabb edzésformákról, remek lehetőség például a SUP-jóga, amit nem csak a trópusi szigetek partjain próbálhatunk ki. Nem kell hozzá más, csak egy szörfdeszka, némi jógatudás és a Balaton csendje. Közösségi oldalakon már több eseményt és csoportot is találunk, akikhez csatlakozhatunk a balatoni vakáció alatt.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink