Ez a mennyei diógolyó, csak négy hozzávalóból áll. Ez lesz a kedvenc süteményed, amit a kávéd, vagy a teád mellé mindig szívesen ropogtatsz majd. Ilyen könnyen még nem készítettél cukor- és gluténmentes édességet, ami nem emeli meg a vércukorszinted.
Hozzávalók:
- 20 dkg durvára darált dió
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 tojás
- 1 evőkanál eritrit
- 1 teáskanál őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Egy tálban keverd össze a tojást, az édesítőt és a fahéjat és add hozzá a durvára darált diót és a nagyon apróra vágott szilvát.
3. Készíts belőlük diónyi golyókat, és sütőpapírral kibélelt tepsire téve 10 percig süsd.
Minden, amit a dióról tudni érdemes
A nemzetségbe közel húsz diófaj tartozik, a legelterjedtebbek a nemes dió, a vajdió és a fekete dió. Tápanyag-összetételüket tekintve magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és fitoszterintartalommal rendelkeznek. A dió energiasűrűsége nagy, nagyobb mennyiségben olajsavat és linolsavat, továbbá alfa-linolénsavat tartalmaz. Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás, illetve B1-, B6-vitamin-bomba. Javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A konyhában számos felhasználási módja ismert. Dúsíthatjuk vele az ételeinket, például, tehetjük gabonaalapú köreteinkbe, ezáltal a tápértékük magasabb lesz, az ízük pedig különlegesebb. Ugyancsak gazdagíthatjuk vele salátáinkat, desszertjeink töltelékét, és nem utolsósorban díszíthetünk is vele. Pikáns hidegtálak alapkomponense is lehet. Jól harmonizál a gyümölcsökkel, kiemeli egyes sajtok aromáját.