A biciklizés remek módja a zsírégetésnek és az alakformálásnak, ráadásul nincs helyhez vagy időhöz kötve. De amíg az idő jó, tekerjünk a szabadban!

Egészség két keréken

 

kerékpár, bringa, bicikli

Fotó: Shutterstock

Miért jó a szabadban hajtani a pedált?

Azért, mert addig is levegőn vagyunk. Javul a tüdő kapacitása, a friss levegő megtisztítja a tüdőt, javítja a torok és az orr nyálkahártyájának a működését. (Mindez érvénytelenné válik, ha a szmogos utakon, autók között szlalomozunk.) Ráadásul a vizuális élmények teljesen lekötik a figyelmet. A szabadban való kerékpározás jó hatással van mentális állapotunkra, jót tesz az idegrendszernek, segít teljesen kikapcsolni. Ráadásul a szabadtéri terep valódi, természetes változatosságot biztosít.

 

Miért jó az edzőteremben?

Azért, mert nincs az időjáráshoz kötve. Hóban, fagyban, esőben, szélviharban is lehet kerékpározni. A zsírégető, kardiógépeken ráadásul beállíthatjuk az időtartamot, választhatunk változatos programokat, beállíthatjuk személyre szabottan a legmegfelelőbb erősségi fokozatot. Unalom ellen pedig vigyünk magával egy kis zenét.

 

Megfelelő beállítások

Fontos, hogy a kerékpár – akár szobai, akár outdoor – megfelelően legyen beállítva. Amennyiben rossz a nyereg magassága vagy rossz szögben áll a kormány, az egyrészt sérülésveszélyes, másrészt kevésbé lesz hatékony az edzés. A huzamosabb ideig helytelen testtartással kerékpározók egy idő után krónikus fájdalmat tapasztalhatnak a hátukban, a térdükben, a lábszárukban, sőt deréktájon is.

Amire ügyelni kell a nyeregmagasság beállításánál: olyan magasra emeljük a nyerget, hogy tekerés közben a láb ne egyenesedjen ki. A térd mindig zárjon be enyhe tompaszöget. A kormány szögét úgy állítsuk be, hogy kb. 10 centivel legyen magasabban az ülésnél, vagyis, ha rátámaszkodunk, a hát ne legyen teljesen egyenes. Úgy üljünk, hogy ne legyünk görnyedtek, de a váll és a hát legyen laza, kényelmesen elérjük a kormányt.

 

Megfelelő kerékpáros technikák

  • Győződjünk meg a nyereg helyes magasságáról.
  • Győződjünk meg arról, hogy a fenekünk és a csípőnk tekerés közben stabil helyzetben van, nem csúszkál az ülésen. Ha mégis így lenne, állítsuk lejjebb az ülést.
  • Ha szabadtéren kerékpározunk, viseljünk sisakot, könyök- és térdvédőt.
  • Ha alkonyatban kerékpározunk, gondoskodjunk fényvisszaverő mellényről és lehetőség szerint a sportcipőjén is legyen fényvisszaverő.
  • Ha teremben kerékpározunk, szintén ügyeljünk a beállításokra, de fordítsunk kiemelt figyelmet a pulzusmérő órára.

A kerékpározás egészségügyi hatásai

Elsődleges és talán legfontosabb egészségügyi hatása, hogy erősíti a szívet és a keringési rendszert. Mivel kardió jellegű mozgásról van szó, emelkedik a pulzusszám, gyorsul a légzés, nő a vérnyomás is, ez pedig azt eredményezi, hogy serken a vérkeringés, több oxigénhez jut a szervezet és a szív is. Ez nem csak azt jelenti, hogy a sport zsírégető hatású, hanem azt is, hogy egyben javítja az állóképességet.

A fizikai teljesítőképesség javításán kívül a rendszeres kerékpározás – akár teremben, akár a szabadban – pozitív hatással van a koleszterinszintre is. Mivel a kerékpáron könnyen szabályozható a terhelés mértéke, előszeretettel javasolják az orvosok túlsúllyal rendelkezők edzésprogramjaként, de szívbetegek is erősíthetik a szívüket és érrendszerüket laza kerékpározással.

 

A kerékpározás mint sport

Sportként legfőbb erénye, hogy az összes izmot képes átmozgatni. Különösen a lábakat formázza, az izmok feszesebbek, tónusosabbak lesznek a rendszeres edzések hatására. Ám formálja a csípőt és a feneket is! További előnye, hogy amennyiben helyesen állítottuk be a nyereg és a kormány magasságát, akkor kíméletes az ízületekhez, kevesebb terhet ró a térdre vagy a bokára, mint a futás. Segít csökkenteni vagy éppen megelőzni a túlsúlyt.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink