Ha valaki sportol, akkor általában is kockázatosabban él, mint egy átlagember – legalábbis szeretnénk ezt hinni. Persze a rendszeresen mozgók védettebbek, mint a „kocasportolók”, de minden sportágnak megvan a maga veszélye.

Hogyan kerülje el a sportsérüléseket?

BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁS

Mielőtt fő témánkra rátérünk, nem mehetünk el a bemelegítés taglalása mellett. A helyes bemelegítés célja nem a keringés fokozása, nem is a szív felkészítése a terhelésre – bár ez a „mellékhatás” nagyon fontos –, a legfontosabb az egyensúly megteremtése és a megfelelő ízületi, ínés izomállapot létrehozása. Bármilyen sportot űzünk is, a mindennapi életben nem az edzésnek megfelelő mozgásokat végezzük. Ismert, hogy a legkisebb mozdulatban is egyszerre több izom vesz részt. Márpedig ezen izmok nem egyforma állapotban vannak.

A sporthoz szükséges összetett mozgásokhoz pedig még több izom finom, összehangolt működése szükséges. Ha egyes izmok nem mozognak rendesen, akkor azok funkcióját más izmoknak kell ellátni. A bemelegítés célja tehát az is, hogy a mozgásban részt vevő összes izmot mozgásba hozza, mert így elkerülhető, hogy az aktívabb izmok terhelődjenek jobban. A bemelegítés fontos része a nyújtás, amelynek több célja van. Egyrészt az izmok mozgásterjedelmét növeli, ami önmagában segít a sérüléseket elkerülni, másrészt ingert gyakorol az izmokban és a tartóinakban található mozgás- és feszülésérzékelő receptorokra, melyek a mozgáskoordináció elengedhetetlen elemei. Vagyis idegi szinten is felkészít a mozgásra. És meg kell jegyezni, hogy lelkileg is felkészít, ami szintén fontos. Különösen fontos a fascia nyújtása, kiegyenlítése. (Erről az SMR-henger kapcsán olvashattak már többször bővebben.)

A lényeg, hogy az izomrostok és izmok közötti kötőszöveti réteg, a fascia olyan, mint egy pókháló, amely szintén tele van receptorokkal, és amelyben „gyűrődések” találhatók. Ezek kiegyenlítése, kiegyensúlyozása hengereléssel oldható meg.

FONTOS AZ EDZETTSÉG

Evidens, hogy ha valaki rendszeresen edz, akkor az izmai jobban felkészültek a mozgásra. Persze azt is meg kell jegyeznem, hogy túledzett, fájdalmas vagy izomlázas izmokat is próbál a testünk kímélni, és működésüket jobban kiegészíti a segédizmokkal. Tehát a „túledzettség” szintén probléma forrásalehet, megfelelő bemelegítés hiányában. Ez esetben a bemelegítés nem csak a mozgásra készít fel, de ha tudatosan végzi valaki és figyel a testére, akkor tudhatja belőle, hogy hol lesznek a határok. De ne menjünk el amellett sem, hogy ha sokáig nem mozgott vagy edzetlen, akkor a bemelegítés kulcskérdés. Itt már sokkal nagyobb szerepet kap a szív munkateljesítményének fokozása éppúgy, mint az izmok érzékelőreceptorainak (izomorsó, ínorsó) megfelelő ingerlése és az összes izom és segédizom megmozgatása, felkészítése a terhelésre.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink