Már a fogantatásunkban is jelen van a mozgás, a folyton ficánkoló magzat, születés után újratanulja az egész folyamatot. Ahogy a mozgás, a tanulás is elkíséri egész életünket, hiszen tanulni nem csak az iskolában kell. Tanulunk a munkahelyen, a gyereknevelés során, tanulunk mindig és mindenhol. Gondoltak arra, hogy mindez mozogva jobban megy?

Mozgásban a tanulás

Korai mozgásfejlődés

Szerencsére már átment a köztudatba, hogy a korai mozgásfejlődés meghatározó a későbbi iskolai tanulás szempontjából. Az első évben hasonlóan kellene fejlődniük a csecsemőknek, ha nagy eltérés van, az intő jel arra, hogy felkeressünk egy szakembert. A kisbabák a mozgáson, érzékszerveik használatán keresztül építik fel idegrendszerüket. Ahogy mozognak és megismerik a körülöttük lévő világot, úgy fejlődik, érik az idegrendszerük. Vannak olyan speciális mozgások, amelyek nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez. Ezeket nevezik elemi mozgásoknak, ilyen a fej felemelése, a fordulás, a kúszás, a mászás.

A gyermek mozgásának és észlelésének fejlődése egy életszakaszban a központi idegrendszer meghatározott területének irányítása alatt áll. Ha a mozgásfejlődés bármelyik szakasza kimarad vagy nem megfelelően alakul ki, esetleg rosszul rögzül, akkor a kapcsolódó irányító központok sem fejlődnek megfelelően. Ennek lesz a következménye, hogy nehezen rendezi össze az írást a kisgyerek, vagy nem megy az olvasás, a számolás. Az idegrendszeri éretlenségnek további tünete lehet: figyelemzavar, viselkedési zavar, fogékonyság az érzelmi stresszre, és elhúzódó bepisilés is. Különböző mozgásterápiákkal lehet az idegrendszer érettségét segíteni, kiépíteni azokat az idegpályákat, amelyek a megfelelő időben nem alakultak ki.

A jó hír az, hogy szakszerű mozgásfejlesztéssel nagyon sokat lehet segíteni a tanulási nehézséggel küzdő gyerekeken. ezeken a játékos foglalkozásokon a gyerekek nagy élvezettel végzik a gyakorlatokat, és közben célirányos fejlesztést kapnak lemaradásaikra. Számos módszer létezik, ezekből mutatunk be néhányat.

DSGM-terápia – Dévény-módszer

A Dévény Speciális manuális Technika-Gimnasztika módszer, nevét megalkotójának, Dévény Annának nevéről és a módszer két fő területéről kapta. A módszer egyedülálló, speciális tünettana van, amelynek alapján a mozgássérülés jeleit és fokát is meg tudja állapítani. Manuálisan gyógyít, amely nem jellemző egyetlen más rehabilitációs módszerre sem. ebből következik, hogy rendkívül munkaigényes, a szakgyógytornászt szellemileg és fizikailag egyaránt nagyon igénybe veszi. Alapozó Terápia Az Alapozó Terápia az elemi mozgásmintákra és a mozgáskoordináció fejlesztésére támaszkodó komplex, több agyi területre kiterjedő idegrendszer-fejlesztési módszer.

5–16 éves korú gyermekek fejlesztését célozza. Hatásos mozgásügyetlen (nagymozgások, rugalmasság, egyensúly, mozgáskoordináció, finommotorika és dominancia), diszlexiaveszélyeztetett, megkésett és/vagy akadályozott beszédfejlődésű, diszfáziás vagy dominanciát ki nem alakított nagycsoportos óvodásoknál az iskolakezdést megelőző évben, diszlexiás és alaki diszgráfiás gyermekeknél, organikus hiperaktív-figyelemzavaros gyerekeknél, és enyhe fokban értelmi fogyatékosoknál (tanulásban akadályozottaknál).

TSMT-terápia

Lakatos Katalin nevéhez fűződik ez a módszer, Tervezett Szenzomotoros Tréning a neve. A terápia során alkalmazott feladatsor a nagy- és finommozgások fejlesztése révén érleli, strukturálja tovább az idegrendszert. A foglalkozás menete kötött, feladatsorokba rendezett, a gyermek fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezedik. A mozgásos feladatok segítik az érzékelés, az észlelés fejlődését, a testvázlat, a térbeli tájékozódás, a laterialitás (oldaliság), a dominancia beérését. A feladatsorok javítják a gyermek koncentrációs képességét, megalapozzák, segítik a figyelem jobb irányítását, a szerialitás (sorrendiség), a ritmusérzék és a motoros kreativitás fejlődését. A mondókákkal, énekekkel kísért feladatvégzés során fejlődik a kommunikációjuk és fejlődnek anyanyelvi készségeik. ezt a módszert 3–12 éves gyerekeknek ajánlják.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink