Rendszeres mozgással nem csak feszes izmokat és a testsúly normál szinten tartását lehet elérni. A sport segítségével egyebek között növelheti a munkahelyi teljesítményét, csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát és javíthatja a hangulatát. Nézzük, még miért érdemes az edzőteremben izzadni.

Mozogjon, megéri!

Jókedvre derít

A sportolás erősíti az izmokat, növeli az állóképességet és az erőnlétet, ráadásul nagymértékben javítja a közérzetet is. Mozgás során ugyanis olyan vegyi anyagok termelődnek az agyban, amelyek csökkentik a stresszt és a szorongást, elnyomják a fájdalmat és a rossz érzéseket és növelik a boldogságérzetet.

Ha nincs kedve a szokásos edzéséhez, próbáljon ki valami újat. Menjen el egy zumbaórára, táncoljon vagy csak sétáljon egyet!

Pihentetőbb alvást biztosít

A mozgás elősegíti a nyugodt alvást. Az azonban nem mindegy, hogy mikorra időzíti az edzést. Intenzív sporttevékenységet ne végezzen közvetlenül lefekvés előtt, mert az felpörgeti a szervezetet, megnehezítve az alvást. Célszerű legalább 2-3 órával a lefekvés előtt befejezni a testmozgást. Ügyeljen arra is, míg egy intenzív aerob edzés után előfordulhat, hogy túl sokat alszik, addig ha rendszeresen terheli a szervezetét, a túledzettségnek álmatlanság is lehet a következménye.

A legjobb a kora reggeli órákban edzeni. Ha erre nincs lehetősége, próbáljon meg délután 4 és 6 óra között edzeni.

Javítja a memóriát!

Egy friss tanulmány szerint a szív-érrendszeri állóképesség aerob edzéssel történő javítása és az izomtömeg-rezisztencia edzéssel való növelése javítja az agy egészségét. Vizsgaidőszakban, nagyobb munkahelyi kihívás előtt érdemes beiktatni egy-egy edzést.

Tanulás, munka közben ne kávéval frissítse fel magát, hanem tárja ki az ablakot és végezzen pár tornagyakorlatot. Ha van lehetősége, sétáljon a szabadban legalább fél órát!

Növeli a kreativitást

A kreatív teszteken jobban teljesítenek azok, akik rendszeresen mozognak. A hatás pontosan nem ismert, de tény, hogy sportolás közben – szerencsés esetben – megszűnik a függés az okostelefonoktól és egyéb műszaki eszközöktől, amelyek jelentősen visszafogják a kreativitást.

Ha szüksége van a kreativitására, ne lustálkodjon otthon. Fusson, kerékpározzon rendszeresen.

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

A mell- és a vastagbélrák kialakulása összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal. Bár a mozgás a lényeg, nem mindegy, hogy milyen intenzitású és hogy a nap mely szakában történik. A legoptimálisabb a reggeli edzés, de nagyon fontos, hogy napközben legalább óránként álljon fel a székből és mozogjon kicsit.

Vacsora után sétáljon a párjával, a gyerekekkel vagy a barátaival. Nemcsak a testi egészsége megőrzéséről gondoskodik így, hanem az érzelmi kapcsolatokat is erősíti.

Energiát ad

A mozgás az egyetlen olyan tevékenység, amely több energiát ad, mint amennyit elvesz. A szervezetnek már akár tíz perc is jót tesz. Az energiaszintre elsősorban a keringést serkentő gyakorlatok – azaz, amelyek emelik a pulzusszámot, mélyítik a légzést és fejlesztik az állóképességet – hatnak jótékonyan. nyugalmi állapotban átlagosan 8 liter levegőt lélegzik ki és be egy ember percenként. fizikai terhelés hatására ez akár 100 liter is lehet. Minél több oxigénhez jut a szervezet, annál erősebb lesz és annál gyorsabban fogja a táplálékot energiává átalakítani.

Kerékpározzon hetente 2-3 alkalommal mérsékelt ütemben és akár 20 százalékkal növelheti az energiaszintjét.

Ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben

Mozgás után felgyorsul az anyagcsere: ennek következtében a méreg- és a lerakódott salakanyagok kiürülnek a szervezetből, ellenállóbbá válik a szervezet a vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Heti 2-3 alkalom az edzőteremben remek immunerősítő. Ha azonban gyengélkedik, köhög, folyik az orra, lázas, hagyja ki az edzést.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink