Hetente háromszor vagy annál többször jár edzeni, és úgy érzi, sokat tett azért, hogy jól érezze magát a bőrében? A sok mozgás nemcsak fittebbé, de boldogabbá is tehet, azonban sokan elfelejtik, hogy a testnek és a léleknek egyaránt szüksége van a teljes regenerációra a hétköznapi stressz és a sport mellett. Most megmutatjuk, hogyan kapcsoljon ki és töltődjön fel újra.

Regenerálódjon testileg-lelkileg!

Regenerációra márpedig szükség van

A legtöbbünket büszkeséggel tölt el, ha egy héten háromnál is többször tudunk edzőteremben mozogni, de muszáj észrevennünk, ha elkapott a gépszíj, és olyankor kötelező a lazítás. Sokan nem tudják, de az izmok nem sportolás közben fejlődnek. A pihenés időszakában ugyanis a testünk fel tud készülni a további terhelésekre, ami jobb teljesítményt eredményez. Ez persze nem azt jelenti, hogy vasárnap egész nap a tévé mellett lustálkodhatunk a kanapén és szunyókálhatunk napközben – bár tény, hogy az alvás is nagy szerepet játszik a regenerációban. Amire igazán fontos lenne figyelnünk, hogy ne csak a testünkön, hanem az agyunkon is megnyomjuk a „Kikapcs” gombot.

Legyen topon szellemileg!

Ha önnek is megfordult már a fejében, hogy, bár nagyon szeret sportolni, mégis jobb lenne kihagyni egy-két edzést, megnyugodhat: nem lustult el, csupán csak elfáradt szellemileg. Ahhoz, hogy friss lendülettel vágjon bele minden hétbe és ne leharcoltan fejezze be, iktasson be minőségi kikapcsolódást is a hetébe. Kiss Áron erőnléti edző szerint ezt a következőképp teheti meg: Kétféle regenerációs típus létezik: aktív és passzív. Az aktív szellemi kikapcsolódásba a jóga és egyéb meditációk, vizualizációk, autogén tréningek és különböző stresszoldási technikák tartoznak. A passzív regeneráció az alvást jelenti, ami egy sportoló esetében a legfontosabb, 8-9 órát kell kitennie. A tévézés és az olvasás semmiképp sem sorolható a regenerációs technikák közé, az előbbi még inkább túlpörgeti az idegrendszert.

A testnek is jár a pihenő

Nem tudja, hogy mit csináljon a hétvégén? Ha egy könnyed túrába vág vagy biciklizik egy jót a szabadban, netán kocog vagy úszik egyet, máris aktív regenerálásba kezd a szervezete. Ráadásul ilyenkor együtt lehet a barátaival vagy a családjával, így nem csak a kikapcsolódásra, de rájuk is minőségi időt tud szakítani. A szakember szerint kitűnő aktív időtöltési forma lehet még a jóga, amely rengeteg hasznos gyakorlatot tartalmaz a különböző tartáshibák kijavítására. És a jógával két legyet ütünk egy csapásra, ugyanis szellemi regenerációnak is elsőrangú. Ha pedig labdázni támadna kedve, egy laza röplabda- vagy kosármeccs is éppolyan hasznos lehet, mint egy túra az erdőben.

Lustálkodás helyett válassza a passzív testi regenerációt

Ha nincs kedve kimozdulni a lakásból, vagy épp esik odakint az eső, és szívesebben lazítana a kanapén csücsülve, akkor jó hírünk van: így is tudja regenerálni a szervezetét. Ehhez mindössze csak annyi kell, hogy lógó vagy vízszintes helyett felpolcolt lábbal ejtőzzön a nappaliban. De vigyázzon, ilyenkor se nyúljon a távirányító vagy egy vaskos könyv után, mert azok nem segítik elő a szellemi kikapcsolódást. Helyette inkább hallgasson lassú, könnyed dalokat, ami nem csak testileg, de lelkileg is képes feltölteni. másik jó módszer még a szaunázás, amely jól érezhetően képes ellazítani az izmait.

A szaunában töltött idő ne legyen több 8-12 percnél. Ha célunk a regeneráció elősegítése, akkor maximum háromszori hűtés javasolható. Ha még hatékonyabbak szeretnénk lenni, akkor alkalmazzuk az úgynevezett skót zuhanyt. Ilyenkor az előzetesen már átmelegített testet rövid ideig hideg vízzel lehűtjük, majd újra átmelegítjük, és ezt kétszer megismételjük – javasolja Kiss Áron, aki szerint a legkedveltebb passzív regenerációs módszer a masszázs – és szerintünk is. Persze jólesik otthon pihenni vagy épp szaunázgatni egy kicsit, de az ellazító, kikapcsoló masszázsnak nincs párja, ugye?

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink