Minden kultúrának megvannak a saját szokásai, amelyek segítenek megőrizni a karcsúságot. Európa egyes országaiban például a pincér kérés nélkül tesz egy kancsó vizet az asztalra, míg más országokban külön kérni kell még a csapvizet is. Ezért aztán az emberek gyakran inkább cukros, szénsavas üdítőt rendelnek, nem törődve a pluszkalóriákkal. Összeállításunkban testsúlycsökkentő ötletek közül válogattunk, szerte a világból.

Súlycsökkentő tippek a nagyvilágból

THAIFÖLD
Fűszeres ételek

A thai ételek igencsak fűszeresek. A csípős paprika serkenti az anyagcserét, de az igazi pozitívuma, hogy lassítja az evést. Az emberek ugyanis szeretnek habzsolni, és mire a szervezet jelez, hogy jóllakott, már túl sokat ettek. A lassabb evés hatékony súlycsökkentő módszer, és erősebb fűszerezéssel könnyebben elérhető.

BRAZÍLIA
Köretnek rizses bab

Nemcsak a karneváli táncoknak köszönhetik a fittségüket a brazilok, hanem a csaknem minden étkezéskor fogyasztott, hagyományos fogásnak számító rizses babnak is. Tanulmányok szerint az elsősorban rizst és babot tartalmazó étrend a tipikus nyugati ételekhez képest 14 százalékkal csökkenti az elhízás kockázatát. Ennek oka az alacsonyabb zsír- és magasabb rosttartalom, ami szabályozza a vércukorszintet.

HOLLANDIA
Mindenhová kerékpárral

A hollandok 54 százaléka mindennap kerékpárral jár a munkahelyére, de az ügyeik intézéséhez is biciklire pattannak. Sőt szabadidejükben is szívesen túráznak kerékpárral. Egy átlagos holland évente 870 kilométert pedálozik. Amszterdam egyes negyedeiben még a közlekedési lámpákat is a kerékpárok sebességéhez hangolják.

LENGYELORSZÁG
Otthoni étkezés

A lengyel családok az otthoni étkezést részesítik előnyben, így éves szinten komoly összeget spórolnak meg. Készítsen listát arról, hogy milyen gyakran étkezik házon kívül és mennyit költ olyankor. Ha csökkenti az éttermi étkezéseket, nemcsak pénzt spórolhat, az egészsége megőrzéséért is sokat tett. Bizonyított, hogy azok, akik rendszeresen étteremben esznek, gyakrabban küzdenek súlyfelesleggel, mint azok, akik házi koszton élnek.

NÉMETORSZÁG
Kihagyhatatlan reggeli

A németek 75 százaléka mindennap reggelizik, ráadásul a reggelijük teljes kiőrlésű gabonából és gyümölcsből áll. Táplálkozási szakértők évek óta hangoztatják, hogy reggelizni muszáj: ha ugyanis nem reggelizünk, az agy jutalomközpontja erős izgalomba jön, ha magas kalóriatartalmú élelmiszert látunk, és nagyobb valószínűséggel engedünk a kísértésnek.

SVÁJC
Napindítónak egy tálka müzli

A zab- vagy más gabonapelyhekből, gyümölcsből, olajos magvakból kevert müzli minden összetevője segíti az egészség megőrzését és a testsúly szinten tartását. A müzlit egy svájci orvos több mint 100 évvel ezelőtt kísérletezte ki betegei táplálására, ma viszont jellemzően reggelire fogyasztják az ország lakói. Rosttartalmának köszönhetően hosszú ideig jóllakottságérzetet biztosít, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét. Kerülje a cukrozott müzliket!

NAGY-BRITANNIA
Kis adag ételek

A briteknél – talán a II. világháború jegyrendszerének köszönhető spórolás miatt – a mai napig viszonylag kis adag ételek kerülnek az asztalra az éttermekben és otthon is. Ezzel elkerülhető a túlevés.

FRANCIAORSZÁG
Ráérős étkezések

A franciák jeleskednek a kényelmes családi étkezésekben. A francia családok 92 százaléka esténként együtt vacsorázik és beszélget. Bár pont az ellenkezőjét gondolnánk, a hosszú étkezés valójában kevesebb evésre ösztönöz. A beszélgetés alatt ugyanis lassabban eszünk és könnyen észrevesszük, ha már jóllaktunk.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink