Hideg időben téli üzemmódba kapcsolunk, talán még az edzőterembe is kevesebbet járunk, a szabad levegőn való sportolás pedig szóba sem jöhet, pedig a mozgásnál nincs jobb módszer a téli depresszió vagy a felszedett pluszkilók ellen. Összeállításunkban az extrém sportok és a száguldás szerelmesei, a fiatalok és az idősebbek, a magányos farkasok és a családosok, baráti társasággal mozgók is megtalálják azt a téli mozgásformát, amely élvezetessé teheti a hidegebb hónapokat.

Szabadtéri sportok hidegben

BOBSKI

Mi lesz akkor, ha a sílécet, a bobot és a szánkót összegyúrják? Egy érdekes, könnyű szerkezetű eszköz, amely a sebesség megszállottjainak lehet az új kedvence, mivel a könnyű súlynak és a jó irányíthatóságnak köszönhetően meredek pályákon is bevethető, és nem is kell hozzá méteres havas felület sem. Térdepelve, ülve, de még fekve is leszánkázhatunk vele a hegyoldalról, attól függően, hogy milyen sebességgel szeretnénk száguldani.

ELŐ A LÉCEKKEL!

Bár idehaza kevés lehetőség adódik síelésre, szerencsére már nem kell túl messze mennünk, hogy síléceket rögzíthessünk a talpunkra. Válasszuk a sífutást, amely remek erőállóképesség-fejlesztő sportág, ráadásul több kalóriát is el tudunk vele égetni, mint gondolnánk. Kitűnő alkalom a karácsonyi bejgli lemozgására.

KÉT LÉC HELYETT EGY DESZKA

Ha félünk a síelés alatt szerezhető sérülésektől, válasszuk inkább a snowboardot, mert míg a két lécre erősített lábmozgás esetén gyakori a térdsérülés, a snowboarddeszka esetében a lábunk olyan pozícióba van rögzítve, amelyből egyszerűen nem tud kifordulni a térdünk. Mozgás közben a vádli-, a hátsó comb- és a négyfejű izmok dolgoznak, a boka és a lábszár stabil, a core izmaira pedig az egyensúlyozáshoz van szükség. Így a teljes testünket át tudjuk mozgatni, miközben még a kardiovaszkuláris rendszerünket is megeddzük.

NORDIC WALKING TÉLEN IS

Egy nagy séta a csípős hidegben olyan a szervezetünknek, mint egy számítógépnek az újratelepítés. Ehhez a mozgáshoz pedig még csak hóra sincs szükség, csupán 2 botra, és már mehetünk is. Egyedül vagy a családdal, barátokkal, esetleg egy nordic walkingklubbal úgy fedezhetjük fel a környezetünket séta közben, hogy még a keringési rendszerünket is megeddzük vele. Ráadásul a botok használata tehermentesíti az ízületeket, így azok is bátran belevethetik magukat a téli kalandba, akiknek enyhe mozgásszervi problémájuk van vagy túl keveset mozognak, illetve azok is, akik úgy gondolják, hogy ők már nem elég fiatalok a sportokhoz.

VAGY INKÁBB KÉT DESZKA?

A dupla hódeszka (dual snowboard) leginkább a big footra hasonlít, bár a két lábra külön csatolható eszköz rövidebb annál. A dual snowboard mindkét vége felfelé kerekített. Nagy előnye, hogy oldalsó helyváltoztatásnál nem kell ugrálni, könnyen lehet lépkedni vele a hóban. Hagyományos kötéssel szerelhető, így minden snowboardkötéssel kompatibilis.

TELEMARK

Ma már ritkaság, és talán épp ezért kicsit extrém is a modern sízés őse. Nevét a technikát kifejlesztő norvég úriember, Sondre Norheim lakóhelyéről kapta, aki Norvégia Telemark nevű tartományában élt. Az itt élők a síléceket nem sportolásra használták, hanem közlekedésre. A léceket tehát úgy alakították ki, hogy könnyen lehessen mozogni velük. A bakancs csak az első kötésnél van rögzítve a léchez, így a sarok szabadon mozog, a léc talpára akasztott fókaszőrrel pedig hegynek felfelé is jól lehet haladni. Ebből már sejthető, hogy a telemarklécekkel nem a hagyományos módon lehet síelni, de mindenképpen érdemes kipróbálni.

CSALÁDI HOKIMECCS

Szórakoztató hétvégi program lehet egy hokimeccs, amiért még messzire sem kell utazni, hiszen idehaza is több pályán próbálhatunk szerencsét. A korcsolyázással ellentétben ennél a mozgásnál a kar izmai is bekapcsolódnak a munkába, hiszen azzal irányítjuk az ütőket. A törzs izmai az egyensúlyért felelnek, a láb izmai pedig a jégen való sikláshoz kellenek.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink