Fáradtság, nyugtalanság, általános rossz közérzet, aluszékonyság – ezek mind a tél végi időszak jellemző tünetei. Bizonyos szintig természetes az ilyenkor jelentkező kimerültség, de előfordulhat, hogy már a mindennapi tevékenységekben is akadályozza az embert. Ne várd meg, amíg ilyen helyzetbe kerülsz, tegyél a tél végi fáradtság ellen.

Így győzheted le a tavaszi fáradtságot!

Tölts sok időt a szabadban!

A tél végi depresszió gyakoribb azokban az országokban, ahol rövidebbek a nappalok, és nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Az oka a fényhiány. A fény ugyanis életfunkcióink alapvető szabályozója. A retinán keresztül jut a szervezetünkbe, befolyásolva a testhőmérsékletet és a hormonszinteket. Fényhiány okozza a belső biológiai óránk felborulását, a melatonin és szerotonin hormonok csökkenését. Ezek a hormonok felelősek a kedélyállapotért és a helyes alvási ciklus kialakításáért. Nem bizonyított, de egyes tanulmányok szerint összefüggés fedezhető fel az alacsony D-vitamin-szint és a rosszkedv között, és mint tudjuk, ez a vitamin napfény hatására termelődik a bőrben. A sötétség enyhítésének leghatásosabb módszere a hiányzó fény pótlása. Ez megoldható mesterséges fényterápiával, de természetes gyógymódként a téli sportok széles választéka áll rendelkezésünkre.

A szabadtéri mozgás a lélekre is jótékonyan hat: a táj szépsége, a világos színek, a napfény mind-mind jókedvre derít. Ezek mellett a szabadban végzett sportok élénkítik a vérkeringést, fokozzák bizonyos hormonok – például a szerotonin – termelődését, beindítják a szervezet „fűtőberendezését”, a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin-szintézist. A síelés, kocogás, kirándulás, szánkózás mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. Fizikai aktivitás közben javul a tápanyagok hasznosulása, gyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, javul az alvás minősége. A mozgás kiváló stresszoldó és önbizalomnövelő hatású.

Sportolj és figyelj az étkezésre!

Általános elképzelés, hogy télen a szervezetünknek energiában, zsírban dúsabb ételekre van szüksége. Ha sokat mozgunk, akkor valóban több energiát igénylünk, de ezt ne állati eredetű zsírokból és cukorból fedezzük. Még egy rossz hír: a mi időjárásunk – érezzük bármilyen hidegnek is – nem növeli az energiaszükségletünket. Az étkezésnek egész évben az egészséges táplálkozás elveit kell követnie: előnyben kell részesíteni a könnyen emészthető ételeket, a túl zsíros táplálék ugyanis sokáig marad a gyomorban, kellemetlen közérzetet, puffadást okozva. Kerülni kell a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását is.

Mozgás előtt – márciusban még javában tart a síszezon – 1-2 órával fogyasszunk tápanyagokban gazdag, laktató, de az emésztőrendszert nem terhelő ételeket. Fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, fehérjeforrásként együnk sovány húsokat és tejtermékeket, ómega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat. Egészítsük ki ezeket zöldségekkel, gyümölcsökkel, melyekkel hosszú időn keresztül biztosíthatjuk a jóllakottság érzését. A szervezet folyadékigénye a hidegebb időben sem csökken, sportolás közben ügyelni kell a pótlásra, hogy a kiszáradást elkerüljük. Igyunk elegendő vizet, a mozgás befejezése után pedig leves, gyümölcsös, tejes turmix elfogyasztása segíthet a folyadékveszteség és az energia pótlásában.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.