Fáradtság, nyugtalanság, általános rossz közérzet, aluszékonyság – ezek mind a tél végi időszak jellemző tünetei. Bizonyos szintig természetes az ilyenkor jelentkező kimerültség, de előfordulhat, hogy már a mindennapi tevékenységekben is akadályozza az embert. Ne várd meg, amíg ilyen helyzetbe kerülsz, tegyél a tél végi fáradtság ellen.

Így győzheted le a tavaszi fáradtságot!

Tölts sok időt a szabadban!

A tél végi depresszió gyakoribb azokban az országokban, ahol rövidebbek a nappalok, és nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Az oka a fényhiány. A fény ugyanis életfunkcióink alapvető szabályozója. A retinán keresztül jut a szervezetünkbe, befolyásolva a testhőmérsékletet és a hormonszinteket. Fényhiány okozza a belső biológiai óránk felborulását, a melatonin és szerotonin hormonok csökkenését. Ezek a hormonok felelősek a kedélyállapotért és a helyes alvási ciklus kialakításáért. Nem bizonyított, de egyes tanulmányok szerint összefüggés fedezhető fel az alacsony D-vitamin-szint és a rosszkedv között, és mint tudjuk, ez a vitamin napfény hatására termelődik a bőrben. A sötétség enyhítésének leghatásosabb módszere a hiányzó fény pótlása. Ez megoldható mesterséges fényterápiával, de természetes gyógymódként a téli sportok széles választéka áll rendelkezésünkre.

A szabadtéri mozgás a lélekre is jótékonyan hat: a táj szépsége, a világos színek, a napfény mind-mind jókedvre derít. Ezek mellett a szabadban végzett sportok élénkítik a vérkeringést, fokozzák bizonyos hormonok – például a szerotonin – termelődését, beindítják a szervezet „fűtőberendezését”, a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin-szintézist. A síelés, kocogás, kirándulás, szánkózás mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. Fizikai aktivitás közben javul a tápanyagok hasznosulása, gyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, javul az alvás minősége. A mozgás kiváló stresszoldó és önbizalomnövelő hatású.

Sportolj és figyelj az étkezésre!

Általános elképzelés, hogy télen a szervezetünknek energiában, zsírban dúsabb ételekre van szüksége. Ha sokat mozgunk, akkor valóban több energiát igénylünk, de ezt ne állati eredetű zsírokból és cukorból fedezzük. Még egy rossz hír: a mi időjárásunk – érezzük bármilyen hidegnek is – nem növeli az energiaszükségletünket. Az étkezésnek egész évben az egészséges táplálkozás elveit kell követnie: előnyben kell részesíteni a könnyen emészthető ételeket, a túl zsíros táplálék ugyanis sokáig marad a gyomorban, kellemetlen közérzetet, puffadást okozva. Kerülni kell a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását is.

Mozgás előtt – márciusban még javában tart a síszezon – 1-2 órával fogyasszunk tápanyagokban gazdag, laktató, de az emésztőrendszert nem terhelő ételeket. Fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, fehérjeforrásként együnk sovány húsokat és tejtermékeket, ómega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat. Egészítsük ki ezeket zöldségekkel, gyümölcsökkel, melyekkel hosszú időn keresztül biztosíthatjuk a jóllakottság érzését. A szervezet folyadékigénye a hidegebb időben sem csökken, sportolás közben ügyelni kell a pótlásra, hogy a kiszáradást elkerüljük. Igyunk elegendő vizet, a mozgás befejezése után pedig leves, gyümölcsös, tejes turmix elfogyasztása segíthet a folyadékveszteség és az energia pótlásában.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink