Bár a folyók országának is neveznek bennünket, mégsem túl elterjedt tömegsport az evezés. Pedig egy kis gyakorlással remek zsír égető mozgás lenne, amit egyedül és csapatban is végezhetünk. Emre Kanburoglu személyi edző felkészülési tippjeiből tanulva, akár már a nyáron vízre szállhatunk. 

Zsírégetés a vízen

A FELKÉSZÜLÉS LÉPÉSEI

Az evezés a teljes testet átmozgató sport, ezért mindenképp fel kell készíteni a testünket, mielőtt csónakba szállunk. Ezt kétféleképpen is megtehetjük: egyrészt szinte minden teremben van már ergonomikus evezőgép a kardiorészlegen, ahol gyakorolhatjuk a helyes technikát, másrészt pedig vannak olyan, már jól ismert edzőtermi alapgyakorlatok, amelyekkel az evezéshez szükséges izmok erő-állóképességét fejleszthetjük.

EZEKRE AZ IZMOKRA VAN SZÜKSÉG

Tévhit, hogy az evezéshez erős kar- és mellizom szükséges. Meglepő lehet, de az evezés hátból és lábból történik. Emellett pedig a core, tehát a törzs izmait kell még nagyon megerősítenünk, ugyanis a derékra nagy teher hárul evezés közben. Tehát elsősorban erős láb- és hátizmok kellenek.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a testünk egy egységet alkot, minden izomcsoportnak megvan a maga párja, vagy ha úgy tetszik, ellentettje. Ha a hátizmot erősítjük, akkor például a mellizomra is éppúgy oda kell figyelni, hogy szinkronban maradhassanak a testünk izmai.

ALAPOZÓ GYAKORLATOK

Mivel az evezés vízszintes mozdulatsor, ezért például a tarkóra húzás rúddal mint hátgyakorlat nem fog sokat segíteni a felkészülésben. Ellenben a Pulley hátgép (amikor elölről magunk felé, a köldökünkhöz húzzuk a súlyt) már kifejezetten alkalmas arra, hogy rávezető gyakorlatként beépítsük az edzéstervünkbe. De ilyen a rúddal való, döntött törzsű evezés is. A lábunk erősítésére pedig mindenféle guggológyakorlatot bevethetünk, a szűk guggolástól kezdve a szumóguggoláson át a guggolásból felugrásig, beleértve a TRX-en végezhető gyakorlatokat is.

ERŐ HELYETT ÁLLÓKÉPESSÉG

Egy evezés alatt 10 métert tud előrejutni a hajó, tehát, ha mondjuk egy 2000 méteres távot szeretnénk megtenni, az 200 evezőmozdulatot jelent. Ezért fontos, hogy amikor edzünk, az erő- és izomépítés helyett az állóképesség javítására törekedjünk. Vagyis kisebb súlyokkal (de nem túl kicsikkel) sok ismétlést kell tudnunk elvégezni ahhoz, hogy a hajóban a táv felénél ne fogyjon el az erőnk.

A HELYES TECHNIKA

Ha valóban szeretnénk elsajátítani az evezés helyes technikáját, három fázisban kell megtennünk. Először csak a karunkkal szabad dolgozni. Üljünk le az evezőgépre, és a rudat húzzuk a hasunkhoz úgy, hogy csak egy pillanatra állítsuk meg a hasunktól pár centire, és utána rögtön lökjük vissza a térdünk vonaláig. Ezután már a törzsünkkel is dönthetünk a karunk irányába, ahol arra kell figyelni, hogy olyan mozdulatokat végezzünk, amelyek nem terhelik meg a derekunkat. Ha szinkronba tudjuk hozni a kar és a törzs mozgását, végezetül jöhet a lábmunka is.

Amikor a karunk a térd fölé ér, akkor kell előregurulni. Technikai hiba, amikor csak a lábunk mozog, míg a felsőtest nem mozdul, mert így nem tudunk akkora erőt kifejteni, amekkorára a csónakban szükség lesz. A teljes testnek (kar, törzs, láb) egyszerre kell mozognia, akkor állunk készen arra, hogy a vízben is kipróbálhassuk magunkat.

KIVÁLÓ ZSÍRÉGETŐ

Egy evezőmozdulat alatt aerob és anaerob munkát is végzünk, ami egy 2000 méteres távon 200 aerob és 200 anaerob mozdulatot jelent. Anaerob akkor, amikor éppen evezünk, aerob pedig az a pár pillanat, amíg a testtömegünket hátrahelyezzük és felkészülünk az újabb evezőmozdulatra. Azért kiváló zsírégető mozgásforma az evezés, mert nagyon sok energia szükséges ahhoz, hogy mozgásban maradjunk.

Otthoni pedikűr: lábápolás 5+1 egyszerű lépésben
Tombol a nyár, a könnyű papucsok és szandálok időszaka. Ha nincs időd, lehetőséged pedikűröshöz menni, otthon is sokat tehetsz a lábad épségéért, szépségéért.
A ragyogó és egészséges bőr 9 életmódtitka
Bőrünk tükrözi általános egészségi állapotunkat, árulkodik, ha nem pihenünk eleget és nem gondoskodunk megfelelő tápanyagbevitelről. Íme 9 tipp, hogy bőrünk hosszú ideig ragyogó és élettel teli maradjon.
Sárgarépás zabkeksz, ha kell egy kis energia
A lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó édes falat lehet tápláló reggeli vagy könnyű tízórai, uzsonna egyaránt.
Arwen-torna: harmóniába kerül a női test
Az Arwen-torna kifejlesztője szerint a komplex mozgásterápia és a speciális étrend hatására a legtöbb nőgyógyászati betegség tünetei enyhülnek vagy akár el is tűnnek.
A nyári futás 10 fontos szabálya
A nyári hőség igencsak megnehezíti a futók dolgát, de aki komolyan veszi a futást, az ilyenkor sem áll le az edzésekkel. Ha megfogadod tanácsainkat, könnyebben fogsz megbirkózni a meleggel.
Így készül az egészséges házi csokoládés jégkrém!
Ha könnyű csokis édességre vágysz, ez lehet a legjobb és legegyszerűbb választás a meleg nyári napokon!
A mosoly – és ami mögötte van
Semmi sem megtévesztőbb, félrevezetőbb egy mosolynál. Ezt az tudja a legjobban, aki mögéje rejtőzik.
Hogyan táplálkozik egy élsportoló? Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó tippjei
Gréta elmeséli, mire figyel oda a táplálkozás terén, emellett néhány tippet is megoszt a nyári topforma titkával kapcsolatban.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.