A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested

Tavasszal a növények friss hajtásai kibújnak a földből, és a természet azt üzeni, számunkra is eljött az idő a megújulásra. Sokan ilyenkor mégis energiahiányról panaszkodnak. E jelenség oka, hogy a szervezet nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Érdemes ilyenkor a tavasz friss zöldségeit és gyümölcseit nap mint nap fogyasztani. A vidám, élénk színekből álló ételkompozíciók lelkünkre is jó hatással vannak! Törekedjünk arra, hogy természetes formában juttassuk be szervezetünkbe a vitaminokat, hiszen így azok felszívódása lényegesen jobb, mint mesterségesen előállított készítmények formájában. Ez utóbbiak ugyanis csökkenthetik más tápanyagok felszívódását a szervezetben, megterhelhetik a vesét, továbbá könnyebben alakulhat ki vitamin-túladagolás. Különösen oda kell figyelni a természetes vitaminokban gazdag táplálkozásra gyermekek, idősek, kismamák és stresszes életet élők esetében.

A legjobb tippek a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására:

Frissen

Frissen fogyasztva a zöldségek és gyümölcsök megtartják vitamintartalmukat, így ebben a formában a legelőnyösebb fogyasztani azokat.

Aszalva

A gyümölcsöket (pl. meggyet) aszalás után még sokáig fogyaszthatjuk. A szárított gyümölcsből elpárolog a víz, így tápanyag-koncentrációja számottevő.

Párolva

Az olíva olajon kissé megpárolt zöldségek nem veszítik el vitamintartalmukat. Érdemes azonban „félig-ropogósra” párolni azokat, hogy minél több értékes vitamin és ásványi anyag maradjon az ételben.

Turmixként

Több zöldséget is összekeverhetünk a maximális vitaminpótlás érdekében!

ZÖLD

A friss zöld növények káliumtartalma számottevő, így kiválóak az izomműködés fejlesztésére, a sejtek megfelelő energiaellátására.

Spenót

spenót

Fotó: unsplash.com

K-vitamin-, illetve vastartalma jelentős. Nagy mennyiségben fogyasztva segít a vérszegénység kezelésében, az azáltal okozott bágyadtság mérsékelésében. Csökkenti a menstruációs fájdalmakat. A spenótban lévő lutein harcol a szabadgyökök-, vagyis az idő előtti öregedés ellen.

Jó tudni! Érdemes a spenótot hőkezelés nélkül fogyasztani, mert különben megsemmisül a benne lévő folsav, mely a vörösvértestek képződésében játszik fontos szerepet.

Cukorborsó

Jelentős B1-, B2-, és C-vitaminforrás. Jótékony hatást gyakorol az idegekre, fejleszti a memóriát. B2 vitamintartalmának köszönhetően erősíti a körmöt és a hajat, szép lesz tőle a bőr. Javítja a látást, a benne lévő C-vitamin energizáló hatású.

NARANCS

A narancsszínű zöldségek számottevő béta-karotint juttatnak a szervezetbe, igazi vitaminbombák. Tisztítják a bélrendszert, segítik az anyagcserét, és felkészítik a szervezetet a nyári barnulásra.

Répa

Jelentős mennyiségben tartalmaz béta-karotint, mely az A-vitamin elővitaminja. Antioxidáns hatású, csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát. Jótékony hatást gyakorol a látásra, erősíti a bőrt és a hajat.

Jó tudni! Az A-vitamin zsírban oldódik, így a répa mellé mindig fogyasszunk egy kis szelet vajas kenyeret vagy a répaturmixba csöppentsünk egy kevés olívaolajat!

Sütőtök

A sütőtökben úgynevezett karotinoidok találhatóak, amelyek az antioxidáns hatású E-vitaminnal együtt harcolnak az öregedés ellen. A C-vitaminban gazdag zöldség továbbá csökkenti a daganatos megbetegedések-, illetve az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

PIROS

A vörös zöldségek és gyümölcsök C-vitamin- és antioxidáns tartalma igen magas, értisztító hatásúak, továbbá segítenek megvédeni a szervezetet a daganatos-, illetve a szív- és érrendszeri betegségektől.

Retek

Ricotta retekkel

Fotó: Shutterstock

A tavaszi fáradtság egyik leghatékonyabb ellenszere, hiszen magas a C-vitamin tartalma. Sok A- és B-vitamint, káliumot és foszfort tartalmaz. Antibakteriális és gombaölő hatású, serkenti a májfunkciókat, és nem utolsó sorban piros színe jókedvre derít!

Eper

Antioxidáns hatású, hiszen a többi magos gyümölcshöz hasonlóan nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést és a méregtelenítési folyamatokat. Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, így a dohányzók számára különösen ajánlott fogyasztása.

LILA

Egyes amerikai kutatók arra ösztönzik a fogyókúrázókat, hogy fogyasszanak minél több lila zöldséget, hiszen azok megelőzik az elhízást. A vér- és a nyirokrendszer is meghálálja, ha természetes, lila színanyaggal teli étkek kerülnek az asztalra!

Padlizsán

Padlizsánkrém
Fotó: shutterstock

A-, B1, B2, C-vitamin, illetve kalcium, kálium, vas, foszfor és magnéziumforrás. Vérképző, vízhajtó hatású, segíti az emésztést. Koleszterincsökkentő, kalóriatartalma pedig igen csekély.

Vöröshagyma

Számos ásványi anyagot (cink, szelén, foszfor, kalcium, kálium, jód, vas) és vitamint (B1, B2- és C-vitamin) tartalmaz. Baktériumölő, immunerősítő, segít az érelmeszesedés megelőzésében, a magas vérnyomás kezelésében, az emésztőrendszeri betegségek orvoslásában.

FEHÉR

A fehér zöldségek az egészség leghatékonyabb védelmezői: elűzik a szervezetből a baktériumokat, számos antioxidánst tartalmaznak.

Fehérrépa

Vitamintartalma alacsony, azonban ásványi anyagokban gazdag növény. Jelentős foszfor, vas és káliumforrás, így kiváló vizelethajtó, segít megelőzni a vesekő kialakulását. Alacsony kalóriatartalmú, fogyókúrázók bármilyen mennyiségben fogyaszthatják.

Spárga

Baconos-spárgás szendvics tojással

Baconos-spárgás szendvics tojással
Fotó: shutterstock

Magas B-, és C-vitamintartalmú zöldség. Vesetisztító, csökkenti a rheumatikus fájdalmakat, lúgosító hatású, emellett afrodiziákumként tartják számon.

SÁRGA

A sárga zöldségek erősítik a retinát. Ha látásunkat szeretnénk javítani, kutatások szerint a répánál is hatékonyabbnak bizonyul a kukoricafogyasztás!

Kukorica

A kukorica nem pusztán színanyagánál fogva derít jókedvre: a benne található B1 vitamin segít elűzni az idegességet és a depressziót. B6 vitaminból is bőven akad e sárga zöldségben, melyre bőrünknek van nagy szüksége.

Citrom

Mindenki kiemelkedően magas C-vitamin tartalmáról ismeri ezt a kiváló méregtelenítő, vértisztító és immunerősítő hatással bíró gyümölcsöt. P-vitamin és szelén is található benne, a hiedelemmel ellentétben pedig a nem savas, hanem lúgos kémhatású!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.