Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja. Előnye, hogy míg például a konzervek, befőttek elkészítésénél a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost- és ásványianyag-tartalom nagy része megmarad. Aszalni nem csak gyümölcsöt, zöldséget is lehet.
Készítsük elő az alapanyagokat
Mindig csak hibátlan, nem túlérett gyümölcsöt aszaljunk. Éretlen gyümölcsöt nem érdemes, mert nem elég magas a cukortartalma, ezért nem lesz elég finom az aszalvány. Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni. A sárgabarackot, szilvát magozzuk ki, az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát nem szabad eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a cukros leve, íztelené, rágóssá válik. Aszalhatunk napon, sütőben vagy aszalógépben.
Ha nem süt a nap, használjuk a sütőt!
Ha aszaláshoz a nap melegét választjuk, érdemes az időjárás-előjelzést figyelni, és csak akkor nekikezdeni a szabadtéri aszalásnak, ha nem jeleznek borús, esős időt. Ha a napos módszert használtuk, és még túl nedves a gyümölcs, akkor tegyük inkább langyos sütőbe a tepsiket. Egymás fölé akár négy tepsit is rakhatunk, alacsony hőfokon, kb. 40-60 fokon végezzük.
Amikor nem a szabadban, hanem már eleve a sütőben kezdjük az aszalást, a sütő hőmérsékletét a lédúsabb gyümölcsökhöz (pl. füge, paradicsom) állítsuk magasabbra (akár 60 fokra), a kevésbé lédúsakhoz alacsonyabb hőmérsékletűre. A tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A felső tálcát egy idő után tegyük alulra, a tálcák helyét folyamatosan cserélgessük. Fontos a megfelelő hőmérséklet, különben erjedésnek indul a gyümölcs és nem szárad. Hagyjuk résnyire nyitva a sütő ajtaját, hogy a pára távozni tudjon.
Sütő helyett lehet, hogy olcsóbb az elektromos aszalót használunk. Ezek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás még géppel sem megy néhány perc alatt, méretétől függően 6-24 óráig tart. Előny, hogy a többtálcás, elektromos aszalógépekkel esős időben is aszalhatunk.
Mit lehet aszalni?
Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem és pasztinák gyökérből, vörös és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Reform almás-körtés morzsasüti mandulával
- Fűszeres almássütőtökös krémleves
- Sütőtökös pite dietetikusunktól