Az aszalás technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét.

Tedd el a nyarat egy dobozba! Diétás finomságok aszalva

Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja. Előnye, hogy míg például a konzervek, befőttek elkészítésénél a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost- és ásványianyag-tartalom nagy része megmarad. Aszalni nem csak gyümölcsöt, zöldséget is lehet.

Készítsük elő az alapanyagokat

Mindig csak hibátlan, nem túlérett gyümölcsöt aszaljunk. Éretlen gyümölcsöt nem érdemes, mert nem elég magas a cukortartalma, ezért nem lesz elég finom az aszalvány. Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni. A sárgabarackot, szilvát magozzuk ki, az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát nem szabad eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a cukros leve, íztelené, rágóssá válik. Aszalhatunk napon, sütőben vagy aszalógépben.

Ha nem süt a nap, használjuk a sütőt!

Ha aszaláshoz a nap melegét választjuk, érdemes az időjárás-előjelzést figyelni, és csak akkor nekikezdeni a szabadtéri aszalásnak, ha nem jeleznek borús, esős időt. Ha a napos módszert használtuk, és még túl nedves a gyümölcs, akkor tegyük inkább langyos sütőbe a tepsiket. Egymás fölé akár négy tepsit is rakhatunk, alacsony hőfokon, kb. 40-60 fokon végezzük.

Amikor nem a szabadban, hanem már eleve a sütőben kezdjük az aszalást, a sütő hőmérsékletét a lédúsabb gyümölcsökhöz (pl. füge, paradicsom) állítsuk magasabbra (akár 60 fokra), a kevésbé lédúsakhoz alacsonyabb hőmérsékletűre. A tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A felső tálcát egy idő után tegyük alulra, a tálcák helyét folyamatosan cserélgessük. Fontos a megfelelő hőmérséklet, különben erjedésnek indul a gyümölcs és nem szárad. Hagyjuk résnyire nyitva a sütő ajtaját, hogy a pára távozni tudjon.

Sütő helyett lehet, hogy olcsóbb az elektromos aszalót használunk. Ezek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás még géppel sem megy néhány perc alatt, méretétől függően 6-24 óráig tart. Előny, hogy a többtálcás, elektromos aszalógépekkel esős időben is aszalhatunk.

Mit lehet aszalni?

Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem és pasztinák gyökérből, vörös és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink