Az aszalás technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét.

Tedd el a nyarat egy dobozba! Diétás finomságok aszalva

Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja. Előnye, hogy míg például a konzervek, befőttek elkészítésénél a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost- és ásványianyag-tartalom nagy része megmarad. Aszalni nem csak gyümölcsöt, zöldséget is lehet.

Készítsük elő az alapanyagokat

Mindig csak hibátlan, nem túlérett gyümölcsöt aszaljunk. Éretlen gyümölcsöt nem érdemes, mert nem elég magas a cukortartalma, ezért nem lesz elég finom az aszalvány. Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni. A sárgabarackot, szilvát magozzuk ki, az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát nem szabad eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a cukros leve, íztelené, rágóssá válik. Aszalhatunk napon, sütőben vagy aszalógépben.

Ha nem süt a nap, használjuk a sütőt!

Ha aszaláshoz a nap melegét választjuk, érdemes az időjárás-előjelzést figyelni, és csak akkor nekikezdeni a szabadtéri aszalásnak, ha nem jeleznek borús, esős időt. Ha a napos módszert használtuk, és még túl nedves a gyümölcs, akkor tegyük inkább langyos sütőbe a tepsiket. Egymás fölé akár négy tepsit is rakhatunk, alacsony hőfokon, kb. 40-60 fokon végezzük.

Amikor nem a szabadban, hanem már eleve a sütőben kezdjük az aszalást, a sütő hőmérsékletét a lédúsabb gyümölcsökhöz (pl. füge, paradicsom) állítsuk magasabbra (akár 60 fokra), a kevésbé lédúsakhoz alacsonyabb hőmérsékletűre. A tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A felső tálcát egy idő után tegyük alulra, a tálcák helyét folyamatosan cserélgessük. Fontos a megfelelő hőmérséklet, különben erjedésnek indul a gyümölcs és nem szárad. Hagyjuk résnyire nyitva a sütő ajtaját, hogy a pára távozni tudjon.

Sütő helyett lehet, hogy olcsóbb az elektromos aszalót használunk. Ezek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás még géppel sem megy néhány perc alatt, méretétől függően 6-24 óráig tart. Előny, hogy a többtálcás, elektromos aszalógépekkel esős időben is aszalhatunk.

Mit lehet aszalni?

Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem és pasztinák gyökérből, vörös és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

42 kilót adott le Reni, az ötgyermekes anyuka: Vékonyabb vagyok, mint kamaszkoromban
Öt gyerek után jobb formában, mint valaha? Reni megcsinálta, ráadásul szenvedés nélkül, fenntarthatóan, és úgy, hogy az egészségével is minden rendben van. Ehhez pedig szinte fele súlyára fogyott le.
A legjobb gyógyteák, hogy könnyebben elfelejtsd a stresszt
A népi gyógyászat már évezredek óta ismeri és igen nagyra becsüli a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. A természet csodái csökkentik a szorongást, elűzik a stresszt, enyhítik a fejfájás tüneteit és elősegítik a pihentető alvást.
Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is
Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.
Leállt a fogyásod? Mutatjuk, hogyan indítsd el újra
Kitartóan diétázol, de egy idő után leállt a fogyás, meg sem mozdul a mérleg nyelve? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb ételhez. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá tenned és enned!
A magyar mérnök, aki 4 év alatt biciklizte körbe a Földet
Ha már a Földet körbebiciklizte, a Szent György-hegyet és Hegymagast sem hagyhatta ki Illés Adorján, aki a közelmúltban a helyi Piactéren tartott élménybeszámolót egészen elképesztő utazásáról.
Őszi vitaminsaláták, ha szeretnél több zöldséget enni
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
A zeller a diétás zöldségek királynője! Így használd fel, ha fogyni akarsz
Az egyik legegészségesebb zöldség a súlycsökkentő diétához nem más, mint a zeller. Ez a zöldség szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít a zeller.
Paprikaparádé - 6 paprika, amiből érdemes többet enni!
Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.