Az aszalás technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét.

Tedd el a nyarat egy dobozba! Diétás finomságok aszalva

Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja. Előnye, hogy míg például a konzervek, befőttek elkészítésénél a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost- és ásványianyag-tartalom nagy része megmarad. Aszalni nem csak gyümölcsöt, zöldséget is lehet.

Készítsük elő az alapanyagokat

Mindig csak hibátlan, nem túlérett gyümölcsöt aszaljunk. Éretlen gyümölcsöt nem érdemes, mert nem elég magas a cukortartalma, ezért nem lesz elég finom az aszalvány. Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni. A sárgabarackot, szilvát magozzuk ki, az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát nem szabad eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a cukros leve, íztelené, rágóssá válik. Aszalhatunk napon, sütőben vagy aszalógépben.

Ha nem süt a nap, használjuk a sütőt!

Ha aszaláshoz a nap melegét választjuk, érdemes az időjárás-előjelzést figyelni, és csak akkor nekikezdeni a szabadtéri aszalásnak, ha nem jeleznek borús, esős időt. Ha a napos módszert használtuk, és még túl nedves a gyümölcs, akkor tegyük inkább langyos sütőbe a tepsiket. Egymás fölé akár négy tepsit is rakhatunk, alacsony hőfokon, kb. 40-60 fokon végezzük.

Amikor nem a szabadban, hanem már eleve a sütőben kezdjük az aszalást, a sütő hőmérsékletét a lédúsabb gyümölcsökhöz (pl. füge, paradicsom) állítsuk magasabbra (akár 60 fokra), a kevésbé lédúsakhoz alacsonyabb hőmérsékletűre. A tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A felső tálcát egy idő után tegyük alulra, a tálcák helyét folyamatosan cserélgessük. Fontos a megfelelő hőmérséklet, különben erjedésnek indul a gyümölcs és nem szárad. Hagyjuk résnyire nyitva a sütő ajtaját, hogy a pára távozni tudjon.

Sütő helyett lehet, hogy olcsóbb az elektromos aszalót használunk. Ezek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás még géppel sem megy néhány perc alatt, méretétől függően 6-24 óráig tart. Előny, hogy a többtálcás, elektromos aszalógépekkel esős időben is aszalhatunk.

Mit lehet aszalni?

Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem és pasztinák gyökérből, vörös és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.
Több jó baci, kevesebb kiló – a bélflóra-barát diéta titkai
Nézd meg, hogyan támogathatod a jó baktériumokat az étrendeddel – és hogyan segíthetnek ők téged.
Kánikula diéta: így hűtsd le belülről a tested
Ha ezekből eszegetsz a nap folyamán többször, jobban fogod bírni a forróságot!

Ajánlataink