A babfélékről és hüvelyesekről általánosságban sok rosszat hallani, mert viszonylag magas a kalóriatartalmuk, és ebből egyenes arányosan következik, hogy a diétázók többnyire igyekeznek kerülni őket. Pedig a babféléknek és egyéb hüvelyeseknek számos olyan előnyös tulajdonságuk van, mely miatt hasznos segítői lehetnek a fogyókúrának.
Így fogyasztanak a babok
A hüvelyesek általánosságban gazdagok növényi fehérjékben, ami miatt laktatóak, és hosszan eltelítenek, így csökkentve a kalóriabevitelt. Jelentős mennyiségű rezisztens keményítő is található bennük, ami jót tesz az emésztés egészségének. Ezenkívül kutatások szólnak róla, hogy a hüvelyesek fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a koleszterinszintre is jó hatással van. 100 gramm főtt vesebabban 84 kalória van. Kutatások igazolják, hogy szénhidrátszegény ételekkel fogyasztva a vesebab csökkenti a vércukorszint ingadozását evés után.
Csilis bab húsgolyókkal
Hozzávalók (4 személyre):
- 300 g tarkabab de lehet konzerv is
- 50 ml olaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 ek paradicsompüré
- 4 gerezd fokhagyma
- ½ tk őrölt római kömény
- ½ tk őrölt koriander
- 1-2 db csilipaprika
- 100 g sárgarépa
- 400 g darált marhahús
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
1 Áztasd a babot hideg vízbe egy éjszakára. Másnap forrósíts fel olajat, és piríts meg rajta a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát 1 percig. Add hozzá a leszűrt, majd átöblített babot, a paradicsompürét, a meghámozott, átnyomott fokhagymát, az őrölt római köményt és koriandert, valamint a kimagozott, felaprított csilit. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon, időnként megkeverve főzd 1 órán át. Ha szükséges, közben pótold az elpárolgott folyadékot. Ha konzervet használsz nem kell ilyen hosszan főzni.
2 Add a babos raguhoz a meghámozott, felkockázott répát, és főzd együtt további néhány percig. Tedd tálba a darált húst, sózd, borsozd meg, és alaposan dolgozd össze. Nedves kézzel formáz a húsmasszából gombócokat, rendezd el azokat a babos ragu tetején, és főzd az ételt további 30 percig. Forrón tálald. Friss korianderlevelekkel díszítve, továbbá egy kevés tejföllel meglocsolva mennyei.
Elkészítési idő: 100 perc + áztatás
Egy adag: 575 kcal
Tipp: Az étel sütőben is elkészíthető.