Sokaknak kihívást jelenthet megőrizni a kondíciójukat az őszi-téli időszakban. Ez érthető, hiszen a sötét, borús napokon nehezebb elindulni sportolni – pedig pont ebben a szezonban fokozottan érdemes odafigyelni az egészségünk megőrzésére.

Maradj fitt a hidegebb hónapokban is!

A kevesebb természetes napfény hatására csökken a szervezetében termelődő szerotonin hormon mennyisége. A hiány egyértelmű jele, hogy ilyenkor sokan hajlamosak a „túlevésre”, hiszen a szénhidrát fogyasztása rövid időre képes megemelni a szerotoninszintet. Ez azonban nem éppen alakbarát megoldás, hosszú távon pedig e hormon hiánya levertséghez vezethet. A másik „boldogsághormon” az endorfin, amely edzés közben szabadul fel, így mozgással ellensúlyozhatja a szerotonin hiányát. Az őszi, téli edzés tehát kötelező, ilyenkor is oda kell figyelni a rendszeres testmozgásra, hiszen tudományosan bizonyított a jótékony hatása.

őszi edzés, téli edzés

Fotó: Shutterstock

Az őszi, téli edzés előnyei

  • A testmozgás fokozza a vérkeringést, így védettebb leszel a meghűléses betegségekkel szemben.
  • Több energiát használsz fel, hiszen a szervezetednek extra munka az, hogy a testhőmérsékleted szinten tartsa a hideg időjárásban.
  • Ne felejtsd el, hogy közelegnek az ünnepek, ami végeláthatatlan étkezéseket (finomabbnál finomabb ételeket és kísérőként alkoholos italokat) jelent. Rendszeres testmozgás mellett egyszerűbb lesz majd a jövő év eleji „kármentesítés”.
  • Ha a késő őszi időjárásban is rendszeresen sportolsz a szabadban, akkor fokozatosan fog a kardiovaszkuláris rendszered adaptálódni a hideghez, és később, még hidegebb körülmények között sem okoz majd gondot a szabad levegőn való edzés.

 

Motiváció: Koncentrálj a jutalomra!

A hűvös időjárás gyakran egyet jelent a kalóriadús ételek fogyasztásával és az ágyban töltött extra órákkal. Vagyis ilyentájt ritkábban vesszük rá magunkat, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból. És persze jön a tévé előtti kuckózás némi nasival és forró csokival, valamint az ünnepek is. Aztán januártól vagy legkésőbb a tavaszi napsugarak megérkeztével érkezik menetrendszerűen a bűntudat, a kampányszerű életmódváltás sok edzéssel és küzdelemmel a nyári strandformáért. Átgondolva mindezt, biztosan te is belátod, hogy sokkal praktikusabb a megelőzés, mint ez az állandó és fárasztó körforgás. Ha nem hagyod abba, akkor nem is kell mindig elölről kezdened.

Tegyél ki a hűtőre egy olyan fotót magadról, amikor jól érezted magad a bőrödben, amikor úgy érezted: igazán fitt vagy. Legyen az a cél, hogy elérd – de legalábbis a közelébe kerülj – annak az állapotnak.

Hasonlóan működő trükk, ha egy kis motivációra van szükséged az őszi, téli edzések során, hogy nem pakolod el a kedvenc nyári farmered, sortod. Próbáld fel rendszeresen, és ha úgy tapasztalod, egyre nehezebb felhúzni, bekapcsolni, az segíthet elszántabban folytatni a testmozgást a hideg évszakokban is.

 

Ez is érdekelhet: Vesd papírra a céljaid! Hogyan segít az edzésben a motivációs lista?

 

Eddz otthon!

Teljesen rendben van, ha nincs kedved a reggeli mínuszokban kint futni, vagy a fagyott utakon, sötétben elvezetni az edzőteremig. Viszont az őszi, téli edzés hatékony elvégzéséhez az otthonod is remek helyszín lehet, akár eszközök bevetése nélkül, saját testsúlyos gyakorlatokkal is! Ha pedig úgy dönt, hogy szeretne kiegészítőket vásárolni, akkor a nagy sportáruházakban már igen baráti áron tudsz szerezni ugrálókötelet, sztepp-padot, súlyzókat, gumiszalagokat stb.. Emellett túl sokat gondolkodnia sem kell a gyakorlatokon, mert a világhálón rengeteg ingyenes edzésterv, gyakorlatsor található. Ha pedig személyre szabott edzésre tartanál igényt, sok edző az interneten keresztül is elérhető: online saját edzésvideókkal és élő kapcsolat segítségével dolgoznak.

 

Ez is érdekelhet: Otthoni edzés gyakorlatokkal, segítséggel

 

Sportruházat a hideg időre

Gyakran azon múlik a szabadtéri őszi, téli edzés élvezeti faktora, hogy sokan nem vásárolnak kifejezetten hideg időjáráshoz készült sportruházatot, inkább a nyári darabokat próbálják magukra rétegezni. Ez nem a legjobb megoldás, mert például egy réteg téli termofelsőben sokkal kényelmesebben és hatékonyabban tudsz mozogni, mint öt réteg nyáriban. Sok múlik olyan apróságokon, mint egy jó téli kesztyű, zokni, sapka, aláöltözet.

 

Aludj jól!

Azt mindenki tudja, hogy a megfelelő mennyiségű alvás létfontosságú az emberi szervezet számára. Télen általában nincs is gond ezzel, hiszen ilyenkor mindenki szeret sokat aludni. A túl sok alvás azonban éppen olyan káros lehet az egészségre, mint a túl kevés. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres napi 9 órányi alvás 5 százalékkal, 10 órányi 17 százalékkal, 10 óra feletti alvás pedig már 41 százalékkal megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Persze ez esetben is fontos a minőség. Ha bizonytalan vagy abban, hogy az alvásod valójában mennyire mély és pihentető, akkor üzemelj be valamilyen alvásfigyelő applikációt, akár okostelefonon, akár sportkarórán.

 

Ez is érdekelhet: Gyakorlatok a feszes és izmos hasért (videó)

 

Téliesítsd a táplálkozásod!

Bizony az egészséges életmód fontos része a rendszeres testmozgás mellett a helyes táplálkozás is. Meg kell adnod a testednek a szükséges tápanyagokat, hogy a téli extrémebb körülmények és igénybevétel mellett is maximálisan jól tudjon üzemelni.

  • A reggelid tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátot, valamint fehérjét egyaránt. Így stabilizálhatod a vércukorszintet, energikusabb és derűsebb maradhatsz.
  • Az őszi-téli, hidegebb időszakban az ízületi fájdalmak gyakoribbak és erősebbek lehetnek, ezért fogyassz ómega-3 zsírsavat tartalmazó ételeket (halak, olajos magvak) vagy táplálékkiegészítőket. Nem mellesleg az ómega-3 hangulatjavító hatással is rendelkezik.
  • Dobd fel az ételeidet minél gyakrabban gyömbérrel, hagymával és fokhagymával, mert azonkívül, hogy jót tesznek az immunrendszerének, erős ízük természetes módon fog fűteni belülről.

 

Ez is érdekelhet: A természet erejével – Az őszi immunerősítés 9+1 nagyágyúja

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink