Ha természetes módszerekkel próbálsz védekezni a hideg idővel együtt járó megfázásos betegségek ellen, érdemes a táplálkozásod megváltoztatni, és sok-sok immunerősítő élelmiszert fogyasztani.

A természet erejével – Az őszi immunerősítés 9+1 nagyágyúja

1. Citrusfélék

Az immunerősítés alapélelmiszerei közé tartoznak. Természetesen minden évszakban beválnak, hiszen a legtöbben a C-vitamin gyógyító erejében hisznek, ha megfázásról van szó. Népszerű citrusfélék a grépfrút, a narancs, a mandarin, a citrom, a lime és a klementin.

immunerősítés, citrusfélék

Fotó: Shutterstock

Mivel a test nem termel és nem is tárolja a C-vitamint, fontos a megfelelő napi mennyiség beviteléről gondoskodni. Szerencsére ezeket a gyümölcsöket jól bele lehet illeszteni a napi étkezésbe, hiszen önmagukban is fogyaszthatók, de gyümölcslébe, smoothie-ban, turmixokban, köretként, saláta-alapanyagként is megállják a helyüket.

 

2. Brokkoli

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: béta-karotint, folsavat, aszkorbinsavat, tiamint, riboflavint, niacint, kalciumot és vasat. Magas rost- és alacsony kalóriatartalma miatt jól illik minden diétába. Bár nyersen vagy párolva fogyasztva őrzi meg leginkább jótékony hatásait, forró krémlevesként elfogyasztva is jót tesz az egészségnek.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ne csak a virágait fogyaszd, a szárában és a leveleiben magasabb a vastartalom.

 

3. Pirospaprika

A pirospaprika kétszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, és gazdag béta-karotin-forrásnak számít. Amellett, hogy az őszi-téli immunerősítés fontos eleme lehet, segít a bőr és a szem egészségének megőrzésében is, hiszen sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. A csípős paprikában található kapszaicin jó fájdalomcsillapító, különösen fog- és migrénes fejfájás esetén hatékony.

 

Most különösen fontos, hogy odafigyelj a D-vitamin-bevitelre! Ebből a cikkünkből kiderül, hogyan pótold!

 

4. Fokhagyma

Szinte minden baktériumot, vírust és gombát elpusztít, így az immunerősítés kiváló fegyverének számít, különösen az őszi-téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani. Legjobb lenne nyersen enni napi egy-két gerezdet, de sokan erre képtelenek erős íze és illata miatt – az utóbbi ráadásul napokig képes áradni a bőr pórusaiból, a leheletből. Érdemes mártásokhoz, pástétomokhoz adni, pirítósra kenni vagy „csak” a mindennapi főzésnél rendszeresen felhasználni.

 

5. Gyömbér

Immunerősítő tulajdonságát vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönheti. A gyömbér az A-, B-, C- és E-vitamin gazdag forrása, és ásványi anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz: magnézium, foszfor, kálium, kalcium, cink és vas is található benne. A meghűléses betegségek tüneteinek egyik legkiválóbb enyhítője a gyömbérfőzet: egyszerűen csak vékonyan hámozd meg a gyömbért, darabold fel, tedd egy kancsóba, önts rá forró vizet, majd hagyd állni egy kicsit. Egy kis mézzel édesítheted.

 

Kattints ide, és ismerd meg 3 hatásos immunerősítő ital receptjét!

 

6. Joghurt

A joghurtban megtalálható probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként tejsavbaktériumok), amelyeket megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe, jótékony hatást gyakorolnak. Fenntartják, illetve helyreállítják a bélflóra felborult egyensúlyát, támogatják az immunrendszer megfelelő működését a kórokozókkal szemben. A legjobb választás a natúr joghurt, az ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

 

7. Mandula

Az immunrendszer erősítésében az E-vitamin is kulcsfontosságú szerepet tölt be. A diófélék, így például a mandula is gazdag E-vitaminban és egészséges zsírokban, de emellett riboflavint, niacint és B-vitamint is tartalmaz, ami a stressz elleni védekezésben segít.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Uzsonnára fogyassz el egy maréknyi natúr mandulát, ezzel a napi E-vitaminszükséglet szinte 100 százalékát fedezheted.

 

8. Kurkuma

A kurkuma tartalmaz olyan lipopoliszacharidot, mely erősíti a szervezet immunrendszerét, de antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságai is segítik az egészség megőrzését. A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságát aktív hatóanyaga, az értékes kurkumin vegyület adja, így igen hatékony ízületi gyulladás vagy reumatoid artritisz esetén.

 

9. Zöld tea

Az őszi-téli immunerősítés kapcsán a flavonoidokban gazdag zöld tea szintén fontos szerepet kaphat. Erős antioxidáns hatású, ezáltal fokozza az immunrendszer működését. Mivel a zöld teát nem erjesztik, az értékes antioxidánsok megmaradnak benne. Emellett a zöld tea természetesen kiválóan alkalmas a fáradtság csökkentésére is. Jó méregtelenítő, segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításában.

Kíváncsi vagy, hogy készíti dietetikus szakértőnk a zöld teás tápiókapudingot? Kattins ide a receptért!

 

+1: Homoktövis, a csodabogyó!

Tudtad, hogy a homoktövis 190-féle élettanilag előnyös összetevőt és a citromnál tízszer több C-vitamint tartalmaz? A bogyók nyersen, aszalva vagy velőnek kipréselve a legértékesebbek. Többek között erősíti az immunrendszeredet, kimerültség, elesettség és fertőző betegségek esetén is beválik, jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és védenek a káros UV-sugárzástól. A felhasználási módjairól a mindmegette.hu-n olvashatsz részletesen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.