Ha természetes módszerekkel próbálsz védekezni a hideg idővel együtt járó megfázásos betegségek ellen, érdemes a táplálkozásod megváltoztatni, és sok-sok immunerősítő élelmiszert fogyasztani.

A természet erejével – Az őszi immunerősítés 9+1 nagyágyúja

1. Citrusfélék

Az immunerősítés alapélelmiszerei közé tartoznak. Természetesen minden évszakban beválnak, hiszen a legtöbben a C-vitamin gyógyító erejében hisznek, ha megfázásról van szó. Népszerű citrusfélék a grépfrút, a narancs, a mandarin, a citrom, a lime és a klementin.

immunerősítés, citrusfélék

Fotó: Shutterstock

Mivel a test nem termel és nem is tárolja a C-vitamint, fontos a megfelelő napi mennyiség beviteléről gondoskodni. Szerencsére ezeket a gyümölcsöket jól bele lehet illeszteni a napi étkezésbe, hiszen önmagukban is fogyaszthatók, de gyümölcslébe, smoothie-ban, turmixokban, köretként, saláta-alapanyagként is megállják a helyüket.

 

2. Brokkoli

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: béta-karotint, folsavat, aszkorbinsavat, tiamint, riboflavint, niacint, kalciumot és vasat. Magas rost- és alacsony kalóriatartalma miatt jól illik minden diétába. Bár nyersen vagy párolva fogyasztva őrzi meg leginkább jótékony hatásait, forró krémlevesként elfogyasztva is jót tesz az egészségnek.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ne csak a virágait fogyaszd, a szárában és a leveleiben magasabb a vastartalom.

 

3. Pirospaprika

A pirospaprika kétszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, és gazdag béta-karotin-forrásnak számít. Amellett, hogy az őszi-téli immunerősítés fontos eleme lehet, segít a bőr és a szem egészségének megőrzésében is, hiszen sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. A csípős paprikában található kapszaicin jó fájdalomcsillapító, különösen fog- és migrénes fejfájás esetén hatékony.

 

Most különösen fontos, hogy odafigyelj a D-vitamin-bevitelre! Ebből a cikkünkből kiderül, hogyan pótold!

 

4. Fokhagyma

Szinte minden baktériumot, vírust és gombát elpusztít, így az immunerősítés kiváló fegyverének számít, különösen az őszi-téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani. Legjobb lenne nyersen enni napi egy-két gerezdet, de sokan erre képtelenek erős íze és illata miatt – az utóbbi ráadásul napokig képes áradni a bőr pórusaiból, a leheletből. Érdemes mártásokhoz, pástétomokhoz adni, pirítósra kenni vagy „csak” a mindennapi főzésnél rendszeresen felhasználni.

 

5. Gyömbér

Immunerősítő tulajdonságát vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönheti. A gyömbér az A-, B-, C- és E-vitamin gazdag forrása, és ásványi anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz: magnézium, foszfor, kálium, kalcium, cink és vas is található benne. A meghűléses betegségek tüneteinek egyik legkiválóbb enyhítője a gyömbérfőzet: egyszerűen csak vékonyan hámozd meg a gyömbért, darabold fel, tedd egy kancsóba, önts rá forró vizet, majd hagyd állni egy kicsit. Egy kis mézzel édesítheted.

 

Kattints ide, és ismerd meg 3 hatásos immunerősítő ital receptjét!

 

6. Joghurt

A joghurtban megtalálható probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként tejsavbaktériumok), amelyeket megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe, jótékony hatást gyakorolnak. Fenntartják, illetve helyreállítják a bélflóra felborult egyensúlyát, támogatják az immunrendszer megfelelő működését a kórokozókkal szemben. A legjobb választás a natúr joghurt, az ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

 

7. Mandula

Az immunrendszer erősítésében az E-vitamin is kulcsfontosságú szerepet tölt be. A diófélék, így például a mandula is gazdag E-vitaminban és egészséges zsírokban, de emellett riboflavint, niacint és B-vitamint is tartalmaz, ami a stressz elleni védekezésben segít.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Uzsonnára fogyassz el egy maréknyi natúr mandulát, ezzel a napi E-vitaminszükséglet szinte 100 százalékát fedezheted.

 

8. Kurkuma

A kurkuma tartalmaz olyan lipopoliszacharidot, mely erősíti a szervezet immunrendszerét, de antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságai is segítik az egészség megőrzését. A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságát aktív hatóanyaga, az értékes kurkumin vegyület adja, így igen hatékony ízületi gyulladás vagy reumatoid artritisz esetén.

 

9. Zöld tea

Az őszi-téli immunerősítés kapcsán a flavonoidokban gazdag zöld tea szintén fontos szerepet kaphat. Erős antioxidáns hatású, ezáltal fokozza az immunrendszer működését. Mivel a zöld teát nem erjesztik, az értékes antioxidánsok megmaradnak benne. Emellett a zöld tea természetesen kiválóan alkalmas a fáradtság csökkentésére is. Jó méregtelenítő, segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításában.

Kíváncsi vagy, hogy készíti dietetikus szakértőnk a zöld teás tápiókapudingot? Kattins ide a receptért!

 

+1: Homoktövis, a csodabogyó!

Tudtad, hogy a homoktövis 190-féle élettanilag előnyös összetevőt és a citromnál tízszer több C-vitamint tartalmaz? A bogyók nyersen, aszalva vagy velőnek kipréselve a legértékesebbek. Többek között erősíti az immunrendszeredet, kimerültség, elesettség és fertőző betegségek esetén is beválik, jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és védenek a káros UV-sugárzástól. A felhasználási módjairól a mindmegette.hu-n olvashatsz részletesen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink