Szeretnél kipróbálni egy egyszerűen elkészíthető, mégis különleges édességet? Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász glutén- és tejmentes receptjét ajánljuk!

Egyszerűen különleges: zöld teás tápiókapuding

A zöld teás tápiókapuding egy igazán frissítő, gluténmentes, tejmentes, vegán pudingváltozat. A zöld tea jót tesz a szív- és érrendszernek, emellett segít megelőzni a daganatos betegségeket. Aki szeretné kicsit lejjebb vinni az édesség kalóriatartalmát, az helyettesítse a mézet energiamentes édesítőszerrel. A tápiókagyöngy egy részét lecserélhetjük 1-2 evőkanál chiamagra is.

 

Miből készül a tápiókapuding?

Tápiókagyöngyökből. A tápióka a manióka növény gyökér feldolgozott változata, leggyakrabban apró gyöngyök, liszt, szirup formájában használják fel, a pudingok fő alapanyaga, de levesek, mártások sűrítésére is alkalmas. A tápiókagyöngy teljesen semleges ízű, így számtalan módon ízesíthető. Főzés hatására kissé megnő, áttetsző, kocsonya állagú gömböcskékké válik. Drogériákban, bioboltokban, reform élelmiszereket árusító webáruházakban beszerezhető.

 

Zöld teás tápiókapuding

Hozzávalók (2-3 személyre):

75 g tápiókagyöngy

100 ml víz

350 ml mandulaital

10 g zöldteapor (Matcha tea)

50 g méz

½ db citrom leve

csipet só

A díszítéshez:

15 g szeletelt mandula

friss gyümölcsök

 

Elkészítése:

1. A tápiókagyöngyöt tegyük egy lábosba, amiben majd főzni fogjuk, és öntsük fel a vízzel. Hagyjuk így állni kb. 15 percig, amíg felszívja az összes nedvességet. Ezután öntsük hozzá a mandulatejet, és lassú tűzön főzzük addig, amíg megduzzadnak és áttetszőek lesznek a gyöngyök. Közben folyamatosan kevergessük.

2. Vegyük le a tűzről, és ha már nem forr a tápiókapuding, ízesítsük a citrom kifacsart lévével, a zöldteaporral, a mézzel és a csipet sóval. Osszuk szét pudingoskelyhekbe, majd tegyük a hűtőbe dermedni.

3. Amíg a pudingunk hűl, addig a szeletelt mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg. Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg mandulával és friss gyümölcsökkel.

Elkészítési idő: 35 perc

 

DF-tippek:

  • Szeletelt mandula helyett kókuszreszelékkel is megszórhatod.
  • Nagyon jól illenek mellé a bogyós gyümölcsök, az őszibarack és a mangó is! Készíthetsz hozzá darabos gyümölcsöntetet, amit egyszerűen csak kanalazz a desszert tetejére, majd hűtsd le az édességet.
  • Amennyiben házi gyümölcslekvárral tálalod, magát a tápiókapudingot készítheted kevésbé édesre!

 

tápiókapuding gyümölcsökkel

A tápiókapudingot tálalhatjuk házi gyümölcsöntettel
Fotó: Shutterstock

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.