A gesztenye nemcsak magában vagy édességekben, esetleg köretként finom, de ízletes, melengető, édeskés-fűszeres leves is készülhet belőle a hideg napokra!

Így készül az ínycsiklandó gesztenyekrémleves!

A gesztenye szezonjában érdemes kicsit elkanyarodni a jól ismert, közkedvelt tejszínhabos gesztenyepürétől, és más fogásokban is kipróbálni a szelídgesztenyét. A klasszikus őszi-téli fűszerekkel, hagymával, zellerrel, tejszínnel dúsított gesztenyekrémleves mind a hétköznapokon, mind az ünnepi alkalmakkor remek választás!

gesztenyekrémleves

Fotó: Shutterstock

Gesztenyéhez a szezonon kívül is hozzá lehet jutni, és nemcsak massza formában, hiszen védőgázas csomagolásban már sok helyen kapható natúr főtt gesztenye. A gesztenyekrémleves mindkettőből, azaz natúr főtt gesztenyéből vagy a sima, cukrozatlan gesztenyemasszából is elkészíthető.

 

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g megtisztított gesztenye vagy natúr gesztenyemassza

2 ek vaj

600 ml zöldségalaplé

1 szál angol zeller

½ rúd póréhagyma

1 gerezd fokhagyma

200 ml fehérbor

100 ml 10%-os főzőtejszín

frissen őrölt szerecsendió

csipetnyi őrölt szegfűszeg

só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

1. A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, a zúzott fokhagymát és feldarabolt zellert. Kevergetés mellett pároljuk együtt 5 percig.

2. Keverjük az alaphoz gesztenyét és az alaplevet. Fűszerezzük, majd öntsük hozzá a bort. Forralás után lassan kevergetve főzzük 30 percig. Ezalatt a gesztenye teljesen megpuhul és összeérnek az ízek.

3. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel pürésítsük selymes állagúra.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Tudtad?

A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak. (Forrás: mindmegette.hu)

 

Még több egészséges finomság őszre, télre:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink