A gesztenye nemcsak magában vagy édességekben, esetleg köretként finom, de ízletes, melengető, édeskés-fűszeres leves is készülhet belőle a hideg napokra!

Így készül az ínycsiklandó gesztenyekrémleves!

A gesztenye szezonjában érdemes kicsit elkanyarodni a jól ismert, közkedvelt tejszínhabos gesztenyepürétől, és más fogásokban is kipróbálni a szelídgesztenyét. A klasszikus őszi-téli fűszerekkel, hagymával, zellerrel, tejszínnel dúsított gesztenyekrémleves mind a hétköznapokon, mind az ünnepi alkalmakkor remek választás!

gesztenyekrémleves

Fotó: Shutterstock

Gesztenyéhez a szezonon kívül is hozzá lehet jutni, és nemcsak massza formában, hiszen védőgázas csomagolásban már sok helyen kapható natúr főtt gesztenye. A gesztenyekrémleves mindkettőből, azaz natúr főtt gesztenyéből vagy a sima, cukrozatlan gesztenyemasszából is elkészíthető.

 

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g megtisztított gesztenye vagy natúr gesztenyemassza

2 ek vaj

600 ml zöldségalaplé

1 szál angol zeller

½ rúd póréhagyma

1 gerezd fokhagyma

200 ml fehérbor

100 ml 10%-os főzőtejszín

frissen őrölt szerecsendió

csipetnyi őrölt szegfűszeg

só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

1. A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, a zúzott fokhagymát és feldarabolt zellert. Kevergetés mellett pároljuk együtt 5 percig.

2. Keverjük az alaphoz gesztenyét és az alaplevet. Fűszerezzük, majd öntsük hozzá a bort. Forralás után lassan kevergetve főzzük 30 percig. Ezalatt a gesztenye teljesen megpuhul és összeérnek az ízek.

3. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel pürésítsük selymes állagúra.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Tudtad?

A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak. (Forrás: mindmegette.hu)

 

Még több egészséges finomság őszre, télre:

Hozzászólások

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Vágjunk bele az orvosi diétába szakember segítségével!
Praktikus tippekkel, trükkökkel pl. szaktanácsadással elérhetjük a kívánt alakot, és ismét jól érezhetjük magunkat a bőrünkben.
Hogyan kerülhető el a jojóeffektus a ketogén diéta után?
Hogyan lehet a ketogén diétáról visszatérni a „normális”, kiegyensúlyozott étrendhez anélkül, hogy visszahíznánk a leadott kilókat? Fülöp Lili dietetikus válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.