Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.

Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával

A gyümölcsök tökéletes hozzávalói lehetnek a sós ételeknek is, az alma és a sertéskaraj pedig legendásan jó párost alkot – a sült, édeskés lila hagyma pedig csak a ráadás! A sovány sertéskaraj sült almával egy igazi őszies fogás, köretnek bármilyen zöldség jöhet mellé, amit érdemes együtt sütni a hússal: zöldbab (mi ezt választottuk), kelbimbó, sütőtök, édesburgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, bármi jöhet!

sertéskaraj sült almával

Fotó: Shutterstock

A sült alma elkészítéséhez ehhez a recept barna cukrot és mézet is felsorol hozzávalóként, de az előbbit elhagyhatod. Így talán kevésbé lesz karamellizált a gyümölcs, viszont spórolsz a kalóriákkal, az ízhatás pedig így is fenséges lesz. A sovány sertéskaraj sült almával igazán nem bonyolult étel, és nagyjából 45 perc alatt elkészül. Laktató, egészséges, tökéletes vendégváráshoz is.

Egy kis útmutató a húshoz:

  • Amennyiben csontos sertéskarajból készíted az ételt, még zamatosabb lesz a hús (ebben az esetben kérd a hentesnél felszeletelve).
  • Ha arra törekszel, hogy minél soványabb húst válassz, akkor a hosszú és rövid karaj közül dönts az utóbbi mellett, mert a kettő közül ez a kicsivel soványabb, szárazabb.

 

Sertéskaraj sült almával és lila hagymával

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet, nagyjából 2 cm vastag sertéskaraj (összesen kb. 200 g)

2 ek sótlan vaj

1 ek apróra vágott friss zsálya (vagy rozmaring)

frissen őrölt fekete bors

300 g mirelit egész zöldbab

2 fel lila hagyma

2 ek olívaolaj + a tepsihez

3 gerezd fokhagyma

friss zöldfűszer a tálaláshoz

A sült almához:

2 ek sótlan vaj

2 db nagyobb alma

2 ek barna cukor

¼ tk őrölt fahéj

csipetnyi őrölt szerecsendióval

3 ek méz

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy tepsit kenjünk ki olajjal.

2. Közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. A hússzeletek mindkét oldalát dörzsöljük be az aprított zsályával, majd sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük a szeleteket a serpenyőbe, és mindkét oldalukat pirítsuk meg, azaz oldalanként kb. 2-3 perc alatt süssük elő.

3. Tegyük a hússzeleteket az előkészített serpenyőbe (csepegtessük rá a serpenyőből a szaftot is, ha maradt). Szórjuk mellé a zöldbabot és a feldarabolt lila hagymát, csepegtessük meg az olívaolajjal, szórjuk rá az átnyomott fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.

4. Süssük addig, amíg a hús kellően meg nem puhul – nagyjából 15-20 perc alatt elkészül. De ha van otthon konyhai digitális hőmérőnk, azzal is ellenőrizhetjük, akkor jó, ha kb. 60-70 Celsius fokos a maghőmérséklete a húsnak.

5. Miközben a hús sül, készítsük el az almát. A serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes hőmérsékleten, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt almát, majd szórjuk meg a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval. Időnként megkeverve pároljuk nagyjából 3-4 percig. Ekkor adjuk hozzá a mézet, és néha megkevergetve pároljuk további 5 percig, míg a szósz besűrűsödik.

6. Amint kész a hús és a zöldségek, tálaljuk a sült almával. Ízlés szerint szórjuk meg friss zöldfűszerrel, például petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 45 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől
Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket!
Az egészséges napfürdő 7 szabálya
Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással?
12 szépségtipp, ha sosincs időd magadra
Folyton rohansz, és arra is alig van időd, hogy reggelente megmosd a fogad és megfésülködj? Ugyanakkor te is szeretnél tündökölni? Akkor ezeket a szuper ötleteket neked találták ki.
Kiderült, kik a világ legegészségesebb emberei, lesd el a titkuk!
A világ különböző pontjain más-más trükkökkel tartják formában agukat a hölgyek.
Itt a nagy szerelmi horoszkóp: augusztusban megtalálod az igazi párod
Lássuk, neked vajon mit ígérnek a csillagok!
Kipróbálta már a kender termékeket?
A kender a kannabisz családjába tartozó növény, amely a CBD olaj alkotó elemeinek fő forrása. Sok ember egyre többet olvas, hall a CBD termékek hatásáról, de eddig fenntartásai voltak, hiszen sokan összemossák a tiltott vadkenderrel.
Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!
Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.
5 nyári étel, ami látványosan felpörgeti a fogyást
Mutatjuk, mit érdemes enni, hogy gyorsabban eltűnjenek a kilók!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.