Szabad vagy nem szabad? Gyakran teszik fel a babbal kapcsolatban ezt a kérdést a diétázók. Nos, kutatások sora bizonyítja, hogy a hüvelyes növények, így például a bab, a lencse vagy a csicseriborsó fogyasztása segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól.

Gyors, egyszerű, de mégis laktató ebéd, ha diétázol

A babfélékről és hüvelyesekről általánosságban sok rosszat hallani, mert viszonylag magas a kalóriatartalmuk, és ebből egyenes arányosan következik, hogy a diétázók többnyire igyekeznek kerülni őket. Pedig a babféléknek és egyéb hüvelyeseknek számos olyan előnyös tulajdonságuk van, mely miatt hasznos segítői lehetnek a fogyókúrának.

Így fogyasztanak a babok

A hüvelyesek általánosságban gazdagok növényi fehérjékben, ami miatt laktatóak, és hosszan eltelítenek, így csökkentve a kalóriabevitelt. Jelentős mennyiségű rezisztens keményítő is található bennük, ami jót tesz az emésztés egészségének. Ezenkívül kutatások szólnak róla, hogy a hüvelyesek fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a koleszterinszintre is jó hatással van. 100 gramm főtt vesebabban 84 kalória van. Kutatások igazolják, hogy szénhidrátszegény ételekkel fogyasztva a vesebab csökkenti a vércukorszint ingadozását evés után.

Csilis bab húsgolyókkal

Hozzávalók (4 személyre):

  • 300 g tarkabab de lehet konzerv is
  • 50 ml olaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 ek paradicsompüré
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ½ tk őrölt római kömény
  • ½ tk őrölt koriander
  • 1-2 db csilipaprika
  • 100 g sárgarépa
  • 400 g darált marhahús
  • bors

ELKÉSZÍTÉS:

1 Áztasd a babot hideg vízbe egy éjszakára. Másnap forrósíts fel olajat, és piríts meg rajta a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát 1 percig. Add hozzá a leszűrt, majd átöblített babot, a paradicsompürét, a meghámozott, átnyomott fokhagymát, az őrölt római köményt és koriandert, valamint a kimagozott, felaprított csilit. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon, időnként megkeverve főzd 1 órán át. Ha szükséges, közben pótold az elpárolgott folyadékot. Ha konzervet használsz nem kell ilyen hosszan főzni.

2 Add a babos raguhoz a meghámozott, felkockázott répát, és főzd együtt további néhány percig. Tedd tálba a darált húst, sózd, borsozd meg, és alaposan dolgozd össze. Nedves kézzel formáz a húsmasszából gombócokat, rendezd el azokat a babos ragu tetején, és főzd az ételt további 30 percig. Forrón tálald. Friss korianderlevelekkel díszítve, továbbá egy kevés tejföllel meglocsolva mennyei.

Elkészítési idő: 100 perc + áztatás

Egy adag: 575 kcal

Tipp: Az étel sütőben is elkészíthető.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink