A válasz nem egyértelmű, hiszen az egészséges táplálkozás fogalma nemcsak a tápanyagok mennyiségét és minőségét, hanem az étkezés rendszerességét, időzítését, módját és körülményeit is magában foglalja. Az alábbiakban olyan tippeket hoztunk, amelyek segíthetnek, hogy egy gasztronómiai utazás során is megőrizhessük az egészséges táplálkozás alapelveit.
Válasszuk a minőséget a mennyiség helyett!
Mivel a Michelin-csillagos éttermekben általában a nagy adagok helyett, a kifinomult ízek és a friss és minőségi alapanyagok dominálnak, érdemes a Michelin Budapest ajánlása alapján választani éttermet.
Egy ilyen étteremben nem kell attól tartanunk, hogy túl sokat fogunk enni, cserébe lehetőségünk van élvezni a gasztronómia művészetét. Figyeljünk oda, hogy ne együnk túl gyorsan és az ételek mellé ne fogyasszunk túl sok alkoholt!
Figyeljünk oda az étel összetételére!
A fine dining Budapest számos éttermében meghatározó irányzat, így nem csak a csillaggal minősített helyeken próbálhatjuk ki a különleges ételeket. Egy étkezés egy Michelin-csillagos étteremben azért is nagyszerű programötlet a fitt életmód követőinek, mert a legtöbb hagyományos étteremben nem könnyű megtalálni az egészséges táplálkozásnak megfelelő ételösszetételt. Persze a fine dining éttermekben is használnak zsírokat, cukrot, sót és fűszereket, azonban csakis a tökéletesen harmonikus ízélmény elérése érdekében.
Ha ezeket az összetevőket kis mértékben sem fogyasztjuk, érdemes előre tájékozódni az étlapról. Ha pedig vacsora közben nem vagyunk biztosak abban, hogy mi kerül a tányérunkra, kérdezzük meg a személyzetet. Nem árt tudni, hogy ha egy fine dining étterembe látogatunk, speciális kérésünket előre, lehetőleg már a foglaláskor jelezni kell.
Ne hagyjuk figyelmen kívül az étkezés környezetét!
A Michelin-csillagos éttermekben nemcsak az étel, hanem az étkezés környezete is fontos szerepet játszik abban, hogy az élmény igazán különleges legyen. A kellemes hangulat, a nyugodt légkör, a szép berendezés, a jó társaság és a figyelmes kiszolgálás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az étkezés ne csak a testünknek, hanem a lelkünknek is jót tegyen.
Ne siessünk el az étkezést! Szánjunk elég időt az ízek megismerésére, beszélgessünk a társaságunkkal és ne nézegessük a telefonunkat!