A magyar fővárosban számos olyan étterem működik, amelyek a legmagasabb színvonalú gasztronómiai élményt kínálják a vendégeknek. De vajon lehetséges-e egészségesen táplálkozni ezekben a fine dining helyeken?

Az egészséges táplálkozás és a fine dining találkozása

A válasz nem egyértelmű, hiszen az egészséges táplálkozás fogalma nemcsak a tápanyagok mennyiségét és minőségét, hanem az étkezés rendszerességét, időzítését, módját és körülményeit is magában foglalja. Az alábbiakban olyan tippeket hoztunk, amelyek segíthetnek, hogy egy gasztronómiai utazás során is megőrizhessük az egészséges táplálkozás alapelveit.

Válasszuk a minőséget a mennyiség helyett!

Mivel a Michelin-csillagos éttermekben általában a nagy adagok helyett, a kifinomult ízek és a friss és minőségi alapanyagok dominálnak, érdemes a Michelin Budapest ajánlása alapján választani éttermet.

Egy ilyen étteremben nem kell attól tartanunk, hogy túl sokat fogunk enni, cserébe lehetőségünk van élvezni a gasztronómia művészetét. Figyeljünk oda, hogy ne együnk túl gyorsan és az ételek mellé ne fogyasszunk túl sok alkoholt!

Figyeljünk oda az étel összetételére!

A fine dining Budapest számos éttermében meghatározó irányzat, így nem csak a csillaggal minősített helyeken próbálhatjuk ki a különleges ételeket. Egy étkezés egy Michelin-csillagos étteremben azért is nagyszerű programötlet a fitt életmód követőinek, mert a legtöbb hagyományos étteremben nem könnyű megtalálni az egészséges táplálkozásnak megfelelő ételösszetételt. Persze a fine dining éttermekben is használnak zsírokat, cukrot, sót és fűszereket, azonban csakis a tökéletesen harmonikus ízélmény elérése érdekében.

Ha ezeket az összetevőket kis mértékben sem fogyasztjuk, érdemes előre tájékozódni az étlapról. Ha pedig vacsora közben nem vagyunk biztosak abban, hogy mi kerül a tányérunkra, kérdezzük meg a személyzetet. Nem árt tudni, hogy ha egy fine dining étterembe látogatunk, speciális kérésünket előre, lehetőleg már a foglaláskor jelezni kell.

Képek forrása: canva.com

Ne hagyjuk figyelmen kívül az étkezés környezetét!

A Michelin-csillagos éttermekben nemcsak az étel, hanem az étkezés környezete is fontos szerepet játszik abban, hogy az élmény igazán különleges legyen. A kellemes hangulat, a nyugodt légkör, a szép berendezés, a jó társaság és a figyelmes kiszolgálás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az étkezés ne csak a testünknek, hanem a lelkünknek is jót tegyen.

Ne siessünk el az étkezést! Szánjunk elég időt az ízek megismerésére, beszélgessünk a társaságunkkal és ne nézegessük a telefonunkat!

 

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink