Rágcsálni- vagy kanalaznivalók, amelyek formában tartják – szó szerint is – a szívet. Finomak, és út közben is fogyaszthatók. Talál köztük olyat, amelyet nyaralás alatt tud kipróbálni, de olyat is, amellyel uzsonnára lepheti meg magát. Könnyűek és egészségesek, nem csak szívét és érrendszerét segítik, a fogyókúrájában is támogatják.

10+1 szívvédő nasi

1. Zöldségek hummuszba mártogatva

A friss zöldségek, amelyekben most dúskálunk, alig tartalmaznak kalóriát, viszont tömve vannak antioxidánsokkal és jóllakató rostokkal. A rostok ráadásul a koleszterin-szintet is segítenek alacsonyan tartani. A hummusz –csicseriborsó püré – nagyszerű fehérje alternatíva – telített zsírok nélkül.

2. Gyümölcsnyárs étcsokiba mártva

A gyümölcsök is sokféle antioxidánst tartalmaznak, így nem csak a szívét óvják, hanem segítenek megelőzni bizonyos rákfélék kialakulását is. A sötét étcsoki pedig magas koncentrációban tartalmaz flavinolokat – amelyek szintén antioxidánsfélék

3. Kantalupdinnye fahéjas túróval és bogyós gyümölccsel töltve

Vágjon félbe egy dinnyét, és töltse meg sovány (probiotikus, esetleg amerikai típusú cottage) túróból, kiskanálnyi fahéjból, ribizliből, szederből, málnából, áfonyából készült töltelékkel. A gyümölcsök ismét az antioxidánsok miatt kerültek ebbe a laktató és finom desszertbe, a túró pedig azért, hogy hozzájussunk napi tejtermék-adagunkhoz és jóllakjunk. Így nem fogjuk a szívünket telített zsírokkal terhelni.

kantalupdinnye, dinnye

Töltse meg a kantalupdinnyét sovány túróval!

4. Joghurt diófélékkel és gyümölccsel

A napi telített zsírmentes tejtermék-adagunkat így is kielégíthetjük: natúr joghurt, friss gyümölcsök, darált dió és apróra vágott mogyoró. Utóbbiak telítetlen zsírsavakkal „kenik át” az ereinket.

5. Krémsajt tofuval, bogyós gyümölcsökkel és szőlőlével

A tofu nagyszerű fehérjehelyettesítő, hiszen a húsokkal ellentétben nem tartalmaz telített zsírokat. A bogyós gyümölcsök, a szőlő és a gránátalma pedig ismét tele van szívvédő, érrendszert támogató antioxidánsokkal.

6. A nagyi levese

Zöldségalapléből (ha lassú tűzön forraljuk, nem tűnnek el belőle teljesen az antioxidánsok) babbal, sárgarépával, borsóval, fehérrépával főzzünk sűrű levest, majd fűszerezzük friss zöldfűszerekkel. Szójatejjel, lefölözött tejjel vagy alacsony zsírtartalmú tejjel ’krémesíthetjük’, de figyeljünk arra, hogy ne sózzuk túl. Szívünk örülni fog a sok rostanyagnak.

7. Brownie aszaltszilva-pürével

Az amerikai típusú, csokis sütit nem kell bemutatni: a pürésített aszaltszilvával pedig olyasmit adunk az egyébként kalóriadús süteményhez, ami miatt kevesebb olajat, kevesebb vajat kell beletennünk. A gyümölcsök ugyanakkor rostjaikkal és antioxidánsaikkal biztosítják az alacsonyabb koleszterin-szintet és a szívsejtek hosszabb élettartamát.

8. Tofu és szójatej

A két alapanyag önmagában fogyasztva is tökéletes: akár sajtot, akár tejet helyettesítünk velük. (Ezt egyébként minden receptnél megtehetjük.) Szívbarát proteinben gazdag mindkettő, ugyanakkor kevesebb bennük a szívet olajokkal és más zsírokkal eldugaszoló kalória.

9. Almaszószos muffin

Az almaszósz – és a külföldön elterjedt almavaj – az egyik legjobb nedvesítőanyag, amit tortáknál, muffinoknál használhatunk. Ha ezzel helyettesítjük a tejet/olajat, akkor nem csak gyümölcsös ízhez jutunk, hanem némi vitamint, rostot és antioxidánst is vittünk be a káros – és sok kalóriát tartalmazó – zsírok helyett. Ez a legjobb adalékanyag, jól megfér a többi hozzávalóval.

10. Diákcsemege

A fentiek alapján már ön is kitalálhatja miért. Nem kell ecsetelnünk az előnyeit: finom, édes, alacsony zsírtartalmú, viszont rostban gazdag, tele antioxidánsokkal és egészséges fehérjékkel.

diakcsemege, nasi, snack

A magvak a népszerű mediterrán diétában is ajánlottak.

+1 Fasírozott

Persze kicsit másként: a vörös húst helyettesítsük tofu és fehér baromfihús keverékével. (A tofut érezni sem fogja). Extra adag proteinhez jut.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink