Rágcsálni- vagy kanalaznivalók, amelyek formában tartják – szó szerint is – a szívet. Finomak, és út közben is fogyaszthatók. Talál köztük olyat, amelyet nyaralás alatt tud kipróbálni, de olyat is, amellyel uzsonnára lepheti meg magát. Könnyűek és egészségesek, nem csak szívét és érrendszerét segítik, a fogyókúrájában is támogatják.

10+1 szívvédő nasi

1. Zöldségek hummuszba mártogatva

A friss zöldségek, amelyekben most dúskálunk, alig tartalmaznak kalóriát, viszont tömve vannak antioxidánsokkal és jóllakató rostokkal. A rostok ráadásul a koleszterin-szintet is segítenek alacsonyan tartani. A hummusz –csicseriborsó püré – nagyszerű fehérje alternatíva – telített zsírok nélkül.

2. Gyümölcsnyárs étcsokiba mártva

A gyümölcsök is sokféle antioxidánst tartalmaznak, így nem csak a szívét óvják, hanem segítenek megelőzni bizonyos rákfélék kialakulását is. A sötét étcsoki pedig magas koncentrációban tartalmaz flavinolokat – amelyek szintén antioxidánsfélék

3. Kantalupdinnye fahéjas túróval és bogyós gyümölccsel töltve

Vágjon félbe egy dinnyét, és töltse meg sovány (probiotikus, esetleg amerikai típusú cottage) túróból, kiskanálnyi fahéjból, ribizliből, szederből, málnából, áfonyából készült töltelékkel. A gyümölcsök ismét az antioxidánsok miatt kerültek ebbe a laktató és finom desszertbe, a túró pedig azért, hogy hozzájussunk napi tejtermék-adagunkhoz és jóllakjunk. Így nem fogjuk a szívünket telített zsírokkal terhelni.

kantalupdinnye, dinnye

Töltse meg a kantalupdinnyét sovány túróval!

4. Joghurt diófélékkel és gyümölccsel

A napi telített zsírmentes tejtermék-adagunkat így is kielégíthetjük: natúr joghurt, friss gyümölcsök, darált dió és apróra vágott mogyoró. Utóbbiak telítetlen zsírsavakkal „kenik át” az ereinket.

5. Krémsajt tofuval, bogyós gyümölcsökkel és szőlőlével

A tofu nagyszerű fehérjehelyettesítő, hiszen a húsokkal ellentétben nem tartalmaz telített zsírokat. A bogyós gyümölcsök, a szőlő és a gránátalma pedig ismét tele van szívvédő, érrendszert támogató antioxidánsokkal.

6. A nagyi levese

Zöldségalapléből (ha lassú tűzön forraljuk, nem tűnnek el belőle teljesen az antioxidánsok) babbal, sárgarépával, borsóval, fehérrépával főzzünk sűrű levest, majd fűszerezzük friss zöldfűszerekkel. Szójatejjel, lefölözött tejjel vagy alacsony zsírtartalmú tejjel ’krémesíthetjük’, de figyeljünk arra, hogy ne sózzuk túl. Szívünk örülni fog a sok rostanyagnak.

7. Brownie aszaltszilva-pürével

Az amerikai típusú, csokis sütit nem kell bemutatni: a pürésített aszaltszilvával pedig olyasmit adunk az egyébként kalóriadús süteményhez, ami miatt kevesebb olajat, kevesebb vajat kell beletennünk. A gyümölcsök ugyanakkor rostjaikkal és antioxidánsaikkal biztosítják az alacsonyabb koleszterin-szintet és a szívsejtek hosszabb élettartamát.

8. Tofu és szójatej

A két alapanyag önmagában fogyasztva is tökéletes: akár sajtot, akár tejet helyettesítünk velük. (Ezt egyébként minden receptnél megtehetjük.) Szívbarát proteinben gazdag mindkettő, ugyanakkor kevesebb bennük a szívet olajokkal és más zsírokkal eldugaszoló kalória.

9. Almaszószos muffin

Az almaszósz – és a külföldön elterjedt almavaj – az egyik legjobb nedvesítőanyag, amit tortáknál, muffinoknál használhatunk. Ha ezzel helyettesítjük a tejet/olajat, akkor nem csak gyümölcsös ízhez jutunk, hanem némi vitamint, rostot és antioxidánst is vittünk be a káros – és sok kalóriát tartalmazó – zsírok helyett. Ez a legjobb adalékanyag, jól megfér a többi hozzávalóval.

10. Diákcsemege

A fentiek alapján már ön is kitalálhatja miért. Nem kell ecsetelnünk az előnyeit: finom, édes, alacsony zsírtartalmú, viszont rostban gazdag, tele antioxidánsokkal és egészséges fehérjékkel.

diakcsemege, nasi, snack

A magvak a népszerű mediterrán diétában is ajánlottak.

+1 Fasírozott

Persze kicsit másként: a vörös húst helyettesítsük tofu és fehér baromfihús keverékével. (A tofut érezni sem fogja). Extra adag proteinhez jut.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink