Legtöbbször az időhiány akadályoz meg bennünket az egészséges étkezésben, hiszen mennyivel egyszerűbb és gyorsabb kibontani egy csomag sós rágcsát, mint megpucolni valamilyen zöldséget, vagy kiszaladni a sarki gyorsétterembe, mint előző este főzőcskézni otthon és bevinni dobozban az ételt a munkahelyünkre. Pedig könnyen megelőzhetnénk ezeket a kilengéseket: mindössze hetente körülbelül kétszer fél-egy órát kellene rászánnunk, hogy összekészítsük a következő napok egészséges ételeit. Keri Glassman dietetikus összegyűjtött pár alapélelmiszert, amelyekből pillanatok alatt készíthetünk ételt, ráadásul egész héten segítenek abban, hogy egészséges, tápanyagokban és vitaminokban gazdag legyen a táplálkozásunk.
Quinoa
Megfőzni mindössze pár perc, és nem kell ahhoz nagy konyhaművésznek lenni, hogy elkészítsünk egy tállal ebből a szuper élelmiszerből. Főzzük meg enyhén sós, kétszeres vízmennyiségben, forrás után a tűzről levéve, fedő alatt pároljuk körülbelül 10-15 percig. Ha kihűlt, porciózzuk adagokra, majd tegyük be a fagyasztóba. Így a hét bármelyik napján elég csak kivenni a hűtőből és máris megvan a tökéletes köret vagy éppen saláta-alapanyag. De reggelire is jó választás: némi mandulatejjel és dióval elkeverve, igazi energiabomba az álmos téli reggeleken.
Keménytojás
Ha egészséges rágcsára vágyik, jöhet a keménytojás. Gyorsan megfő, nem romlik könnyen, ráadásul akárhová magával viheti, nem kell bonyolult tárolási módszerekkel vesződnie. Önmagában is finom és laktató – arról nem is beszélve, milyen alacsony a kalória- és milyen magas a fehérjetartalma – pár friss zöldséggel kiegészítve pedig szuper uzsonnát készíthet belőle percek alatt. Reggel, készülődés közben főzze meg a tojást, tegye hűtőbe a munkahelyén, hogy bármikor kéznél legyen, ha megéhezik.
Zabkása
A reggeli rohanásban legtöbbször nincs idő főzőcskézéssel bajlódni, de van egy jó hírünk: a zabkása akkor a legjobb, ha fogyasztás előtt jó pár órát állni hagyjuk. Áztasson be este egy negyedcsészényi zabpelyhet mandulatejbe, majd hagyja állni a hűtőben éjjel. Reggel dobjon bele egy evőkanálnyi chiamagot, vágjon bele banánt, szórjon rá kis fahéjat, és már kész is a laktató, finom, egészséges reggeli, amely segít, hogy délig ne éhezzen meg. És még főzni sem kell.
Nyers zöldségek
Finom, egészséges falatok. Vágjon fel sárgarépát, zellert, szedje rózsáira a brokkolit és a karfiolt, aprítson fel kaliforniai paprikát, paradicsomot, és az egész salátát tegye egy nagy tálba. Fagyassza le, majd reggelente, indulás előtt vegyen ki belőle egy keveset, tegyen mellé humuszt, szalsza szószt vagy avokádókrémet mártogatósnak. Mire munka után éhes lesz, már ki is olvad, ráadásul tökéletes délutáni nass, így az esti farkaséhséget is elkerülheti.
Grillezett zöldségek
Vegyen brokkolit, karfiolt, egészítse ki egy kevés cukkinivel, kelbimbóval, locsolja meg némi extraszűz olívaolajjal, zöld fűszerekkel, és már mehet is a 200 °C-os sütőbe. Nyugodtan süsse, amíg ropogósra barnul. Össze is keverheti, turmixolhatja őket, tökéletes omlettalapanyagot vagy köretnek való salátát kap. Ha kevesebbet eszik belőle, porciózza kisebb dobozokba, szórja meg mandulával, diófélékkel, uzsonnára is tökéletes.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 17 olaj, amit így érdemes használni a konyhában
- Szénhidrát, zsír, fehérje: Milyen arányban fogyaszd a makrotápanyagokat?
- Valóban annyira egészséges a kókuszzsír? Tények és tévhitek
- Melyik olaj mire való?