HOZZÁVALÓK:
- 1db tojás
- 12dkg liszt
- 3dl totu
- 1dl szóda
- 1csip só
- olaj
- 1dl ásványvíz
Elkészítés
- Kimérjük a hozzávalókat és a szódán kívül mindent csomómentesre keverünk.
- Ezután pihentethetjük kicsit, majd lassan annyi szódát adagolunk, folyamatos keverés mellett a tésztához, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza!
- Egy tapadásmentes palacsintasütőt melegítsünk elő (nem kell túl forróra) és kenjünk ki némi olajjal, ezután egy kisebb merőkanálnyi masszát oszlassunk el egyenletesen a serpenyőben. Vigyázzunk, mert ez a palacsinta nem pirul meg könnyen, inkább hagyjuk kicsit fakóra, mert kiszáradhat!
- Ha az egyik fele megsült, fomegfordítjuk, és kb. még fél percig sütjük.
- Megkeressük a kedvenc lekvárunkat, vagy a csokis mogyorókrémünket, megtöltjük, és jó étvággyal elfogyasztjuk!
Mi a tejcukor- (vagyis laktóz) érzékenység?
A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.