A bőrápoló szerek használata után jelentkező allergiás reakció igen gyakori. Az apró, piros kiütésekért, a duzzanatokért általában az újonnan kipróbált „csodaszer” valamelyik összetevője a felelős, ami nem meglepő: az arctisztítókban, krémekben felhalmozott vegyi anyagok nagy része irritáló lehet. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb összetevőt, amelyekre érzékenyen reagálhat a bőr.

Bőrirritáló anyagok

1. SZALICILSAV

A szalicilsav az aszpirin hatóanyaga. Az emberek három-öt százaléka érzékeny az aszpirinre. A bőrápolásban a szalicilsav a zsíros és pattanásos bőr kezelésére szolgáló lemosók, tonikok, krémek egyik alapvető összetevője. Gyorsítja a hámosodást, így a pórusok nem tömődnek el, segíti a sejtek regenerálódását. Sajnos azonban a pattanásos bőr gyakran érzékeny, sérülékeny, a szalicilsav pedig agresszív anyag, így a használata során gyakran túlszárítja a bőrt és viszkető, hámló területek alakulnak ki.

Szalicilsavas készítmények helyett használhat benzoilperoxid tartalmú krémeket a pattanások ellen, bár ez a szer is igen erősen szárító hatású, ráadásul elősegíti a káros szabad gyökök keletkezését a bőrben, ami gyorsítja a bőr kollagénjének lebomlását, így az öregedést.

2. ALUMÍNIUM

Alumínium általában izzadásgátlókban és dezodorokban található. Az alumínumsók (ACH) összehúzzák a verejtékmirigyeket, csökkentve a hónaljtáji izzadságképződést. Az alumínium a verejtékmirigyek felületére rakódik, és csak bizonyos idő elteltével bomlik le – ezért nem kell mindennap használni. Előfordul azonban, hogy már egyszeri használat után is bőrpír, viszketés, sőt duzzanat érzékelhető a hónalj érzékeny bőrén. Amennyiben nem izzad erősen, izzadásgátló helyett használjon dezodort vagy készítsen házi izzadásgátlót természetes anyagokból.

3. GLIKOLSAV

Az AHA-savak (alpha hydroxy acid) leggyakoribb formája. A bőr legfelső rétegére hámlasztó hatással van, ezáltal simítja a bőrt, felgyorsítja a sejtek életciklusának folyamatát. Megfelelő mennyiségben és pH-értéken enyhén irritáló összetevő, amely csípős érzést okoz szinte mindegyik bőrtípusnál. Előfordulhat azonban ennél súlyosabb allergiás reakció is: bőrpír, extrém bőrkiszáradás. Mivel vízben oldódó, csökkenthető az irritáció, ha teljesen száraz bőrre viszi fel, de érzékeny bőrűeknek inkább a tejsavas hámlasztók használata ajánlott.

4. SODIUM-LAURYLSZULFÁT

Erősen tisztító, zsíroldó hatású anyag, melyet mosogatószerekben, tisztítószerekben is használnak. Megtalálható tusfürdőkben, samponokban, sminklemosókban, fogkrémekben is. Az egyik leggyakoribb bőrallergén anyag. Nemcsak a szennyeződéseket távolítja el tökéletesen, de a bőrfelszíni emulziót is, mely a bőr és a szervezet első számú védelmi vonala. Sérülésével a bőr szárazzá válik, viszketni kezd. Használjon szulfátmentes termékeket!

5. RETINOL

A-vitamin, mely hatásos antioxidáns és sejtszabályozó, vagyis segíti a sejtek normális működését, egészségesebb és jobb sejtek képződését. A leghatékonyabb fegyver az öregedésgátlásban, segít a napsütés okozta bőröregedés visszafordításában, stimulálja a kollagén termelődését. Ritkán ugyan, de használatakor felléphet allergiás reakció. Ha szükséges, váltson enyhébb, kíméletesebb bőröregedés-gátlót tartalmazó készítményre.

6. SZINTETIKUS TARTÓSÍTÓSZEREK

Olcsóságuk miatt főleg a szintetikus tartósítószereket részesítik előnyben a kozmetikai iparban is. Ezeknek a többsége viszont káros hatású: szinte mindegyik allergén, és némelyik közülük rákkeltő is lehet. A legkárosabb tartósítószerek például a szintetikus karbamidok (Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea), a parabének, a trietanolaminok (TEA). Ezek az összetevők megakadályozzák a baktériumok felhalmozódását, elszaporodását a készítményekben, de allergiás rohamot – duzzadást, csalánkiütést – is okozhatnak az arra érzékenyeknél. A tiszta növényi alapanyagokból készült kozmetikumokat is szükséges tartósítani. Vannak természetes tartósítószerek: ilyen a természetes C-vitamin, az E-vitamin, a tejsav, és a természetes antioxidánsok.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink